Hyppää sisältöön

Sipilä luottaa kokoomuksen pysyvän soten takana: "Tulos tai ulos"

Pääministeri sanoo, että sote-uudistuksen kaatuminen johtaisi uusiin vaaleihin.

Pääministeri Juha Sipilä politiikan toimittajien lounastilaisuudessa virka-asunnollaan Kesärannassa.
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Vesa Sundqvist,
Antti Pilke

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus jatkaa sote- ja maakuntauudistusten kanssa suunnitellulla linjalla arvostelusta huolimatta.

Sipilä kertoi torstaina, että hän keskusteli asiasta eilen kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon ja sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon kanssa. Sipilä sanoi luottavansa siihen, että kokoomus pysyy uudistuksen takana ja jokaisen hallituspuolueen eduskuntaryhmä pitää omistaan huolen.

– Minulle kerrotun mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmässä on yksimielisesti hyväksytty kaikki sote- ja maakuntauudistuksen vaiheet kuten muissakin hallituspuolueiden ryhmissä, Sipilä sanoi politiikan toimittajien lounaalla Kesärannassa.

Epävarmuus sote-uudistuksen läpimenosta lisääntyi keskiviikkona, kun hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti vastustavansa uudistusta ja äänestävänsä sitä vastaan. Hallituksella on eduskunnassa vain niukka enemmistö.

Sipilän mukaan edustajien nimilistoja on käyty läpi, jotta sote-uudistus menee eduskunnassa läpi.

– Pidän itse huolen keskustan listasta, ja se on sataprosenttinen.

Uudet vaalit b-suunnitelma

Jos sote ei toteudu, pääministeri Sipilän mukaan b-suunnitelma on uudet vaalit. Sote-uudistuksen kaatuminen tarkoittaisi siis hallituksen vaihtumista.

– Se on tämän hallituksen suurin uudistus. Tulos tai ulos, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoi, ettei lähde kuitenkaan "jossittelemaan, etteikö sote menisi maaliin".

– Jos sote kaatuisi, se olisi koko poliittisen järjestelmän uskottavuudelle niin iso isku, etten usko siihen olevan kovin suurta halua.

Sipilä torjui myös Elina Lepomäen arvostelun, että sote-uudistus ei täytä sille asetettuja tavoitteita.

– Kustannuksia sote säästää ilman muuta. Muutos on iso myös kansalaisen kannalta, valinnanvapaus tuo ihan uuden elementin jokaiselle suomalaiselle, Sipilä vastasi.

Lepomäki korosti, että valinnanvapausmalli voi törmätä EU-oikeuteen, jolloin uudistuksesta jäisi hänen mukaansa jäljelle vain keskustan tavoittelema maakuntahallinto.

Sipilän mukaan asia on tutkittu huolellisesti ja arvio on, että sote-lakeja ei tarvitse lähettää EU:n notifioitaviksi. 

Korkein hallinto-oikeus on esittänyt, että EU-notifikaatio on ainoa keino varmistua järjestelmän oikeudellisuudesta. Myös oppositiopuolueet vaativat, että soten valinnanvapauden yhteensopivuus EU:n kilpailuoikeuden kanssa on varmistettava etukäteen.

Kokoomuksen rivit rakoilevat

Elina Lepomäen ilmoitus tuli keskiviikkona yllätyksenä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolle ja muille hallituspuolueille. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kuvasi ilmoitusta epämiellyttäväksi yllätykseksi. Sinisten ryhmänjohtaja Simon Elo sanoi Lepomäen ulostulon herättävän kysymyksen kokoomuksen linjasta.

Sote-uudistukseen kriittisesti suhtautuvat kokoomuksen kansanedustajat Hjallis Harkimo ja Susanna Koski kertoivat eilen STT:lle, että heillä ei vielä ole kantaa sote-uudistukseen Lepomäen ilmoituksesta huolimatta.

Lue myös:

Kokoomuksen Lepomäki haluaa kaataa sote-uudistuksen

Lepomäen irtiotto sotesta yllätti hallituskumppanit – Simon Elo: "Lepomäki on Vapaavuoren vasalli"

Suosittelemme sinulle