Hyppää sisältöön

Laihialla raju kasvu susihavainnoissa - Susien epäillään olevan laumasta erotettuja yksilöitä

Susista on tehty monissa pohjalaiskunnissa runsaasti havaintoja viime aikoina. Nyt susia liikkuu myös Laihialla asutuksen lähellä.

Kuva: Martijn Smit / AOP

Laihialla on viime viikkojen aikana tehty runsaasti havaintoja susista. Laihian Eränkävijöiden petoyhdyshenkilö Vesa Mattila vahvistaa, että vajaan kahden viikon aikana on tehty kaikkiaan 25 havaintoa susista.

Susista on sekä näköhavaintoja että jälkiä lumella. Sudet ovat liikkuneet taajama-alueilla ja muun muassa Moskulanmäen tienoo on ollut susien suosiossa.

– Ikävintä tässä on se, että sudet pyörivät pihojen lähellä. Tuossa on yksi hevostila ja siellä on käyty. Tästä muksut menevät kouluun. Kyllä me ihmetellään, miksi sudet viihtyvät näin taajamissa ja asutusalueilla, kertoo Mattila.

Sudet ovat myös todennäköisesti käyneet alueella viihtyvien kauriiden kimppuun. Viiden kauriin laumasta ei ole paljon jäljellä, sillä jälkien perusteella kolme, neljä eläintä on päätynyt susien suihin.

– Poliisin kanssa oltiin tutkimassa ja se paikka oli varsinainen taistelutanner. Karvatuppoja ja verta, kuvailee Mattila.

Laumasta erotettuja susia?

Laihialla ei tänä vuonna ennen tätä ole tehty susista paljonkaan havaintoja. Nyt mietitään syitä susien liikkeisiin. Eräs mahdollinen syy voi olla se, että Laihialla liikkuvat sudet ovat muista laumoista erotettuja susia.

– Naapurikunta Jurvasta kuuluu sellaisia terveisiä, että siellä on kahdeksankin suden laumoja ja osa laumoista voi olla hajonnut. Luultavasti laumaan on suunnitteilla uusia penikoita ja muutamia yksilöitä ajetaan pois. Nämä meidän sudet saattavat olla sellaisia, jotka on ajettu pois ja ne hakevat nyt uutta paikkaa, arvelee Mattila.

Susitilannetta seurataan nyt tiiviisti. Mattilan mukaan on mahdollista, että jossain vaiheessa susille haetaan pelottelulupaa. Vielä sitä ei ole haettu.

Suosittelemme sinulle