Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Li Andersson suomii hallituksen sote-intoa: "Sipilän mielestä tärkeintä on tehdä vain jokin uudistus"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja toteaa Ylen Ykkösaamussa, ettei soteuudistusta pitäisi viedä eteenpäin.

Ykkösaamu
Johanna Östman,
Mikael Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauan vellonut sote-keskustelu on viime päivinä kohonnut uusiin ulottuvuuksiin. Reippain irtiotto hallituksen suunnitelmista tuli kokoomuksen kansanedustajalta Elina Lepomäeltä, johon pääministeri Juha Sipilä vastasi: tulos tai ulos.

Pääministerin retoriikka on vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan Sipilälle tyypillistä. Vasemmistoliiton mukaan sote-uudistusta ei pidä nykyisessä muodossa viedä eteenpäin.

– Toivon, että se tulos on sitten ulos tässä tapauksessa. Hänen (Juha Sipilä) mielestään on tärkeintä tehdä vain jokin uudistus, eikä suinkaan se minkälainen uudistus tehdään, Andersson sanoi tänään lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

– Kun puhutaan koko suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja sen tulevaisuuteen vaikuttavasta uudistuksesta, niin kyllä se sisältö on kaikkein tärkein asia.

Andersson on kokoomuksen Lepomäen kanssa samaa mieltä siitä, että sote ei saavuttaisi sille asetettuja tavoitteita monessakaan asiassa, kuten esimerkiksi hoidon saatavuudessa.

– Käytännössä tässä on riskinä on se, että saamme sote-järjestelmän, joka maksaa 1–3 miljardia enemmän kuin meidän nykyinen, ilman että se toteuttaa mitään sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita, Andersson sanoi.

"Orpo ei ole esittänyt yhtäkään arviota kustannussäästöistä"

Kustannuksia lisää Anderssonin mukaan terveyspalvelujen avaaminen yksityisille yrityksille, kun samaan aikaan yksityisiä terveyspalveluja dominoi neljä suurta terveysalan yritystä.

– Puhutaan pörriäisistä ja puhutaan siitä, että kun markkinoita avataan, niin ne heti keskittyvät neljän vahvan yksityisen toimijan kesken.

– Kun Sipilä sanoo, että tästä uudistuksesta hyötyy yksittäinen fysioterapeutti-yksinyrittäjä, niin hän antaa sellaisen kuvan ettei tunne omaa sote-esitystään, koska on aivan päivänselvää että mitkään yhdistykset tai yksinyrittäjät eivät pysty perustamaan yksityisiä sote-keskuksia ja sitä kautta pääse mukaan tähän kilpailuun.

Riskinä on Anderssonin mukaan se että yksityisille terveysyrityksille tulee kiusaus siirtää paljon hoitoa vaativat potilaat maakuntien hoidettavaksi, ja tähän niillä hallituksen mallin mukaan on myös mahdollisuus.

– Kyllä ihan tunnustettu tosiasia on se että yritysten tavoitteena on tuottaa voittoa. Mutta nyt puhutaan verorahoitteisista palveluista, eli tässä on syntymässä verorahoitteinen markkina, jota me veronmaksajina olemme kustantamassa, ja myös näiden yritysten voittoja. Siksi tähän kritiikkiin kannattaisi suhtautua vakavasti.

– Olen monessa yhteydessä haastanut (valtiovarainministeri) Petteri Orpoa ja kysynyt pystyykö hän esittämään yhtäkään asiantuntija-arviota, jossa arvioitaisiin että tällä mallilla tulee kustannussäästöjä, ja hän ei ole sitä tehnyt, enkä ole sellaisia nähnyt, muistutti Andersson Ykkösaamussa.

Andersson: Käsittämätöntä että hallitus ajaa uudistusta kritiikistä huolimatta

Anderssonin mukaan sote-uudistus tarvitaan, mutta sen tulisi täyttää uudistukselle alun perin asetetut tavoitteet terveyspalvelujen saumattomuudesta ja jonosta toiseen pompottelun lopettamisesta, ihmisten välisten terveyserojen kaventamisesta sekä palvelujen kustannustehokkuuden lisäämisestä.

– Minusta on aivan käsittämätöntä että meillä on hallitus, jolla on näin niukka enemmistö eduskunnassa ja heikko kannatus myös kannatusmittauksissa, ja se siitä huolimatta poliittisena arvovalintakysymyksenä pyrkii ajamaan läpi uudistusta joka on saanut näin laajaa kritiikkiä, ei ainoastaan poliittisesta, oikealta laidalta vasemmalle, vaan myöskin kaikilta alan asiantuntijoilta.

Suosittelemme sinulle