Hyppää sisältöön

Trumpin päätös teräksen ja alumiinin tuontitulleista sai osakseen runsaasti arvostelua – "Emme jää odottamaan toimettomina"

Yhdysvallat asettaa maahan tuodulle teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut.

Trump kertoi tuontitulleista tavatessaan teräs- ja alumiiniteollisuuden johtajia 1. maaliskuuta 2018.
Trump kertoi tuontitulleista tavatessaan teräs- ja alumiiniteollisuuden johtajia 1. maaliskuuta 2018. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA
Petri Burtsov

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös asettaa maahan tuodulle teräkselle ja alumiinille tuontitullit on saanut aikaan runsaasti arvostelua.

Trump kertoi tänään, että Yhdysvallat asettaa ensi viikosta alkaen maahan tuodulle teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut.

Tullien tarkoituksena on Trumpin mukaan parantaa amerikkalaisen teräs- ja alumiiniteollisuuden tilaa.

– Kun olemme siinä tilassa, ettei maamme pysty tuottamaan alumiinia eikä terästä, se on kuin meillä ei olisi maata ollenkaan, Trump sanoi tulleista kertoessaan.

Euroopan Unioni vastasi välittömästi Trumpin päätökseen.

– Emme jää odottamaan toimettomina, kun meidän teollisuuttamme rankaistaan tällaisilla epäreiluilla toimilla, jotka vaarantavat tuhansia työpaikkoja Euroopassa, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi tiedotteessaan.

Kanadan kauppaministerin mukaan tullit "eivät ole hyväksyttäviä".

Kiina puolestaan ilmoitti jo aiemmin, että se tulee vastaamaan Yhdysvaltojen tuontitulleihin vastatoimilla.

Suurimmat teräksen viejät Yhdysvaltoihin ovat Kanada, Brasilia, Etelä-Korea ja Meksiko. Kiina, jota Trump usein arvosteli vaalikampanjassaan halvan teräksen dumppaamisesta Yhdysvaltoihin, on vasta 11. suurin teräksen viejä Yhdysvaltoihin.

Suurimmat alumiininviejät puolestaan ovat Kanada, Venäjä ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Pörssit reagoivat Trumpin päätökseen negatiivisesti.

Yhdysvaltain suurimpien yritysten osakekursseja mittaavan Standard & Poor'sin 500 -listan teollisuusyritykset laskivat keskimäärin kaksi prosenttia. Dow Jones -indeksi oli puolestaan pörssin sulkeutuessa 1,7 prosenttia miinuksella.

Suosittelemme sinulle