Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ajatus ei kulje tunkkaisessa kopissa – huonosta sisäilmasta jättilasku firmoille?

Surkea sisäilma voi maksaa suomalaisyrityksille jopa 650 miljoonaa euroa vuodessa työtehon heikkenemisen takia.

Huoltomies tarkastaa ilmastointiputkia.
Kuva: Yle
Jari Järvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Heikkolaatuisessa sisäilmassa tehdään selvästi heikompia strategisia päätöksiä kuin ihannetilanteessa, arvioi suomalainen analyysiyhtiö.

Sisäilmavalvontaan ja -analytiikkaan erikoistunut startup-yritys 720 Degrees arvioi suomalaisten yritysten maksavan huonon sisäilman aiheuttamasta työtehon laskusta 650 miljoonan euron laskun vuodessa.

Huono ilma liittyy työtehoon monella eri tavalla. Yksi hyvin selkeä asia on strategiseen päätöksentekoon ja informaation eli tiedon hyödyntämiseen liittyvät heikennykset. Ne laskevat selkeästi silloin, kun hiilidioksidimäärät tilassa nousevat.

– Pahimmillaan lasku voi nousta jopa useisiin miljardeihin euroihin, operatiivinen johtaja Rick Aller 720 Degrees -yhtiöstä sanoo.

Materiaalipäästöt yleistyvät

Esimerkiksi yksittäisissä neuvotteluhuoneissa päätöksenteon laskennallista tehokkuutta voitaisiin lisätä jopa 73 prosenttia nykyisestä kiinnittämällä parempaa huomiota ilmanvaihdon toimivuuteen, Aller kertoo.

Tuoreen laskelman mukaan tyypillisin syy huonoon sisäilman laatuun on juuri puutteellinen ilmanvaihto. Toisaalta nopeimmin yleistyviä ongelmia ovat materiaalipäästöt ja niiden huono seuranta.

Haihtuvista orgaanisista yhdisteistä voi aiheutua päänsärkyä ja hengitysteiden ärsytystä.

Huoltomies säätää ilmastointia.
Kuva: Yle

Dataa 170 rakennuksesta

720 Dergrees -yhtiön laskelma pohjautuu 1,5 miljoonan työtunnin aikana tehtyihin sisäilmalaadun mittauksiin kolmen vuoden aikana. Yhtiö toisti Harvardin yliopiston vuonna 2016 julkaiseman tutkimuksen suomalaiselle aineistolla.

Analyysiä varten laskettiin sisäilman laadusta kolmen vuoden ajan kerättyä dataa 170 suomalaisesta rakennuksesta. Hyvin huollettu kiinteistö ei menetä työtehoa juuri lainkaan.

Laskelmissa on huomioitu vaikutukset ainoastaan tuottavuuteen ja kognitiivisiin tuloksiin. Mukana ei siis ole esimerkiksi sisäilman aiheuttamien sairauksien ja muun oireilun kustannuksia.

Suosittelemme