Hyppää sisältöön

Herätys: Kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen ei riitä tarvikkeita, Tanska on spermapankkien suurvalta, pakkanen puree

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Rakennustyömaa Helsingin Jätkäsaaressa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Tarvikkeet ja työntekijät loppu – Kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen edelleen vaikeaa Helsingissä

Kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen on jäljessä Helsingissä. Viime vuonna aloitettiin rakentamaan noin tuhat asuntoa vähemmän kuin oli tarkoitus, ja iso osa näistä asunnoista oli juuri kohtuuhintaisia ara- ja hitas-asuntoja. Rakennusyritysten mukaan kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista estää pula työntekijöistä ja rakennustarvikkeista.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lakonuhkat alkavat toteutua keskiviikkona

Työmarkkinoiden neuvotteluilmapiiri on kiristynyt talven mittaan siten, että montaa alaa uhkaa tällä hetkellä lakko. Ensimmäisenä lakko uhkaa Helsingin yliopistoa, jossa opetus on keskeytymässä keskiviikkona päiväksi ja 30 000 opiskelijaa jäisi näillä näkymin ilman opetusta. Yle kokosi tiedot työriitojen taustoista ja siitä, miten lakot vaikuttaisivat kansalaisten arkeen.

Yhden lahjoittajan spermaa voidaan säilyttää jopa 10 vuotta. Kuva: Riikka Uosukainen / Yle

Tanska on spermapankkien suurvalta, josta tuodaan suuri osa Suomessa käytetyistä sukusoluista

Tanskalainen Adam haluaa auttaa ihmisiä luovuttamalla spermaa. Suomalainen Minttu taas sai lapsensa tanskalaisten sukusolujen avulla. Molemmat joutuivat miettimään valintojaan kuukausia. Tanskasta on tullut sperman viennin suurvalta, jossa luovuttaja saa jäädä anonyymiksi ja jopa postimyynti on sallittu.

Kruununprinssi Muhammad bin Salman. Kuva: Nicolas Asfouri / EPA

Saudi-Arabiassa erotettiin armeijan johtoa

Saudi-Arabian kuningas Salman on erottanut joukon sotilaskomentajia, ministereitä ja varaministereitä. Erottamisten syytä ei ole kerrottu. Potkujen taustalla uskotaan olevan kruununprinssi Muhammad bin Salman, joka on keskittänyt valtaa itselleen pidätyttämällä kilpailevia prinssejä ja korkeita virkamiehiä.

Kuva: Yle Sää

Aurinkoa ja purevaa pakkasta

Lämpötila jää tiistaina päivälläkin suurimmassa osassa maata -10...-15 asteeseen, ennustaa Ylen meteorologi Anssi Vähämäki. Etenkin maan eteläosassa tuuli lisää pakkasen purevuutta. Sää on päivällä monin paikoin aurinkoista. Lisää säästä yle.fi/saa.

Suosittelemme sinulle