Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Selvitimme, kuinka montaa hedelmää vitamiinipilleri vastaa

Monen ravintolisän C-vitamiinipitoisuudet ylittävät usein monikertaisesti vuorokausisuosituksen. Hyötyä isoista annoksista on vain aktiiviliikkujille.

Vertasimme appelsiini C-vitamiinipitoisuutta ravintolisän sisältöön.
Marko Pinola
Avaa Yle-sovelluksessa

Lasiin vettä, veteen poretabletti ja juoma kurkusta alas. Toimenpide kuuluu meistä monen aamurituaaleihin.

Erilaiset ravintolisätuotteet ovatkin arjessamme niin suosittuja, että ne täyttävät hyllyt niin päivittäistavarakaupoissa kuin apteekeissakin.

Ravintolisät ovat kuitenkin nimensä mukaisesti vain ruokavaliota täydentäviä elintarvikkeita. Niillä ei ole tarkoitus korvata monipuolista ruokavaliota, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivulla muistutetaan.

Sitä vastoin ravintolisien korvaaminen ruoalla on mahdollista ja terveelle työssä käyvälle aikuiselle jopa suotavaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ravitsemuksen erikoistutkija Susanna Raulio kertoo.

– Esimerkiksi C-vitamiinia sisältävien ruokien mukana tulee useita muita vitamiineja, kivennäisaineita ja muita bioaktiivisia yhdisteitä, joita kaikkia ei välttämättä ei edes vielä tunneta.

Suomalaisille C-vitamiini onkin D-vitamiinin lisäksi hyvin tuttu purkista nautittava yhdiste. Selvitimme, millä ja monellako arkisella elintarvikkeella ne olisivat korvattavissa.

Yhdellä appelsiinilla pärjää

Markkinoilta on saatavissa eri pitoisuuden omaavia C-vitamiiniravintolisiä runsaasti. Pitoisuudet vaihtelevat 100 milligrammasta aina yhteen grammaan.

Jos gramman verran vitamiinia sisältävä ravintolisä korvattaisiin esimerkiksi appelsiinilla, tulisi niitä mutustella noin yhdeksän kappaletta. Määrä laskettiin käyttäen pohjana kuoritusta appelsiinista selvitettyä C-vitamiinipitoisuutta (Fineli).

Fineli on THL:n ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki.

Monivitamiinitableteissa, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, C-vitamiinia on maltillisempi määrä.

Elina Aaltonen

Vähemmälläkin määrällä appelsiineja kuitenkin pärjää: Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN:n päiväsaantisuosituksen mukaisen 75 milligramman annoksen C-vitamiinia saa jo yhdestä appelsiinista.

– Näin ollen työikäiselle vitamiinin ottamista purkista ei voi oikein millään perustella. Sitä saa hyvin pelkästään syömällä monipuolisesti, Susanna Raulio toteaa.

Kala on mainio D-vitamiinin lähde

VRN:n päivittäinen D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa. Vastaava lukema löytyy usein myös D-vitamiinilisistä.

Jälleen kerran ravintolisään turvautuminen ei ole välttämätöntä, jos ruokavalio on tarpeeksi monipuolinen.

– D-vitamiinia saadaan runsaasti kalasta, D-vitaminoiduista maitotuotteista sekä D-vitaminoiduista rasvalevitteistä. Jos näiden käyttö on hyvin vähäistä, voi ravintolisä tulla tarpeeseen, THL:n tutkija Anne Riikonen kertoo.

Fresh salmon on sale.
Sata grammaa lohifileetä sisältää Finelin mukaan 8 mikrogrammaa D-vitamiinia. Kuva: Jyki Lyytikkä / Yle

Esimerkiksi paistetun lohifileen syömällä päästään jo hyvin lähelle suositusta – se sisältää D-vitamiinia hieman alle yhdeksän mikrogrammaa. (Fineli).

Kun sen kaveriksi paistetaan kananmuna, suositus saavutetaan. Yksi kananmuna sisältää Finelin mukaan 1,4 mikrogrammaa D-vitamiinia

Proviisori: Suuresta määrästä C:tä ei haittaa

Palataan vielä kerran C-vitamiinilisiin. Miksi niiden pitoisuudet ylittävät usein monikertaisesti VRN:n vuorokausisuosituksen?

Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltosen mukaan suosituksen mukainen määrä pitää yllä kehon normaalia toimintaa. Jos tavoitteena on saavuttaa terveyshyötyjä, ovat isommat annokset hänen mukaan perusteltuja.

Esimerkiksi suurten pitoisuuksien terveyshyödyistä Aaltonen nostaa terveysväitteen, jonka EU on hyväksynyt. Sen mukaan C-vitamiini edistää immuunipuolustuksen pysymistä normaalina raskaan liikunnan jälkeen ja sen aikana.

EU:n mukaan tuotteessa saa käyttää tätä terveysväitettä, jos se sisältää vähintään 200 milligrammaa C-vitamiinia.

– Tällaisten terveysvaikutusten saavuttamiseen tarvitaan monipuolisen ruokavalion lisäksi vielä isompi annos vitamiinia.

Aaltonen kuitenkin muistuttaa, että toisin kuin multivitamiinit, ovat suuren pitoisuuden C-vitamiinilisät tarkoitettu lyhytaikaiseen kuuriluonteiseen käyttöön.

– Monivitamiinitableteissa, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, C-vitamiinia on maltillisempi määrä.

naisella energiajuomaa
Toisin kuin lääkkeitä, ravintolisiä ei valvota ennakkoon. Niitä voidaan myydä tavallisessa päivittäistavarakaupassa elintarvikkeina. Kuva: AOP

Varsinaista vaaraa vesiliukoisesta C-vitamiinista ei ole, vaikka sitä suuren määrän ravintolisän muodossa nauttisikin. Mitä suurempi määrä vitamiinia tuotteessa on, sitä vähemmän vitamiinia kehoon imeytyy.

– Tämän vuoksi suuren pitoisuuden tuotteita on turvallista pitää markkinoilla.

Suosittelemme sinulle