Hyppää sisältöön

BBC: Kaksi ihmistä kriittisessä tilassa altistuttuaan oudolle aineelle – toinen paljastui entiseksi kaksoisagentiksi

Britannian Salisburyssa kaksi ihmistä on joutunut sairaalaan altistuttuaan tuntemattomalle aineelle. Toinen onnettomuuteen joutunut on eläköitynyt venäläinen kaksoisagentti.

Kaksi ihmistä altistui "tuntemattomalle aineelle" Britannian Salisburyssa. Kuva: Jürgen Ritter / AOP
Tommi Kolehmainen

Kaksi ihmistä joutui eilen sunnuntaina kriittiseen tilaan altistuttuaan "tuntemattomalle aineelle" Britannian Salisburyssa sijaitsevassa ostoskeskuksessa, kertoo yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Toisesta aineelle altistuneesta henkilöstä selvisi tänään (siirryt toiseen palveluun) kiinnostava seikka: 66-vuotias mies on entinen kaksoisagentti.

BBC:n mukaan Sergei Skripaliksi tunnistettu Britanniassa asuva mies on entinen venäläinen tiedustelueversti, joka oli vakoillut Britannian hyväksi 1990-luvulta lähtien.

Skripal tuomittiin Venäjällä 13 vuoden vankeuteen vuonna 2006. Hän oli välittänyt Euroopassa peitetehtävissä toimivien venäläisagenttien tietoja Britannian tiedustelupalvelu MI6:lle.

Mies oli kuitenkin päässyt kaltereiden takaa ja saanut turvapaikan Britanniasta jo vuonna 2010. Skripal oli yksi neljästä vangista, jotka vapautettiin Yhdysvaltain ja Venäjän välisessä vankien vaihdossa.

Skripal ja hänen kanssaan ostoskeskuksessa ollut nainen ovat tehohoidossa sairaalassa Salisburyssa. Kumpikin on edelleen kriittisessä tilassa.

Poliisin mukaan aineelle altistuneilla ei ollut näkyviä vammoja, mutta he olivat menettäneet tajuntansa.

Nyt tutkitaan, liittyykö tuntemattoman aineen leviämiseen rikosta. Vielä ei ole saatu selville, mitä kyseinen aine on.

Tapausta ei toistaiseksi tutkita terrorismin vastaisen yksikön voimin.

– Painotan kuitenkin, että säilytämme avoimen mielen ja jatkamme tilanteen arvioimista, kertoi Craig Holden Wiltshiren poliisista uutistoimisto Reutersille.

Suosittelemme sinulle