Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Katso video: Jääkärien kotiinpaluujuhlan paraati herkisti pakkassäässä – "Isoisä seisoi tällä samalla torilla kylmässä pakkasessa, Mannerheimin silmien alla"

Jääkärien kotiinpaluuta muisteltiin lauantaina Puolustusvoimien juhlassa Vaasassa samalla torilla, jolla kenraali Mannerheim vastaanotti jääkärien paraatin 26. helmikuuta 1918. Katso video juhlallisuuksista.

Puolustusvoimat juhlisti jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotismuistojuhlaa paraatikatselmuksella ja ohimarssilla Vaasan torilla 24. helmikuuta 2018.
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Helmikuun 26. päivä 1918, kenraali Carl Gustaf Mannerheim piti Vaasan torilla puheen Suomeen palanneille jääkäreille näiden viimeisessä yhteisessä paraatissa.

Tänään, lähes päivälleen sata vuotta myöhemmin, Puolustusvoimat juhlisti jääkäreiden Suomeen paluuta paraatikatselmuksella ja ohimarssilla samassa paikassa.

– Suomen puolustusvoimien perintö rakentuu jääkärien rakentaman perustan pohjalle. Monet puolustusvoimissa edelleen käytössä olevat menettelytavat ja sotilaskäytänteet ovat saaneet alkunsa jääkärien tekemän työn ansiosta, totesi Maavoimien komentaja kenraalimajuri Petri Hulkko paraatikatselmuksessa pitämässään puheessa.

– Yleinen asevelvollisuus kuvastaa hyvin myös jääkärien taustojen moninaisuutta. Asevelvollisuudella on vankkumaton kannatus suomalaisten keskuudessa. Suomessa yleiselle asevelvollisuudelle ei ole todellisia vaihtoehtoja. Kaikista kansan kerroksista koostuva ”koko kansan armeija” on maanpuolustuksemme perusta ja maanpuolustushengen vahva tuki. Sotiemme veteraanien teot isänmaamme puolustamiseksi ovat oiva esimerkki ”kansan armeijan” kyvystä ja tahdosta, Hulkko totesi puheessaan.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö korosti haastattelussa jääkäreiden merkitystä Suomelle ja puolustusvoimille.

– Jääkäriliike on melkoinen sankaritarina, ja sitä syystäkin Suomessa vaalitaan. Jääkärit muodostavat sellaisen olennaisen perinnön, jota Puolustusvoimien kannattaa ja pitääkin vaalia. Jääkäri on sotilasarvo Suomessa, jääkäriperinne elää nimien, lippujen ja Jääkärin marssin kautta. Perinne näkyy monin tavoin Suomen puolustusvoimien toiminnassa, Niinistö sanoi.

.

Annele Bystroff on jääkärin tyttärentytär. Hän osallistui juhlallisuuksiin Vaasan torilla.
Annele Bystroff on jääkärin tyttärentytär. Hän osallistui juhlallisuuksiin Vaasan torilla. Kuva: Elina Niemistö/Yle

"Sydän pompottaa ja itku meinaa tulla"

Juhlatapahtumaa järjestämässä oli Vaasan kaupungin ja Puolustusvoimien ohella Jääkäripataljoona 27. perinneyhdistys. Tapahtumia seuraamassa olikin suuri joukko jääkärien jälkeläisiä ja perinneyhdistyksen jäseniä.

– Tämä on aivan huikeaa. Sydän pompottaa ja itku meinaa tulla. On todella kunnia olla täällä, sanoo jääkärin tyttärentytär Annele Bystroff.

Uudellamaalla aktiivisesti jääkärien perinneyhdistyksessä toimiva Bystroff kertoi olleensa vastikään mukana Liepajassa, Latviassa järjestetyssä jääkärien muistotilaisuudessa. Liepajassa muistettiin 13. helmikuuta 1918 tapahtunutta jääkärilipun vihkimistä ja sotilasvalan vannomista.

– Kun ajattelin, että isoisäni juuri sata vuotta sitten päivälleen oli siellä ja vannoi sotilasvalansa ja minä sain olla samassa paikassa, se tunne oli aivan uskomaton, Bystroff kertoo.

Kun olin siinä iässä, että olisin halunnut jotain tietää, ei ollut enää ketään, jolta kysyä.

Annele Bystrof

Bystrofin isoisä saapui Vaasaan Saksasta Arcturus-laivalla ja oli mukana Vaasan torilla 26. helmikuuta 1918 järjestetyssä paraatissa. Jääkärin jälkeläiselle Vaasan tunnelma on liikuttava.

– Isoisä seisoi tällä samalla torilla kylmässä pakkasessa, Mannerheimin silmien alla, Bystroff kertoo.

Paraatikatselmus Vaasan torilla 24. helmikuuta 2018.
Paraatikatselmus Vaasan torilla 24. helmikuuta 2018. Kuva: Elina Niemistö/Yle

Isoisän ja isoäidin – jääkärin ja jääkärin morsiamen – jäljillä

Annele Bystroff kertoo lukeneensa jääkärien vaiheista lukuisista lähteistä ja tietoa kertyvän aina lisää, myös tämän viikonlopun kaltaisista tilaisuuksista.

– Sukulaiseni asuivat Tampereella ja, kun siellä oli Tampereen valtaus ja muuta, siellä oltiin hiljaa asiasta. Ei siellä lapsille puhuttu mitään. Kun olin siinä iässä, että olisin halunnut jotain tietää, ei ollut enää ketään, jolta kysyä.

Bystroffin isoäiti, jääkärin morsian, oli mukana jääkärien perinneyhdistyksen toiminnassa ja Bystroff kulki tapahtumissa hänen kanssaan. Isoäidin jälkeen tyttärentytär halusi jatkaa perinnettä.

– Vaasalle 10+. Kiitos kaikkien jääkärien jälkeläisten puolesta upeasta 100-vuotismuistojuhlasta. Ei tarvitse kuin Jääkärin marssi kuulla, ja se on siinä.

Yleisöä seuraamassa jääkärien muistopäivän paraatikatselmusta ja ohimarssia Vaasassa.
Yleisöä seuraamassa jääkärien muistopäivän paraatikatselmusta ja ohimarssia Vaasassa. Kuva: Elina Niemistö/Yle

Yleisöä ja saksalaisvieraita

Jääkärien kotiinpaluun 100-vuotismuistojuhla-aamuna Vaasassa mitattiin pakkasta 21-24 astetta, vähän mittarista riippuen. Ripsakassa pakkassäässä järjestetyt paraatikatselmus ja ohimarssi keräsivät kuitenkin yleisöä tuhatmäärin.

Juhlallisuuksiin osallistui myös vieraita Saksasta. Esimerkiksi paraatissa ja ohimarssilla olivat mukana Saksan puolustusvoimien keskussotilassoittokunta, Saksan kaartin pataljoona Wachtbataillon sekä Suomalais-saksalainen reserviläisosasto.

Yle taltioi Jääkärien kotiinpaluun 100-vuotismuistojuhlan Vaasan torilla. Juhlatallenne on katsottavissa Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle