Ulkomaalaiset matkailijat hakevat Suomesta nyt pohjoismaista eksotiikkaa, mikä näkyy vahvasti matkailijoiden määrässä. Viime vuonna ulkomaisten yöpymisten määrä nousi yli kuuden ja puolen miljoonan eli kaikkien aikojen ennätykseen.
Mutta miten taataan ettei vauhti hyydy juuri kun Suomi on saanut kirivaihteen päälle? Ylen aamu-tv:ssä vierailleet Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen ja Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö kehottavat suuntaamaan katseen koko Suomeen. Visit Finland on Business Finlandin matkailusta vastaava yksikkö.
Helsinki ja Lappi vetävät hyvin, osin siksi että niihin on helppo päästä. Myös muualla on houkuttelevia kohteita mutta niihin pääseminen voi olla vaivalloista. Virkkusen ja Käyhkön mielestä matkailun kasvun suurin pullonkaula on juuri liikenneyhteyksien ja niihin liittyvien digitaalisten palvelujen puute. Ihmiset haluavat itse päättää minne mennään ja milloin.
– Matkailun kysyntä maailmalla on menossa individuaalimatkustukseen - tämä on niitä isoja kysymyksiä eli miten digitalisaation ja liikenneinfran keinoin palvelut saadaan toimimaan parhaiten, sanoo Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen.
Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö muistuttaa, että Helsinkiin ja Lappiin on helppo tulla lentämällä, mutta siinä välillä on paljon Suomea, johon pääasiallinen liikkumaväline on auto tai juna.
– Kun viime viikolla ajelin Rovaniemeltä ajattelin, että kyllä tähän pari moottoritietä mahtuisi, jolloin turistien liikkuminen ja meidän suomalaisten lomailu olisi paljon helpompaa.
Käyhkö muistuttaa, että matkailijalle on haasteellista järjestää itse esimerkiksi päivämatkoja saaristoon. Hänen mielestään suuria mahdollisuuksia voisi olla siinä, että ulkomaiset matkailijat voivat itse digitaalisten palvelujen avulla järjestellä oman päiväohjelmansa.
Sesonkivaihtelu taklattava
Lapissa talvi on usein loppuun myyty, toisin kuin kesä, minkä vuoksi keskimääräinen käyttöaste jää varsin alhaiseksi. Tästä puolestaan seuraa se, että yrittäjät joutuvat miettimään tarkkaan uuden kapasiteetin hankkimista ja pätkätyöläiset eivät pysty sitoutumaan koko vuodeksi.
Ongelman voittamiseksi Virkkusen mielestä matkailu on nähtävä elämysbisneksenä. Hän ottaa esimerkiksi syksyn saaristossa, joka joidenkin mielestä voi olla kaukaa haettu ajatus.
– Mutta on myös ihmisiä, jotka nauttivat syksystä ja syystalvesta.
Käyhkö puolestaan muistuttaa, että Aasiasta tullaan Suomen kesään, koska täällä on viileämpää.
– Me jotka lähdetään täältä karkuun, kun aurinko ei paista, ei välttämättä ymmärretä sitä. Mutta jos tulet ympäristöstä, jossa kosteusprosentti on sata ja aina on kolmekymmentä plus, niin matkailuvaltti sekin on.
Virkkunen toteaa myös, että asiat, jotka meille ovat itsestäänselvyyksiä, voivat olla joillekin huippuluksusta.
– Pohjoinen ja arktinen luksus on ihan muuta, kuin mihin ihmiset ovat maailmalla tottuneet.