Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Britannian poliisi: Entinen kaksoisagentti sai hermomyrkkyä

Entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia Skripal yritettiin murhata sunnuntaina hermomyrkyllä. Salisburyssa paikalle saapuneista poliiseista yksi on myös sairaalahoidossa.

Poliisit vartioimassa Sergei Skripalin asunnon edessä.
Poliisi vartioi Sergei Skripalin asunnon edessä Salisburyssä 6. maaliskuuta 2018. Kuva: Neil Hall / EPA
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lontoon metropolialueen erikoisoperaatioiden varakomentaja Mark Rowley kertoi illalla tiedotustilaisuudessa, että sunnuntaina ilmi tullutta entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin sekä hänen tyttärensä Julia Skripalin tapausta tutkitaan murhayrityksenä.

Molemmille oli poliisin mukaan annettu hermomyrkkyä. Tarkempaa tietoa myrkystä ei vielä tässä vaiheessa kerrota.

Myös tapausta tutkimaan saapuneista poliiseista yksi on saanut ilmeisesti myrkkyä ja on vakavasti sairaana, sairaalahoidossa. Myrkyttäjän kohde olivat kuitenkin poliisin mukaan juuri Skripalit.

Mistään yleisestä terveysriskistä ei silti ole todisteita. Salisburyssa jatkotutkimukset vievät vielä päiviä.

Aiemmin päivällä sisäministeri Amber Rudd veti hallituksen hätäkomitean eli ns. Cobra-ryhmän kokouksen, jossa käsiteltiin Skripalin tapausta.

66-vuotias Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia Skripal ovat molemmat kriittisessä tilassa tehohoidossa. Heidät löydettiin sunnuntaina lojumasta tiedottomina ostoskeskuksen penkillä Salisburyssa, Lontoon länsipuolella.

Skripal työskenteli viime vuosituhannen puolella Venäjän sotilastiedustelupalvelussa. Vuonna 2006 hänet tuomittiin vankeuteen, koska hän oli myynyt Britannialle tietoja sotilastiedustelun Euroopassa olevista agenteista. Vuonna 2010 hän pääsi Britanniaan osana Yhdysvaltain ja Venäjän vakoojavankien vaihtoa.

Lue lisää:

BBC: Britannian hallituksen erikoisryhmä koolle venäläisen ex-vakoojan sairastumisen vuoksi

Kaksi brittipoliisia sai myös oireita Salisburyn tapahtumiin liittyen

Britannia uhkaa "kovilla toimilla", mikäli Venäjä paljastuu syylliseksi kaksoisagentin myrkyttämiseen

Venäläisvakoilijan myrkytysmysteeri tuo mieleen Litvinenkon murhan – Britanniassa pitkään asunut Sergei Skripal löydettiin tiedottomana ostoskeskuksen penkiltä

Suosittelemme sinulle