Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suola nostaa verenpainetta muusta ruokavaliosta huolimatta

Suomalaiset syövät suolaa selvästi enemmän kuin suositellaan.

nainen laittaa suolaa salaattiin
Kuva: AOP
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Liiallinen suolan käyttäminen nostaa verenpainetta, mutta tutkijat eivät ole tienneet kumoutuuko suolan vaikutus, jos ruokavalio on muuten verenpainetta hillitsevä. Tuoreen tutkimuksen perusteella näin ei todennäköisesti ole.

Tulokset julkaistiin Hypertension-lehdessä, ja niiden perusteella runsas suolan saanti nosti verenpainetta senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin 80 eri ravintoainetta, aminohappoa, mineraalia ja vitamiinia. Ylipaino vaikutti yhteyteen jonkin verran, mutta ei selittänyt sitä kokonaan.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä korkeaa verenpainetta voi itse alentaa muuttamalla ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan. Muun muassa täysjyväviljat, hedelmät ja kasvikset auttavat verenpaineen hallinnassa. Nyt julkaistut tulokset eivät kumoa terveellisen ruokavalion verenpainehyötyjä, mutta osoittavat niiden olevan riittämättömiä, jos samaan aikaan ei vähennetä suolan käyttöä.

Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Maailmanlaajuisesti liika suola aiheuttaa joka vuosi ainakin 1,7 miljoonaa sydäntautikuolemaa. Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin suola on lisätty jo valmiiksi.

Suosittelemme