Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Miksi vanhemmuus uuvuttaa? Tutkijat selvittävät perhe-elämän ilonaiheet ja uhkatekijät

Vanhempien kokemasta uupumuksesta tiedetään tutkimuskentällä vähän. Nyt käynnistyvä kansainvälinen tutkimus kerää tietoa suomalaisvanhempien jaksamisesta.

Lastenpyöriä leikkipuiston pihalla.
Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Annika Rantanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Liian tiuhaan tehdyt lapset ja täydellisyyden tavoittelu – mediassa vanhempien uupumisesta kertovat tarinat ovat viime vuosien vakiokuvastoa.

Perhe-elämään liittyvään kuormitukseen on vähitellen virinnyt myös akateeminen kiinnostus.

Samalla vanhemmuuteen liittyvä uupumus on alettu tunnistaa omaksi ilmiökseen stressin, masennuksen ja työuupumuksen rinnalle, kuvailee kehityspsykologian professori Kaisa Aunola Jyväskylän yliopistosta.

– Näyttää siltä, että tässä ajassa on jotain, mikä saa uupumaan vanhemmuudessakin, Aunola luonnehtii.

Tutkimustietoa ilmiöstä on vielä vähän.

Tänä keväänä käynnistyvässä, Aunolan Suomessa johtamassa, kansainvälisessä tutkimushankkeessa aletaan selvittää, miten yleistä vanhempien kokema uupumus on.

Ennakko-oletus on, että vanhemmat voivat kokea olevansa yksin paineidensa kanssa.

Kaisa Aunola

Aineistoa kerätään useilla paikkakunnilla neuvoloissa ja kouluissa. Lisäksi tutkimuksen tiimoilta on avattu verkkokysely.

– Vanhemmuuteen liittyvä tutkimus on tähän mennessä käsitellyt paljon sitä, miten vanhempien uupumus tai erilaiset vanhemmuustyylit heijastuvat lapseen. Vähemmän tiedetään siitä, mitä vanhemmille kuuluu ja millaisia ajatuksia heillä on omasta tilanteestaan, Aunola sanoo.

Professori uumoilee, että monissa perheissä arjen apua ja tukea tarvittaisiin nykyistä enemmän. Samaa viestii esimerkiksi lapsiasiavaltuutetun tuore ulostulo, jonka mukaan lasten ja perheiden ennaltaehkäiseviä palveluja on viime vuosikymmenten aikana karsittu rajusti (HS 21.2.2018).

– Ajattelisin, että tuen tarve voi nousta esiin etenkin pikkulapsiperheissä ja sellaisissa perheissä, joissa lapsia on useita. Ennakko-oletus on, että vanhemmat voivat kokea olevansa aika yksin paineidensa kanssa, Kaisa Aunola sanoo.

Tutkimuksen toivotaan tavoittavan mahdollisimman paljon eri-ikäisten lasten ja nuorten vanhempia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia perheitä.

Myös ilot halutaan kartoittaa

Aunola huomauttaa, että tarkoitus ei ole kerätä yksinomaan uupumiskokemuksia vaan yhtä lailla perhe-elämässä ja vanhemmuudessa iloa tuottavia asioita.

Maailmanlaajuisesti tutkimuksessa on mukana 36 maata, joten jatkossa toiveena on myös vertailla vanhempien uupumista ja ilon aiheita eri maiden kesken.

– Keskeinen ulottuvuus on varmasti esimerkiksi perheen ja työn yhdistäminen. Joissakin maissa on tavanomaista, että lapsi kulkee töissä mukana – toisissa taas haasteet liittyvät siihen, miten yhdistetään työssäkäynti ja lastenhoito, Aunola sanoo.

Tutkimukseen liittyvä verkkokysely löytyy osoitteesta: https://link.webropolsurveys.com/S/AAA05E71B85DC8E4.

Suosittelemme sinulle