Hyppää sisältöön

Poutala mitalijahdissa sprintterien MM-kisoissa – vai jatkuuko neljänsien sijojen kirous?

Mika Poutala hakee jälleen mitalia, kun pikaluistelun sprintterien MM-kisat järjestetään viikonloppuna Kiinassa.

Mika Poutala
Kuva: Lehtikuva
Christer Sarlin

Mika Poutala on yksi niistä luistelijoista, joka voidaan laskea mitalikandidaatiksi viikonloppuna Kiinassa Changchunissa pidettävissä pikaluistelun sprinttereiden MM-kisoissa. MM-kultakaan ei ole mahdottomuus, mutta se vaatii täydellistä onnistumista jokaisessa neljässä luistelussa. Viikonlopun aikana luistellaan kaksi 500 metrin ja kaksi 1000 metrin kilpailua, joiden yhteisajan perusteella MM-mitalien kohtalo ratkaistaan.

Kokemuksen puutteeseen Poutalan mitalimahdollisuudet eivät ainakaan kaadu, sillä hän on nyt mukana olevista luistelijoista kokenein kilpailija sprinttereiden MM-kisoissa. Tämä on jo 14. kerta kun Poutala tavoittelee mitalia sprinttereiden MM-kisoista. Poutalan paras sijoitus on kuinka ollakaan neljäs sija vuoden 2012 kisoista.. Vuoden 2008 jälkeen Poutala on yhtä kertaa lukuun ottamatta aina ollut seitsemän parhaan joukossa. 2011 hän kaatui toisessa 500 metrin kisassa, joka johti huonoon kokonaissijoitukseen.

Niukka putoaminen Korean talvikisoissa 500 metrin palkintosijoilta harmittaa yhä, silti Poutalan motivaatio on kohdallaan MM-kisojen aattona.

- Tottakai olympialaisista jäi pettymyksen maku suuhun, mutta sillä ei ole vaikutusta motivaationi. MM-kisat nostattavat aina itsestään urheilijan motivaation kohdalleen eikä minun ole tarvinnut sitä mitenkään keinotekoisesti kerätä. Olen palautunut hyvin olympialaisten jälkeen, joten kaikki asiat ovat kohdaltani kunnossa, Poutala kertoi Yle Urheilulle.

Poutalan arvokisojen neljänsien sijojen kirous jatkui Korean talvikisojen 500 metrillä.

Korean kisojen 500 metrin neljännen sijan lisäksi Poutalan kohtalona on ollut matkakohtaisissa MM-kisoissa jäädä kolmasti neljänneksi 500 metrillä. Poutalan listalta löytyy yksi neljäs sija myös sprinttereiden MM-kisoista. Edellisissä vuoden 2017 MM-kisoissa Poutala oli viides.

- Ei se mitalin saaminen nytkään mikään helppo tehtävä ole. Kyllä se on kiven alla, sillä täällä ovat mukana kaikki maailman parhaat sprintterit. Toivottavasti pystyn taistelemaan mitalista. 500 metrillä kuntoni vaikuttaa olevan erittäin hyvä. Tuhat metriä on pienoinen kysymysmerkki, sillä siitä ei jäänyt ehjää kokonaiskuvaa Korean kisojen perusteella, koska jouduin jarruttamaan takasuoralla ja väistämään olympiavoittaja Kjeld Nuisia ratojen vaihdon yhteydessä. Mutta uskon, että neljällä hyvällä luistelulla olen mukana mitalitaistelussa, Poutala tuumasi Yle Urheilulle viimeistelyharjoitusten jälkeen.

Poutalan pohdinnalle mitalimahdollisuuksien vaikeudesta antaa katetta vilkaisu osanottajalistaan. Lähtöviivalla nähdään muun muassa hallitseva sprinttereiden maailman– ja Euroopan mestari Hollannin Kaj Verbij, Korean talvikisojen 1000 ja 1500 metrin olympiavoittaja ja näiden matkojen hallitseva maailman mestari Hollannin Kjeld Nuis, joka on kaksissa edellisissä sprintti MM-kisoissa ollut toinen ja kolmas sekä EM-kisoissa hopealla. Korean talvikisojen 500m olympiavoittaja ja 1000m hopeamitalisti sekä edellisten sprintti MM-kisojen hopeamitalisti Norjan Håvard Lorentzen.

Sprintti EM-pronssimitalisti ja 500 metrin MM-hopeamitalisti Saksan Nico Ihle on myös Poutalan laskuissa mitalikandidaatti. Näiden lisäksi mukana on useita Korean talvikisojen sprinttimatkojen mitalisteja ja kärkikymmenikköön yltäneitä luistelijoita..

Huippuaikoja ei ole luvassa – Changchun jää on Korean talvikisojen hallin jäätä hitaampi

-Jäässä ei sinällään ole mitään vikaa. Se vaan on hitaampi kuin Korean olympiaovaalin jää. Joten on turha odottaa mitään huippuaikoja, vaikka jäällä vilistää maailman huippusprinttereitä, Poutala analysoi tulevan kisa-areenan luisteluolosuhteita.

Suomella kolme mitalia aiemmista sprinttereiden MM-kisoista

Ensimmäiset viralliset sprinttereiden MM-kisat pidettiin vuonna 1972 Ruotsin Eskilstunassa. Leo Linkovesi voitti kisoissa kultaa, joten hän on kaikkien aikojen ensimmäinen sprinttereiden maailmanmestari. Toinenkin MM-kulta on ollut lähellä tulla Suomeen. Vuoden 2007 MM-kisoissa Norjan Hamarissa Pekka Koskela voitti molemmat 500 metrin kilpailut, mutta hävisi kullan muutamalla sekunnin tuhannesosalla Korean nelinkertaiselle sprinttereiden maailmanmestari Kyou-Hyuk Leelle. Koskela ylsi toistamiseen sprinttereiden MM-hopealle vuonna 2013 Salt Lake Cityssa. Hän ei ollut yhdessäkään neljässä luistelussa kärkikolmikossa, mutta tasaisuudella hopeamitali irtosi.

Poutalan lisäksi Suomen edustajana sprintti MM-kisoissa luistelee olympiakasteensa Korean talvikisoissa saanut Elina Risku.

SPRINTTEREIDEN MM-KISAT, KIINA

3.3. klo 10.55 Areena
3.3 klo 11.45 TV2
3.3. klo 16.00 TV2
4.3. klo 9.55 Areena
4.3. klo 18.30 TV2

Suosittelemme sinulle