Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Naisparien elämä helpottumassa: Eduskunta äänesti äitiyslain hyväksymisen puolesta

Naisparille hedelmöityshoidolla syntyvä lapsi voidaan lakimuutoksen jälkeen tunnustaa jo neuvolassa.

Äitiejä ja lastenvaunut
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta äänesti äitiyslain hyväksymisen puolesta äänin 122 - 42. Poissa oli 34 kansanedustajaa.

Kyseessä oli niin sanottu omantunnon kysymys, eli ryhmäkuri ei sitonut kansanedustajia äänestyksessä. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä äänesti ainoana yksimielisesti äitiyslakia vastaan. Paljon vastustajia löytyi myös keskustan, perussuomalaisten ja sinisten eduskuntaryhmistä. Kokoomuksen ryhmässä kaksi kansanedustajaa vastusti lakia.

Äitiyslaki mahdollistaa sen, että naisparille hedelmöityshoidolla syntyvä lapsi voitaisiin tunnustaa jo neuvolassa. Nykyisin naisparien lapsi voi saada kaksi vanhempaa vain perheen sisäisen adoption kautta.

Lapsen oikeuksien kannalta nykykäytäntö on ongelmallinen esimerkiksi tilanteessa, jossa synnyttävä äiti kuolee raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen. Syntyvä lapsi jäisi tällöin ilman vanhempia, mikäli perheen sisäinen adoptio on vielä kesken.

Tänään hyväksytyn kansalaisaloitteen pohjana on lakiluonnos, joka valmisteltiin oikeusministeriössä viime hallituskaudella. Silloin pitkälle valmisteltu äitiyslaki kaatui poliittisiin erimielisyyksiin.

Äitiyslaki on Suomen historiassa toinen kansalaisaloite, joka menee läpi eduskunnassa. Ensimmäinen läpi mennyt kansalaisaloite oli laki tasa-arvoisesta avioliitosta.

Äitiyslain on tarkoitus astua voimaan keväällä 2019.

Lue myös:

Näin äitiyslaki vaikuttaisi kahden äidin perheessä: "Muuttaisi tilannetta tosi radikaalisti"

Suosittelemme