Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Helsingin yliopisto lakkoon – sivistystyönantajat hylkäsivät yliopistoalan työriitaa koskevan sovintoehdotuksen

Yliopistoihin jo kolmas lakkovaroitus. Työnseisaus pysäyttää Helsingin yliopiston keskiyöllä.

Opiskelijat lukevat kirjastossa.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Sivistystyönantajat on hylännyt yliopistoalan työriitaa koskevan sovintoehdotuksen. Vuorokauden kestävä pistelakko Helsingin yliopistossa toteutuu huomenna keskiviikkona. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun myös professorit ovat Suomessa lakossa.

Työriitojen sovittelija Janne Metsämäki jätti yliopistoalan työriitaan sovintoehdotuksen puolenyön jälkeen. Sivistystyönantajien mukaan ehdotus ei huomioinut tarpeeksi työnantajan tavoitteita.

Keskeisenä kysymyksenä on ollut erimielisyys palkoista. Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer kertoo työnantajapuolen olevan huolissaan kustannusten kasvusta.

- Tässä tilanteessa olisi virhe lisätä yliopistojen kustannuksia yli kantokyvyn, Somer sanoo tiedotteessa.

Hylättyyn sovintoehdotukseen olisi sisältynyt kaksi yleiskorotusta, joista ensimmäinen olisi ollut 1 prosentin ja toinen 1,1 prosenttia. Lisäksi olisi ollut paikalliset järjestelyerät, joita olisi käytetty palkkausjärjestelmän muuttamiseen.

Ehdotuksessa olisi esitetty myös askelmerkit palkkausjärjestelmän uudistustyölle, jossa henkilökohtaisia palkanosia olisi korvattu suoritusperusteisilla kategorioilla.

Työntekijäpuoli olisi ollut valmis hyväksymään sovintoehdotuksen. Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää tilannetta erikoisena.

- Tämä osoittaa hurjaa välinpitämättömyyttä työnantajalta, Luukkainen sanoo STT:lle. - He potkivat nyt oikein teräskärkisellä saappaalla sivistysalaa päähän, hän jatkaa.

Keskiyöstä keskiyöhön

Työnseisaus alkaa keskiyöllä ja kestää 24 tuntia. Lakossa ovat Helsingin yliopiston työntekijät, jotka ovat Jukon, JHL:n tai Pardian jäseniä.

Työntekijäpuoli järjestää aamupäivällä Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edessä mielenilmauksen.

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Juko, JHL ja Pardia ovat antaneet lakkovaroituksen myös 7. maaliskuuta alkavasta lakosta, joka laajentaisi lakkoilun Helsingin ulkopuolelle. Sen kohteena olisivat Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto sekä Vaasan yliopisto.

Yliopistoalan työriidan työntekijäpuoli on antanut lisäksi nyt jo kolmannen lakkovaroituksen. Uuteen työtaisteluun osallistuisivat Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Turun yliopistot sekä Lappeenrannan teknillinen ja Åbo Akademi. Lakko toteutuu 14. maaliskuuta.

Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on kertonut aikovansa vauhdittaa käynnissä olevia neuvotteluja omien sanojensa mukaan merkittävillä tukitoimilla. Liiton hallitus päättää toimista perjantaina.

Lue lisää:

Yliopistojen työriitaan sovintoehdotus, osapuolet vastaavat iltapäivällä

Jäänmurtajia uhkaa työnseisaus ensi kuussa, myös yliopistolakko voi laajeta

Yliopistoväki jätti lakkovaroituksen

Suosittelemme