Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Veturi syöksyi valtatielle ja matkustajia ruhjoutui vaunujen alle – raiteiden viimeisin suuronnettomuus tapahtui 20 vuotta sitten

Mikä aiheutti Jyväskylän junaonnettomuuden ja voisiko sama tapahtua uudelleen? Yle kokosi faktat tasan 20 vuotta sitten tapahtuneesta turmasta.

Mies kävelee kyljellään makaavan junavaunun vieressä.
Jyväskylän junaturmassa kuoli 10 ihmistä ja loukkaantui 94. Onnettomuuden jälkeen raideliikenteen turvallisuutta on parannettu automaattisen kulunvalvonnan avulla. Kuva: Yle
Minna Matintupa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasan kaksikymmentä vuotta sitten tapahtunut Jyväskylän junaturma oli inhimillisten erehdysten summa, jonka tuloksena 10 ihmistä menetti henkensä ja 94 loukkaantui.

Satasta vaaralliseen vaihteeseen

Turusta Pieksämäelle matkalla ollut pikajuna suistui kiskoilta Jyväskylän ratapihalla 6.3.1998 kello 13.49 (Yle, Elävä arkisto).

Junaturman tutkinnassa (Onnettomuustutkintakeskuksen raportti) selvisi, että junaa ohjannut veturinkuljettaja luuli ajavansa junan suoraan ratapihan ykköslaiturille. Erehdyksen vuoksi vauhtia oli onnettomuushetkellä yli sata kilometriä tunnissa, vaikka nopeusrajoitus edessä olevassa vaihteessa oli 35 kilometriä tunnissa.

Kuljettajan erehdystä selittää se, että kyseisen junan reittiä oli muutettu vuotta aikaisemmin, eikä automaattinen kulunvalvontajärjestelmä ollut vielä käytössä Jyväskylän rataosuudella.

Ohikulkijat ihmettelevät kaatunutta veturia moottoritien sillalta.
Onnettomuusjunan veturi sinkoutui valtatielle. Toinen veturinkuljettajista menehtyi. Kuva: Yle

Juna pääsi syöksymään kovalla vauhdilla vaihteeseen, jossa veturi kaatui, irtosi vaunuista ja päätyi siltapilariin. Myös kaksi veturin perässä ollutta vaunua kaatui. Loput kuusi vaunua suistuivat raiteilta, mutta pysyivät pystyssä.

Monet matkustajista lensivät ulos kierähtäneistä vaunuista, ja yhdeksän heistä sai surmansa murskaannuttuaan vaunujen alle. Onnettomuudessa kuoli myös toinen veturinkuljettajista. Näky ratapihalla oli pitkään lohduton (KSML kuvagalleria).

Automatiikkaa jarruttaa, jos veturinkuljettaja herpaantuu

Jyväskylän onnettomuuden vuoksi Ratahallintokeskus nopeutti raideliikenteen kulunvalvonnan automatisointia. Nykyisin automaattinen kulunvalvonta on käytössä kaikilla radoilla, joilla on henkilöliikennettä. Se varoittaa kuljettajaa väärästä nopeudesta ja jarruttaa junaa automaattisesti, mikäli varoitus jätetään huomioimatta.

Pelastajia kaatuneen junavaunun ympärillä.
Jyväskylän junaturman pelastustyöt sujuivat hankalista olosuhteista huolimatta ripeästi. Kaikki loukkaantuneet oli toimitettu hoitoon 37 minuutin kuluessa onnettomuudesta. Kuva: Yle

Jyväskylän 20 vuoden takaisen onnettomuuden aineelliset vahingot olivat 22 miljoonaa markkaa.

Kyseessä on lähivuosikymmenten tuhoisin junaonnettomuus Suomessa.

Rauhanajan pahin junaturma sattui vuonna 1957 Kuurilassa, Kanta-Hämeessä (Yle, Elävä arkisto), jossa lähes 30 ihmistä kuoli ja yli 50 loukkaantui kahden junan törmäyksessä.

_Päivitetty 6.3. klo 12.18: Sanamuoto suositeltu nopeus muutettu nopeusrajoitukseksi. _

_14:06: Muutettu otsikkoa. Turmajunasta irronnut veturi syöksyi Jyväskylän läpikulkutielle, eli Rantaväylälle. Tie on nelikaistainen, mutta luokitukseltaan se ei ole moottoritie, kuten otsikossa aiemmin kerrottiin. Tien eteläosa kuuluu valtateihin 9, 18 ja 24 ja pohjoisosa valtateihin 4 ja 13. _

Suosittelemme