Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Lapsettomana pysyttelevä nainen herättää raivoa

Naiset, jotka eivät halua tehdä lapsia, ovat joillekin yhä kuin punainen vaate. Kertomus omasta tahdostaan lapsettomista naisista toi raivoisaa palautetta toimitukseemme.

Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Virpi Hukkanen

Kyllä se mieli vielä muuttuu.

Omasta tahdostaan lapsettomat ihmiset ovat lähes kaikki kuulleet tuon lauseen – ja monta kertaa.

Vapaaehtoisesti lapsettomat ovat kertoneet toimituksellemme kymmenissä kirjeissään ja haastatteluissa siitä, kuinka heitä painostetaan muuttamaan mielensä. Vanhempien, tuttavien ja tuntemattomien on joskus vaikea hyväksyä lapsettomuutta vapaaehtoisena valintana.

Etenkin naisten päätös lapsettomasta elämästä on yhä edelleen vaikea pala monelle. Julkaisimme tammikuussa jutun naisista, jotka eivät tee lapsia ympäristösyistä.

Osa jutusta saamastamme palautteesta oli todella raivoisaa. Yhdessä palautteessa naisten sanottiin jopa pettävän koko ihmiskunnan.

Juttuun haastattelemamme naiset tiesivät jo ennakolta, millaisia osa reaktioista tulisi olemaan. He halusivat suojautua niiltä ja esiintyivät sivuillamme nimettöminä.

Vapaaehtoisesti lapsettomista miehistä kertova juttu ei kerännyt ainuttakaan raivoavaa palautetta. Viestit alkoivat yleensä tähän tyyliin: “Kiitos mielenkiintoisesta jutusta.”

Suomalaisessakin kulttuurissa on elänyt voimakkaana malli, jonka mukaan naisen täytyy tulla äidiksi. Naiset, jotka eivät halua lapsia, ovat murtaneet mallia. Se saattaa tuntua uhalta.

Time-lehden artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) kirjoitettiin jo vuosia sitten, että on syntynyt uusi naistyyppi muiden joukkoon. Uusi naisen malli ei tee lapsia, mutta tuntee elämänsä siitä huolimatta täyteläiseksi. Kulttuuri on muuttunut. Nainen – ja mies – voi itse valita yhä laajemmin, kuinka elää.

Myös useat lapsettomuuden valinneet miehet kertoivat joutuneensa painostuksen kohteeksi. Heidänkin päänsä koetetaan saada kääntymään. Omasta tahdostaan lapseton yli 40-vuotias mies kertoi puhelimessa, että saunaillat miesporukassa saattavat olla epämiellyttäviä. Puolitutut miehet voivat suorastaan käskeä vaikkapa saattamaan raskaaksi jonkun toisen naisen, jos oma vaimo ei halua lapsia.

Yhdessä palautteessa, joka tuli vapaaehtoisesti lapsettomista naisista kertovaan juttuun, paheksuttiin toimitusta harvinaisen ilmiön laajasta käsittelystä. On totta, että vapaaehtoisesti lapsettomat suomalaiset ovat pieni vähemmistö.

Vielä kymmenen vuotta sitten Suomessa reilut viisi ihmistä sadasta halusi pysyä lapsettomana. Asia selviää Väestöliiton Perhebarometreistä.

Kun Väestöliiton tutkijat selvittävät asiaa viimeksi kolme vuotta sitten, lapsettomana halusi pysyä peräti 14 ihmistä sadasta. Omasta tahdostaan lapsettomana aikoo siten elää yhä useampi suomalainen.

_A-studion suorassa lähetyksessä vapaaehtoisesti lapseton Pia Alapeteri ja Väestöliiton professori Anna Rotkirch puhuvat siitä, miksi päätös lapsettomuudesta herättää voimakkaita tunteita. A-studio tänään tiistaina kello 21.00. Lähetyksen voi katsoa myös Yle Areenasta. _

Lue lisää:

Nämä miehet eivät halua lapsia vaikka heitä painostetaan – "Minä olisin ihan hirveä isä"

Nämä naiset eivät tee lapsia, koska haluavat pelastaa maapallon – "En synnytä yhtään kuluttajaa lisää"

Suosittelemme sinulle