Hyppää sisältöön

Aurinko paistanut viime viikkoina kauemmin kuin muina talvikuukausina yhteensä – ja aurinkoinen talvikeli jatkuu

Esimerkiksi Kouvolassa aurinko paistoi helmikuussa jopa 95 tuntia, kun edellisten neljän kuukauden aikana paistetunteja oli yhteensä vaivaiset 75 tuntia.

Komea talvisää keräsi sadoittain retkiluitelijoita Helsingin Laajalahdelle 4.3.2018. Kuva: Elise Tykkyläinen

Tuntuiko helmikuussa alkanut auringonpaiste taivaan lahjalta synkkääkin synkemmän talvikauden jälkeen?

Jos kyllä, tuntemuksesi on ollut aivan oikea. Lokakuun alusta tammikuun loppuun auringonvalosta ei juuri päästy nauttimaan. Esimerkiksi Utsjoella, Seinäjoella, Kouvolassa ja Maarianhaminassa auringonpaistetunteja on ollut lähes jokaisena kuukautena vähemmän kuin Suomessa keskimäärin.

Joulukuu ja tammikuu olivat poikkeuksellisen synkkää aikaa suurimmassa osassa Suomea. Esimerkiksi Seinäjoella saatiin kahden kuukauden aikana yhteensä vaivaiset 18 tuntia auringonvaloa ja Kouvolassakin vain 23.

Sen sijaan helmikuussa Kouvolassa nautittiin auringonvalosta jo peräti 95 tunnin ajan, mikä on 25 tuntia enemmän kuin tavallisesti tähän vuodenaikaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Jos auringon mollotus ja pakkanen miellyttää, luvassa on hyviä uutisia: Selkeät pakkaskelit jatkuvat ainakin pitkälle ensi viikkoon, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

– Radikaalia käännettä ei ole odotettavissa. Sää jatkuu keskimääräistä kylmempänä eteläistä Suomea myöten. Loppuviikolla matalapaine voi ehkä tuoda lumisadetta. Mutta loskakeliä ei ole luvassa.

Mutta mistä komeat talvikelit johtuvat?

Yksinkertaisesti sanottuna tuulen suunnan muutoksesta, Huutonen sanoo. Lounaasta puskeva leuto tuuli on vaihtunut Siperian kylmäksi henkäykseksi. Selitys sille, miksi tuuli vaihtaa suuntaa, on sen sijaan hieman monimutkaisempi.

– Helmikuun alkupuolella polaaripyörre hajosi stratosfäärissä kahteen osaan. Se sai kylmän ilmamassan liikkumaan alemmassa ilmakehässä ja toi korkeapaineen Suomeen, Huutonen kertoo.

Kun kylmät ilmamassat ovat lähtevät pohjoisnavalta kohti Euroopan pituuspiirejä, Huippuvuorilla on koettu nollakelejä samaan aikaan kun Välimeren rannoilla ihmetellään lumisateita.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten paljon sää voi muuttua vuodesta toiseen, Huutonen sanoo.

Tuntuiko, että loppuvuosi elettiin säkissä? – Olet oikeassa, loka-joulukuu oli tavallista pimeämpi

Suosittelemme sinulle