Hyppää sisältöön

Amsterdamissa avattiin supermarketin ruokaosasto, jossa on 700 tuotetta ilman muovia – Kesko ja SOK: ”Ei mahdollista”

Ekoplaza-kaupan muovittomalta osastolta saa muun muassa lihaa, riisiä, maitoa ja jugurttia sekä hedelmiä ja kasviksia, jotka on pakattu muovin sijasta lasisiin, metallisiin, pahvisiin tai biohajoaviin pakkauksiin.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Amsterdamilaisessa supermarketissa avattiin keskiviikkona ruokaosasto, jossa on yli 700 tuotetta ilman muovia. Asiasta kirjoittavat muun muassa The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja The Telegraph (siirryt toiseen palveluun).

Ekoplaza-kaupan muovittomalta osastolta saa muun muassa lihaa, riisiä, maitoa ja jugurttia sekä hedelmiä ja kasviksia – aivan tavallisia ruokakauppatuotteita. Ne on muovin sijasta pakattu lasisiin, metallisiin, pahvisiin tai biohajoaviin pakkauksiin.

Kaikki Ekoplaza-ketjun 74 liikettä saavat muovittoman osaston. Kaupan tiedotteen mukaan ne ovat testiympäristö ja askel kohti ”ruoan ja juoman kirkkaampaa tulevaisuutta.”

SOK ja Kesko skeptisiä täysmuovittomuudelle

Muovittomuustrendiin on havahduttu myös suomalaisissa päivittäistavarakaupoissa. Kesko suhtautuu termiin edelleen varauksellisesti, vaikka yritys pyrkii edelleen vähentämään muovin käyttöä. Mikromuoveja sisältävistä tuotteista K-ryhmä on pääsemässä eroon kokonaan.

– [Elintarvikkeiden pakkauksissa] muovista ei tämän hetken tietämyksen mukaan pystytä kokonaan luopumaan. Sen käyttöä voidaan vähentää ja järkevöittää, sanoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Kesko perustelee muovin käyttöä muun muassa ruokaturvallisuudella. Elintarvikepakkauksen pitää usein olla ilmatiivis ja kestää kosteutta.

– Ympäristöhaitta on moninkertainen, jos ruoka menee pilalle ja jää syömättä.

Molemmat ketjut ovat sitoutuneet muovikassien käytön vähentämiseen. Myös SOK:n mukaan realistisempaa on kierrättää muovia ja vähentää "neitseellisen muovin" määrää.

– Ihan absoluuttisesta muovittomuudesta ollaan pitkän matkan päässä, sanoo vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Ketjut: Vähentäminen realistisempaa

S-ryhmässä biohajoavan pussivaihtoehdon tarjoaminen on laskenut hedelmä- ja vihannesosastojen muovipussien kulutusta viidenneksellä. Edelleen asiakkaat käyttävät vuosittain yli 200 miljoonaa muovista pikkupussia.

Vastuullisuuspäällikkö Forsmanin mukaan Sokos-tavarataloissa ja rautakaupoissa muovikassien kulutus väheni 60 prosenttia, kun niistä tehtiin maksullisia.

- Tavarantoimittajilla on halu löytää erilaisia pakkausvaihtoehtoja, joilla muovia voidaan korvata tai vähentää, Forsman sanoo.

SOK ja Kesko kertovat myös kokeilleensa puukuitupohjaista pakkausta tuoreiden kalatuotteiden kuljettamisessa. K-ryhmän mukaan aaltopahvinen kalalaatikko laskee myös tuotantoketjun hiilidioksidipäästöjä.

Lue lisää:

Nainen vältteli kuukauden muovia ja kertoo nyt vinkkinsä arjen ostoksiin: "Mitä luomumpi tuote, sitä muovisemmin se on pakattu"

Suomalainen yritys teki sen – kahvin, rasvan ja oluen kestävät muovittomat ihmepahvit lähtevät maailmalle: "Kiinnostus on valtavaa"

Aiheesta muualla:

World's first plastic-free aisle opens in Netherlands supermarket (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle