Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Naakka halutaan riistalinnuksi – haitat ja vahingot lisääntyneet

Naakat aiheuttavat muun muassa satovahinkoja, rikkovat säilörehupaaleja, pesivät rakennusten savupiippuihin ja sotkevat ulosteillaan ympäristöä.

Naakkoja
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että naakka siirrettäisiin luonnonsuojelulain piiristä metsästyslain mukaiseksi rauhoittamattomaksi lajiksi.

Ministeriö kertoo tiedotteessa, että naakkakanta on lisääntynyt voimakkaasti 2000-luvulla. Kannan lisääntyminen on johtanut naakkojen aiheuttamien haittojen ja vahinkojen lisääntymiseen. Samalla myös naakkojen aiheuttamista vahingoista tehdyt korvaushakemukset ja maksetut avustukset ovat lisääntyneet.

Ministeriön mukaan naakat aiheuttavat muun muassa satovahinkoja, rikkovat säilörehupaaleja, pesivät rakennusten savupiippuihin ja sotkevat ulosteillaan ympäristöä. Naakkojen ulosteet voivat aiheuttaa hygienia- ja tautiriskin.

Ministeriön mukaan metsästysasetuksella asetettaisiin kuitenkin naakalle samanlainen pesimäaikainen rauhoitus kuin muillakin rauhoittamattomilla linnuilla. Rauhoitusaikana mahdollisia poikkeuslupia myöntää Suomen riistakeskus.

Lue myös:

Puoli miljoonaa rauhoitettua naakkaa – viljelijä kysyy: Kuka kaipaa suojelua?

Naakat piinaavat asukkaita Porvoossa

Suosittelemme sinulle