Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kotiäänitykset yleistyvät, mutta vaasalaismies investoi silti äänitysstudioon – "Bändit tuntuvat arvostavan ulkopuolisen mielipidettä"

Laadukas äänityskalusto vaatii suuren alkuinvestoinnin. Sivutoimisen yrittäjyyden on mahdollistanut Petri Nakkilan oma harrastuneisuus.

Petri Nakkila istumassa äänitysstudiossaan.
Vaasalainen Petri Nakkila perusti harrastuksensa pohjalta sivutoimisen äänitysstudion. Asiakkaita on hankalalla alalla riittänyt lupaavasti. Kuva: Jarmo Panula/Yle
Jarmo Panula
Avaa Yle-sovelluksessa

Se, että saa olla mukana luomassa uutta musiikkia. Se on studiotyössä hienointa, sanoo vaasalainen Petri Nakkila.

Nakkila perusti kaksi vuotta sitten Vaasaan Fire Island Studios -äänitysstudion, jota hän isännöi sivutoimisesti. Harrastuspohjalta kasvaneella studiolla on vieraillut ensimmäisten vuosien aikana lähemmäs 30 asiakasta metallibändeistä polttariryhmiin.

Se on uudelle yrittäjälle lupaava alku, sillä ala on hankala. Kotiäänitysten yleistyessä ja musiikin koneellistuessa bändit panostavat yhä vähemmän studiokäynteihin. Samalla laadukkaan äänityskaluston hankkiminen studioon vaatii reippaan alkuinvestoinnin. Näin on ollut myös Nakkilan kohdalla.

– Ihan muutamalla satasella ei saa edes mikrofonikalustoa. Jos ihan kaikki varusteet [soittimineen] lasketaan, mennään jo kymmeniin tuhansiin euroihin, Nakkila kertoo.

Usein myös tuottajan roolissa

Nakkila kuvaa kohtuullista kysyntää studiollaan pieneksi yllätykseksi. Hänkin tosin on jo saanut huomata, että monet bändit pyrkivät selviämään esimerkiksi kitaraäänityksistä omin päin. Joihinkin projekteihin hän on äänittänyt pelkät rummut tai pelkästään miksannut ja masteroinut lopputuotoksen.

Pelkkää tekniikan hallintaa työ ei kuitenkaan ole.

– Moni bändi tuntuu arvostavan ulkopuolisen mielipidettä itse biiseistä. Jollain asteella olen ollut myös tuottajan roolissa ja sellaisesta on sovittu myös joihinkin tuleviin projekteihin, Nakkila kertoo.

Petri Nakkila asettamassa mikrofonia kitaravahvistimen eteen.
Moni Nakkilan studiolla äänittänyt bändi on ollut studiossa ensimmäistä kertaa. Yleistä on myös äänittää studiossa pelkät rummut, joiden äänittäminen on perinteisistä bändisoittimista kaikkein hankalinta. Kuva: Jarmo Panula/Yle

Asiakkaita on saapunut studiolle myös tilanteessa, jossa oma äänitysosaaminen ei olekaan lopulta riittänyt.

– Viime vuonna yksi bändi kävi äänittämässä täällä rummut sen jälkeen, kun he olivat ensin yrittäneet sitä itse. Täällä he saivat heitä tyydyttänyttä tulosta.

Jokainen projekti vie eteenpäin

Yrittäjyyden hankalalla alalla on mahdollistanut Nakkilan oman harrastuneisuus. Laitteistoa kertyi aluksi oman bänditoiminnan ympärille.

Ammattilaisuuskin Nakkilaa kiinnostaisi, mutta se vaatisi rohkeutta ja monipuolisempaa työnkuvaa. Hän luonnehtii itseään yhä harrastajaksi, joka pyrkii oppimaan jokaisen projektin myötä paremmaksi.

– Aina kun miksaan asiakkaalle biisin, opettelen pari uutta juttua enkä luovuta biisiä eteenpäin ennen kuin olen itsekin siihen tyytyväinen, vaikka asiakas jo olisi. Pyrin niin ammattimaiseen lopputulokseen kuin mahdollista.

Petri Nakkila istumassa miksauspöytänsä ääressä.
Studiotyö on sekä sosiaalista että tekniikan hallintaa. Petri Nakkila kertoo pitävänsä työn molemmista puolista. Kuva: Jarmo Panula/Yle

Suosittelemme sinulle