Hyppää sisältöön

Poutala kangistui 1000 metrillä olympiavoittajan rinnalla – "Suomalaiset ovat niin rakastavia"

Mika Poutala sijoittui 16:nneksi 1000 metrillä. Suomalainen fiilisteli saamaansa tukea

Mika Pyörälä
Kuva: Lehtikuva
Jaakko Parkkinen,
Manu Myllyaho

Mika Poutala päätti olympiakisat Pyeongchangissa 1000 metrin 16:nteen sijaan. Suomalainen luisteli kilpailun viimeisessä parissa ja viereisellä radalla paineli MM-voittaja, Alankomaiden Kjeld Nuis.

Hopeaa pokkasi norjalainen Havard Lorentzen ja pronssia Kim Tae-yun.

Nuis teki historiaa ja otti ensimmäisenä hallitsevana MM-voittajana olympiakultaa. Poutala aloitti melko räväkästi, mutta kangistui 16:nnelle sijalle. Asiaa ei auttanut, että toisessa radanvaihdossa, Nuis ja Poutala menivät pitkään rinta rinnan.

– Jouduin odottamaan kaveria. Siihen se selkeästi repsahti sitten lopussa. Mutta ei se ihan lähtenytkään niin kuin olisi pitänyt. Huomasin jo 600 metrin kohdalla, että tankki on ihan tyhjä, Poutala myönsi kisan jälkeen Yle Urheilulle.

– 500 metriä oli niin selkeästi ykkösmatka, että sen jälkeen oli kaikki mehut annettu. Jotenkin tuntuu, että ei ehtinyt ihan palautua ja täyttää tankkeja. En tiedä, oliko henkistä vai fyysistä, mutta ei ollut ollenkaan helppoa tänään.

Poutala jäi päämatkallaan sadasosien päähän olympiamitalista ja sijoittui neljänneksi. Sen jälkeen hän julkaisi Facebookissa videon, jossa kävi läpi tuntemuksiaan pettymysten jälkeen.

Poutalan uran rankin putoaminen tapahtui Vancouverissa 2010, kun hän johti kahden kierroksen kisaa ensimmäisen luistelun jälkeen, mutta jäi lopulta ulos mitalisijoilta.

– Näen niin paljon urheilijoita, jotka romahtavat aivan totaalisesti epäonnistumisen hetkellä. Varsinkin olympialaisissa, sillä siihen kulminoituu kaikki. Halusin purkaa niitä tuntemuksia, Poutala kertoi.

– Koin sen kahdeksan vuotta sitten Vancouverissa enkä osannut käsitellä sitä niin kuin olisin ehkä toivonut. Ajattelin, että minulla on jotain annettavaa ja kyllähän se Facebookissa sai parissa päivässä yli 100 000 näyttökertaa. On tullut tosi paljon palautetta sen takia. Vähän viitsi avata ja muistella menneitä vaikeita tilanteita, pystyin auttamaan monia ihmisiä.

Poutalan mukaan hän on saanut Pyeongchangin suorituksistaan loanheiton sijaan paljon kannustusta ja tukea. Perinteisesti mitalitoivot ovat saaneet kovaa kritiikkiä, jos sijoitus kolmen joukkoon ei ole realisoitunut.

– Jotenkin sen vain kokee, miten suomalaiset elävät omassa jutussa mukana ja ovat niin myötätuntoisia, niin rakastavia. Ihan uskomaton fiilis ollut nämä pari päivää. Olisin toivonut, että olisin voinut antaa vielä parempaa takaisin, Poutala hehkutti.

Vaikka olympiamitali jäi haaveeksi, Poutala luisteli päämatkallaan nopeimman 500 metrin kisansa, joka on käyty meren pinnan tasolla.

– Edelleen olen sitä mieltä, että luistelin elämäni vedon siinä. Tajusin vasta jälkikäteen, että se oli ennätykseni. Ei enempää voi oikein pyytää, Poutala sanoo.

Sprintteri täyttää kesäkuussa 35 vuotta eli saa luvan siirtyä ikämiessarjaan. Poutala ei kuitenkaan vielä osaa sanoa, miten ura jatkuu kauden jälkeen.

– Varmaan menee pitemmälle kevääseen ja alkukesään, että itsekään tiedän, mitä tässä tapahtuu jatkossa.

Lue myös:

Poutala harmitteli pronssin karkaamista: "Voittoon en olisi tänään pystynyt edes huippuvedolla"

Poutalan unelma olympiamitalista jäi kolmen sadasosan päähän – olympiaennätystä parannettiin kahdesti

Luisteluliiton päävalmentaja Hänninen jakoi Poutalan tuntemukset nelossijasta ja uskoi menestykseen 1 000 metrillä

Suosittelemme sinulle