Hyppää sisältöön

Venäläiset valmistautuvat presidentinvaaleihin – "Haluaisin nähdä naisen tämän maan johdossa"

Presidentistä äänestetään ensi sunnuntaina. Kysyimme venäläisiltä, miten Vladimir Putinin aikakausi on näkynyt heidän elämässään.

Daša Tšumanova
Tatuointi "no fear" muistuttaa Daša Tšumanovaa siitä, että pelkonsa pystyy voittamaan. Kuva: Nikolai Gontar
Marjo Näkki

Daša Tšumanova, teatterituottaja, Pietari

Daša Tšumanova
Daša Tšumanovan mukaan Putinin ansiota on jollakin tavalla se, että hän voi matkustaa minne tahansa. Kuva: Nikolai Gontar

Äänestän luultavasti Ksenija Sobtšakia. Uskon, että jos ihminen on vallassa 18 vuotta, hän menettää kykynsä johtaa maata ja asettaa arvonsa oikein. Siksi en äänestä Putinia.

Lisäksi Sobtšak on lähempänä minun sukupolveani, samoin hänen näkemyksensä, vaikka henkilökohtaisesti hän ei olekaan tehnyt mitään hyväkseni. En myöskään koe, että Putin olisi tehnyt mitään hyväkseni. Tosin ajattelen, että hänen ansiotaan on jollakin tavalla se, että voin matkustaa minne tahansa.

Vladimir Konjetsov, tuotantotyöntekijä, Tšeljabinsk

Vladimir Konjetsov
Kuva: Grigori Vorobjov
Vladimir Konjetsov
Vladimir Konjetsov on tavannut Putinin henkilökohtaisesti. Kuva: Grigori Vorobjov

Aion äänestää Vladimir Putinia, koska hän on kunnon mies. Hän tekee niin kuin sanoo ja puhuu aina totta. Hän on ollut menestyksekäs virassaan.

Tapasin Putinin marraskuussa, kun hän vieraili täällä kompressoritehtaalla. Saimme kysyä Putinilta kysymyksiä tai pyytää apua. En kerro, mitä pyysin, mutta voin sanoa, että hän auttoi minua henkilökohtaisesti – soitti Moskovasta. Minulle oli henkilökohtainen voitto, kun presidentti reagoi ongelmiini.

Raisa Timofejeva, eläkeläinen, Jalta

Raisa Timofejeva
Kuva: Oksana Yusko
Raisa Timofejeva
Raisa Timofejeva aikoo äänestää Putinia, koska pitää tätä älykkäänä. Kuva: Oksana Yusko

Synnyin Moskovassa, mutta tulin Krimin niemimaalle 60 vuotta sitten lomalle. Se oli kohtalokas matka, koska tapasin tulevan mieheni täällä. Tiesin ensisilmäyksellä, että Krim on paratiisi ja että eläisin täällä lopun ikäni.

Aion äänestää Putinia, koska hän on älykäs ja koska saan nyt neljä kertaa isompaa eläkettä kuin aikaisemmin. Toivon, että Krimin silta Venäjän mantereelle saadaan pian valmiiksi, jotta pääsen tapaamaan sukulaisiani Venäjälle.

Filip Gorbatšov, startup-mediayrittäjä, Moskova

Filip Gorbatšov
Kuva: Oksana Yusko
Filip Gorbatšov
Filip Gorbatšovin mielestä Putin on edustanut Venäjää ulkomailla uskottavasti. Kuva: Oksana Yusko

Aion äänestää, mutta en ole vielä varma, ketä. Kommunistien Pavel Grudinin vaikuttaa älykkäältä ehdokkaalta, mutta vaikuttaa siltä, että hänet saatetaan syrjäyttää ennen vaalipäivää. Putin voittaa varmasti, mutta olisi hyvä, jos meillä olisi poliittisella areenalla joku toinenkin peluri.

Mielestäni Putin on edustanut Venäjää kansainvälisesti erittäin uskottavasti. Mutta olisi hyvä, jos Venäjällä asioiden hoito olisi nykyistä demokraattisempaa. Jos bisnes kasvaa liian suureksi, alkaa koitua ongelmia, mikä liittyy valtasuhteisiin ja oligarkkeihin. Itse en aio kehittää liiketoimintaa niin suureksi, että se alkaisi häiritä ketään.

Vera Panasenko, toimittajaopiskelija, Moskova

Vera Panasenko
Kuva: Oksana Yusko
Vera Panasenko
Vera Panasenko sanoo, ettei Putinin valtakaudella eläminen ole ollut hullumpaa. Kuva: Oksana Yusko

Nämä ovat ensimmäiset presidentinvaalit, joissa voin äänestää, joten haluan osallistua. Voisin äänestää Ksenija Sobtšakia oikeastaan vain sen takia, että haluaisin nähdä naisen tämän maan johdossa.

Suhtaudun Putiniin melko neutraalisti, mutta hyväksyn kaikki hänen toimensa ulkopolitiikassa. Käytännössä olen elänyt koko ikäni hänen hallintonsa aikana niitä muutamaa vuotta lukuun ottamatta, jolloin presidenttinä oli Dmitri Medvedev. Tämä ei ole ollut hullumpaa. Omaan elämääni on saattanut olla vaikutusta sillä, että Putinin hallinto uudisti peruskoulun loppukoejärjestelmää.

Nikolai Andrejevitš Aleksandrov, eläkeläinen, Tšeljabinsk

Nikolai Andrejevitš Aleksandrov
Kuva: Grigori Vorobjov
Nikolai Andrejevitš Aleksandrov
Nikolai Andrejevitš Aleksandrov on tyytyväinen Putinin toimiin ulkopolitiikassa, mutta sisäpolitiikassa olisi hänen mielestään vielä parantamista. Kuva: Grigori Vorobjov

Tein elämäntyöni miliisissä, mutta olen kasvattanut vihanneksia neljäkymmentä vuotta. Kehitin ystäväni kanssa uuden tomaattilajikkeen, jonka nimesimme Vova Putiniksi. Se selviää missä tahansa olosuhteissa. Kasvi itsessään on pieni, mutta tomaatit ovat isoja ja meheviä.

Ulkopolitiikassa Putin on ollut loistava, mutta sisäpolitiikassa... Laki sanoo, että kaikille pitäisi tarjota ilmainen terveydenhuolto ja koulutus. Mutta minulla oli infarkti, ja olen joutunut maksamaan hoidostani itse ja lapsenlapseni koulustakin. Putinilla on huono tiimi, koska se ei ole kyennyt muuttamaan asioita.

Lue myös:

Sinikukka Saaren kolumni: Näin "poliittinen teknologia" toimii Venäjän vaaleissa

Analyysi: Super-Putin uhoaa laittavansa Venäjän kuntoon – Ja tarvittaessa koko maailman

Venäjällä kerätään nimiä riippumattomille presidenttiehdokkaille – "Putin on ollut vallassa liian kauan"

Suosittelemme sinulle