Hyppää sisältöön

Pankit sulkivat suomalaisen bitcoin-välittäjän tilejä – "Olemme melkein pankkisaarrossa"

Säästöpankin mukaan pankkeihin kohdistuvat rahan alkuperää ja asiakkaan tunnistamista koskevat viranomaisvaateet tekevät kryptovaluuttojen välittäjien kanssa toimimisen käytännössä mahdottomaksi.

Kuva: AOP
Mikko Leppänen

Nordea ja Säästöpankki ovat sulkeneet tammi-helmikuussa suomalaisen virtuaalivaluutta bitcoinia välittävän Prasos Oy:n pankkitilit. Tilien sulkeminen on muun muassa hidastanut rahaliikennettä bitcoineja ostavien ja myyvien asiakkaiden ja Prasosin välillä.

Jyväskyläläinen Prasos omistaa muun muassa Coinmotion- ja Bittiraha -sivustot.

Tapauksen taustalla on pankkien tiukentunut suhtautuminen sääntelyn kannalta harmaalla alueella olevaan kryptovaluutta-alan toimijaan.

Pankit ovat velvollisia tekemään ilmoituksen viranomaisille, jos ne epäilevät rahanpesua ja terrorismin rahoitusta.

Yle uutisoi tammikuussa, että valtiovarainministeriö valmistelee uutta lainsäädäntöä, jolla kryptovaluuttojen vaihtopalvelua tarjoavat yritykset saadaan rahanpesua torjuvan sääntelyn piiriin. Uuden lainsäädännön on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

Rahan alkuperä arveluttaa pankkia

Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Tomi Närhinen painottaa, että he eivät voi kommentoida millään tavalla yksittäistapausta. Hän kuitenkin avaa yleisellä tasolla Säästöpankin suhtautumista kryptovaluuttojen välittäjiin.

– Kun ottaa huomioon meidän standardimme ja viranomaisvaateet rahan alkuperän ja asiakkaan tunnistamisen suhteen, niin useimmiten käytännössä on mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa asioida kryptovaluuttojen välittäjien ja markkinapaikkojen kanssa, koska rahojen alkuperä voi olla mahdotonta määrittää, Närhinen sanoo.

Närhinen pitää mahdollisena, että Säästöpankin suhtautuminen voi muuttua tulevaisuudessa, kun viranomaiset alkavat säännellä kryptovaluuttojen välittäjiä.

Nordean viestintä tyytyy toteamaan, että pankki ei voi kommentoida asiakassuhteisiin liittyviä asioita julkisuudessa pankkisalaisuuden takia.

Aiemmin Nordea on kieltänyt työntekijöitään käymästä kauppaa bitcoineilla ja muilla kryptovaluutoilla.

Yritys neuvottelee uusista tileistä

Prasosin toimitusjohtaja Henry Brade uskoo, että tilien sulkemisessa on pohjimmiltaan kyse pankkeihin kohdistuvasta sääntelystä ja valvonnasta.

Braden mukaan jo aiemmin kaksi muuta suomalaista pankkia on sulkenut Prasosin tilit. Tällä hetkellä yhtiöllä on enää yksi asiakkaiden rahansiirroille tarkoitettu tili suomalaisessa pankissa.

– Me olemme melkein pankkisaarrossa. Meillä alkaa olla vaihtoehdot vähissä, Brade sanoo puhelimessa.

Yhtiö neuvottelee parhaillaan yhteensä kuuden kotimaisen ja ulkomaisen pankin kanssa uusien tilien avaamisesta. Braden mukaan he pelkäävät, että viimeinenkin suomalainen pankki sulkee Prasosin tilin. Se olisi suuri takaisku kasvavan yhtiön liiketoiminnalle.

– Jos meiltä lähtee viimeinenkin tili, niin ongelma on täysin katastrofaalinen. Hyvin suuri osa liiketoiminnasta jouduttaisiin kokonaan jäädyttämään.

Bitcoin-aktiivilta Finanssivalvonnalle risuja

Toimitusjohtaja Brade katsoo, että yksi syy Prasosin vaikeaan tilanteeseen on rahoitus- ja vakuutusalaa valvovan Finanssivalvonnan toiminta sääntelyn suhteen.

– He ovat olleet tietoisia tästä ilmiöstä [bitcoin-välitystoiminnasta] vähintäänkin jo vuodesta 2012, jolloin aloitimme ja kysyimme Finanssivalvonnan näkemystä toiminnastamme. He eivät ole saaneet mitään aikaiseksi vuoteen 2018 mennessä.

Prasosin bitcoin-vaihtovolyymit ja rahaliikenne yli viisinkertaistuivat noin 150 miljoonaan euroon viime vuonna kryptovaluuttahuuman myötä, Brade kertoo. Viime kuukausina yritys on kasvattanut henkilöstöään viidestätoista kahteenkymmeneen.

Hänen mukaansa Prasosilla on noin 60 000 suomalaista asiakasta ja joitakin tuhansia ulkomaisia asiakkaita. Puolet suurista, satojatuhansia tai miljoonia euroja siirtelevistä asiakkaista on kuitenkin ulkomaalaisia.

Toimitusjohtajan mukaan pankkien nihkeä suhtautuminen ulkomailta tuleviin suuriin summiin on tilien sulkemisen ydinsyy.

– Jos tulee EU:sta rahaa, niin se on heti jonkinlainen punainen vaate pankeille. Sitten jos tulee EU:n ulkopuolelta rahaa, niin hälytyskellot soivat saman tien.

Prasos on saanut hänen mukaansa kyselyjä ulkomaisilta asiakkailta, jotka olisivat halunneet tehdä 10–20 miljoonan euron bitcoin-sijoituksia.

– Olemme joutuneet tällaisille asiakkaille sanomaan suoraan, että emme pysty edes harkitsemaan tämän kokoisia transaktioita, koska meiltä menisi tilit lukkoon välittömästi.

Henry Brade Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Asiakkaiden bitcoin-siirrot tarkkailuun

Brade sanoo, että Prasos on luonut vapaaehtoisesti EU:n ja Suomen rahanpesulakien kanssa linjassa olevat uudet asiakkaiden tunnistautumiskäytännöt. Ne tulevat käyttöön tällä viikolla.

Yritys alkaa muun muassa seuraamaan asiakkaiden bitcoin-siirtoja. Jos bitcoineja asiakkaalle lähettävä taho on epäilyttävä, niin Prasos voi tarvittaessa estää toimeksiannon.

Brade vakuuttaa, että tarkkailusta ei tule ongelmia tavallisille asiakkaalle.

– Näin pystymme paremmin torjumaan petoksiin ja rahanpesuun liittyviä riskejä, täyttämään lakien mukaiset vaatimukset ja toivottavasti parantamaan suhteitamme pankkeihin.

Braden mukaan sääntelyn myötä Prasos voi mahdollisesti avata uudelleen osan menettämistään pankkitileistä.

Suosittelemme sinulle