Hyppää sisältöön

Pakkasessa paleleviin varpaisiin ei tarvitse alistua – katso asiantuntijan vinkit kylmältä suojautumiseen

Talvikenkää ei kannata pakata liian täyteen, sillä ilma eristää lämpöä.

Riittävän suuret kengät ja muutama sukkakerros suojaavat tehokkaasti jalkoja kylmettymiseltä pakkaskelissä. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Pakkanen kiristyy maanantai-iltana koko maassa, kun itäinen puhuri tuo lisää kylmää ilmaa. Ilmatieteen laitos on antanut myös pakkasvaroituksia Etelä- ja Keski-Suomeen (siirryt toiseen palveluun), kun tuuli lisää pakkasen purevuutta.

Moni muistaa pukeutua kylmällä kelillä useaan vaatekerrokseen, mutta unohtaa samalla suojella jalat pakkaselta. Niinpä varpaat kärsivät, vaikka kerrospukeutumisen opit olisivat hyvässä muistissa.

Kylmältä suojautumisen ammattilainen, Työterveyslaitoksen erikoistutkija Kirsi Jussila, antaa muutaman vinkin, joiden avulla vilun saa pidettyä loitolla jaloista.

1. Kengät:

Hyvät talvijalkineet ovat vähän isommat kuin kesäkengät. Niissä on riittävästi tilaa jaloille ja sukille. Kunnon talvikenkiin mahtuu kaksi tai kolme sukkakerrosta. Tilaa jää myös esimerkiksi lämpöpohjalliselle.

Kenkään pitää jäädä ilmatilaa, sillä ilma lämmittää. Jussilan mukaan ilman lämmöneristävyys on noin kymmenen kertaa parempi kuin tekstiilimateriaalin.

Talvikengän pohjan paksuus on myös tärkeä. Pohja estää lämmön vuotamisen jaloista maahan, joten eristävää pohjaa pitää olla riittävästi.

Kosteus on pakkaskelillä myrkkyä. Kunnon jalkine pitää kosteuden ulkopuolella.

Jos kengissä on nauhat, niin nauhoja ei kannata solmia liian kireälle, jolloin jalat puristuvat ja ovat entistä kylmemmät.

Talvikengän varsi suojaa nilkkaa ja pohjetta kylmältä.

Kouvolalainen Jyrki Haaraoja on käynyt pilkkijäillä noin 50 vuotta. Pakkaskeleihin hän varustautuu kaksilla villasukilla ja lämpösaappailla. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

2. Sukat

Erikoistutkija Kirsi Jussilan mielestä suositeltavin materiaali kylmää vastaan on villa. Tekniset villamateriaalit lämmittävät ja imevät kosteutta, ja jalat pysyvät kuivantuntuisina.

Esimerkiksi puuvillasukka imee kosteutta, kun jalka hikoilee, mutta jalka tuntuu kylmältä.

Mikä on erikoistutkija Kirsi Jussilan oma kenkä- ja sukkavalinta esimerkiksi 20 asteen pakkassäähän?

– Laitan ohuet sukat alle, vähän ohuemmat villasukat päälle ja siihen päälle vielä paksummat villasukat. Sitten otan riittävän kokoiset talvijalkineet, joissa on huopavuori. Niillä pärjään vähän pidemmänkin aikaa ulkona.

Kuuntele erikoistutkija Kirsi Jussilan haastattelu, miten jalat kannattaa suojata pakkassäällä.

Suosittelemme sinulle