Hyppää sisältöön

Valvira: Virheellisiä lääkemääräyksiä voi löytyä Päijät-Hämeen lisäksi muualtakin – selvitys käynnissä

Asiaa selvitetään Kainuun keskussairaalassa, Varkauden terveyskeskuksessa, Nurmijärven terveyskeskuksessa ja Paimio-Sauvon Kansanterveys Kuntayhtymässä.

Sähköisestä reseptikannasta tulostettuja reseptejä.
Kuva: Yle
STT

Virheellisiä lääkemääräyksiä voi löytyä Päijät-Hämeen lisäksi muistakin organisaatioista, joissa on käytössä Lifecare-potilastietojärjestelmä, kertoo Valvira. Valviran mukaan asiaa selvitetään paraikaa neljässä terveydenhuollon yksikössä. Ne ovat Kainuun keskussairaala, Varkauden terveyskeskus, Nurmijärven terveyskeskus ja Paimion-Sauvon Kansanterveys Kuntayhtymä.

– Edelleen selvitetään muiden samaisen tietojärjestelmän käyttäjien kanssa, onko muualla minkä verran näitä tapauksia, kertoo Valviran yli-insinööri Antti Härkönen.

Härkösen mukaan mahdollisten virheellisten reseptien lukumääriä selvitetään myös viikonlopun aikana. Järjestelmätoimittaja Tieto on ollut yhteydessä yksiköihin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotti torstaina, että järjestelmävirhe on aiheuttanut virheitä lääkeresepteihin Päijät-Hämeessä. Virheellisiä lääkemääräyksiä on löytynyt Päijät-Hämeessä tähän mennessä kaksi. Lääke on molemmissa tapauksissa vaihtunut toiseen samalle asiakkaalle määrättyyn lääkkeeseen. Asiakkaisiin on oltu yhteydessä.

Lisäksi tiedossa on 18 epäselvää tapausta. Näihin ei välttämättä liity lääkkeen vaihtumista, mutta tapaukset on yhtymän mukaan käytävä läpi yksitellen. Näille asiakkaille soitetaan ja varmistetaan oikeat lääkkeet. Tämänhetkisen tiedon mukaan Päijät-Hämeessä virheitä voi olla resepteissä, jotka on uusittu 7. joulukuuta ja 23. helmikuuta välillä.

Selvittelyssä ovat olleet mukana sosiaali- ja terveysministeriö, Valvira, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Kela. Asiasta on tehty Valviraan vaaratilanneilmoitus.

– Tapahtuma on poikkeuksellinen ja tietysti vakava. Virheen ei pitäisi enää voida uusiutua, sanoo Valviran Härkönen. Härkösen tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi tapahtunut koskaan aiemmin.

Lue myös:

Kymmenen muutakin vaaratilanneilmoitusta lääkäreiltä viikossa – Päijät-Hämeen reseptiongelmat aiheuttanut järjestelmä erityisseurantaan

Potilastietojärjestelmän virhettä setvitään yhä – vääristä resepteistä ei tiettävästi ole aiheutunut vahinkoa

Potilaille meni vääriä lääkkeitä – tietojärjestelmävika sotki reseptejä Päijät-Hämeessä

Suosittelemme sinulle