Hyppää sisältöön

Jan Vapaavuori arvostelee maakuntauudistusta kovin sanoin: "Pettääkö puolueensa vai kotikaupunkinsa?"

Kokoomuksen hallituspolitiikan ja Helsingin etujen välillä on iso ristiriita, kirjoittaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori blogissaan. Hän kuittaa kuitenkin maakuntauudistuksen uhkakuvat turhiksi: "Maakuntauudistushan kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä".

Jan Vapaavuori Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Hallituksen sote- ja maakuntauudistusta pitkään ja kärkkäästi arvostellut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori suomii (siirryt toiseen palveluun) norminpurkutalkoita luvannutta hallitusta: hänen mukaansa sen ajama 18 maakunnan hallintomalli pahentaa byrokratiaa ennennäkemättömällä tavalla.

–Samainen hallitus, joka alkutaipaleellaan hankki suosiota puhumalla poliittisista virkanimityksistä luopumisesta, byrokratian keventämisestä sekä ministerien ja avustajien määrän vähentämisestä, on luomassa maahan ennenäkemättömän poliittisten virkanimitysten kerrostuman ja politrukkirälssin vyöryn, Vapaavuori kirjoittaa.

Kokoomuslainen Vapaavuori tuskailee myös, miten Helsingin etu ja hänen oman puolueensa etu eli poliittisen uudistuksen läpivieminen hallituksessa ovat keskenään ristiriidassa.

– Ristiriita on jo ilmeinen. Pettääkö puolueensa vai kotikaupunkinsa?

–Useampikin hallituspuolueen edustaja joutuu pian tuskailemaan äänestääkö ryhmäkurisyistä keväällä eduskunnassa sote- ja maakuntauudistuksesta päätettäessä oman kaupunkinsa selkeän edun vastaisesti.

Sama eturistiriita pätee hänen mukaansa muissakin kunnissa, mutta Helsingin tapauksessa seuraukset ovat valtakunnallisia.

– Edustajille, joiden kotipitäjä sattuu olemaan maan pääkaupunki, intressiristiriita on entistä haastavampi, menestyvä pääkaupunki kun on korostetusti koko maan etu.

Vapaavuori veikkaa: "Uudistus kaatuu"

Blogikirjoituksensa lopussa Vapaavuori kuittaa uhkakuvat turhiksi: hänen mukaansa sote- ja maakuntauudistus nykymuodossaan kariutuu.

–Kaikki edellä sanottu on tietty kuitenkin pelkkää akateemista pohdiskelua. Maakuntauudistushan kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä.

Voimakkaita soraääniä uudistusta vastaan on tullut myös kokoomuksen eduskuntaryhmästä sekä Helsingin kokoomusvaltuutetuilta.

Vapaavuoren arvioista uutisoi ensimmäisenä Uusi Suomi (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle