Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Onko kuntokuurisi alkanut hiipua alkuinnostuksen jälkeen? Lue 7 + 1 vinkkiä motivaation säilyttämiseen

Kysyimme kahdelta personal trainerilta, miten saa säilytettyä motivaation treenaamiseen.

Mies tekee penkkipunnerruksia kuntosalilla.
Kuva: Matti Myller / Yle
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Oletko joskus päättänyt alkaa liikkua enemmän ja syödä terveellisemmin? Mutta parin kuukauden alkuinnostuksen jälkeen salaatin popsiminen on alkanut tympiä ja uusi liikuntaharrastus on jäänyt muiden kiireiden jalkoihin.

Kuusi vuotta personal trainerina työskennellyt Anna Henriksson kutsuu asiakkaidensa elämäntapamuutoksen paria ensimmäistä kuukautta kuherruskuukausivaiheeksi. Sen jälkeen tulee pohdintavaihe, jossa ihminen alkaa miettiä, mitä oikein on tekemässä ja kuinka korkealle elämässään oikeastaan haluaa priorisoida valmennuksen, Hernriksson neuvoo.

– Siinä kohtaa moni kokee, että oma motivaatio laskee, Henriksson selittää.

Johannes Hesso, joka on toiminut personal trainerina ja fysioterapeuttina lähes kymmenen vuotta sanoo, että ensiarvoisen tärkeää innostuksen jatkumisessa on niin sanotun sisäisen motivaation löytäminen.

Kokosimme alle Henrikssonin ja Hesson vinkit treenimotivaation säilyttämiseen.

Vihanneksia ja juureksia.
Kuva: AOP

1. Löydä sisäinen motivaatiosi

Anna Henriksson kertoo kysyvänsä lähes jokaiselta asiakkaaltaan, minkä takia tämä haluaa laihduttaa tai kohottaa kuntoaan.

– Jotta me voimme motivoida itseämme, meidän täytyy ymmärtää, miksi me näitä asioita teemme. Mitä tämä liikkuminen merkitsee juuri minulle? Henriksson sanoo.

Jos Henrikssonin luo tulee asiakas, joka sanoo haluavansa laihduttaa kymmenen kiloa, Henriksson kysyy, minkä takia asiakas haluaa laihduttaa. Jos asiakas vastaa haluavansa ostaa kivempia vaatteita, Henriksson kysyy uudestaan, miksi tämä haluaa ostaa niitä kivempia vaatteita ja mitä se, että kokee näyttävänsä paremmalta tuo elämään lisää.

– Silloin yleensä ollaan siinä todellisen motivaation äärellä, että ymmärretään, mikä se on se syy tälle kaikelle, Henriksson selittää.

Johannes Hesso korostaa, että on hyvin tärkeää löytää pitkäkestoinen sisäinen motivaatio, jonka päälle aletaan rakentaa liikuntaa, syömistä ja mahdollisesti laihdutusmetodistoa.

Sisäisen motivaation sijaan motivaatio voi lähteä myös ulkopuolelta tulevista tekijöistä. Esimerkiksi työpaikan vaihtumisen tuoma sosiaalinen paine tai niin sanottu kostomotiivi voi olla laihdutuspäätöksen taustalla.

Kostomotiivilla Hesso tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hänen asiakkaakseen tuleva nainen haluaa laihduttaa kostaakseen entiselle poikaystävälleen. Tällaiseen motiiviin Hesso kertoo törmäävänsä aina silloin tällöin.

– Kun motivaatio ei tule sisältä eli oman arvomaailman mukaisena tapana toimia, vaan ulkoa annettuna, niin se yleensä kosahtaa kuukaudessa tai parissa, kun alkuinnostus on mennyt.

Hesso huomauttaa, ettei kuitenkaan halua tuomita pinnalliseltakaan tuntuvaa motivaationkipinää. Siitäkin voi lähteä liikkeelle ja yrittää löytää kestävämpiä, itsestä lähteviä syitä elämäntapamuutokselle.

2. Kirjoita paperille, mitä oikeasti haluat

Anna Henriksson neuvoo istumaan alas ja kirjoittamaan itselleen paperille ylös, mitä oikeastaan itse haluaa.

Joku saattaa kirjoittaa lappuun, että haluaa paremman ulkonäön, löytää kumppanin tai kokea pystyvyyden tunnetta. Henriksson kehottaa kirjoittamaan vapaasti omia motiivejaan, olivat ne sitten ulkoisia tai sisäisiä, hetkellisiä tai pidempiaikaisia.

– Se yleensä tuo esille niitä omia luontaisia mielenkiinnon kohteita ja se toimii samalla myös voimavarana, Henriksson vinkkaa.

Paperi kannattaa kiinnittää jääkaapin oveen tai kalenteriin muistuttamaan, että nämä ovat minulle tärkeitä juttuja.

3. Valitse harrastus, joka sopii omaan elämäntyyliin

Hesso huomauttaa, että motivaatioon vaikuttaa myös oma elämäntilanne, kuten kiire ja mahdollisuudet.

Jos ympärillä on paljon mahdollisuuksia ja tilaisuuksia mennä liikkumaan, se vaikuttaa myös motivaatioon edullisesti.

Liikuntaharrastuksen onkin oltava sellainen, että se sopii omaan elämäntyyliin. Harrastuksen ajan ja paikan on oltava sopivia.

Myös liikkumisen treeneihin ja sieltä pois on oltava sellaista, että se koetaan lähtökohtaisesti helpoksi ja itselle sopivaksi.

4. Aseta itsellesi tavoitteita

Tavoitteeksi kannattaa asettaa jokin sellainen asia, josta on aina haaveillut. Tavoitteen ympärille voi sitten lähteä rakentamaan erilaisia lajeja ja liikuntamuotoja, jotka tukevat tavoitteen saavuttamista.

Hesso huomauttaa, että tavoitteellisuus ei tarkoita kilpailullisuutta ja stressaamista, vaan suunnitelmallisuutta oman hyvinvoinnin kehittämiseksi.

– Esimerkiksi mindfulnessissa, mitä itsekin harrastan, tavoitteena voi olla vaikka, että vuoden ajan tutkiskelee, fiilistelee ja kokeilee eri lajeja ja elää terveellisesti. Se on tavallaan tavoite, mutta loppupeleissä se on tapa elää fiksusti ja rauhallisesti yksi vuosi ja löytää jotain uutta, Hesso sanoo.

Entä sitten, kun tavoite on saavutettu?

Aseta itsellesi uusi tavoite.

– Kestävä ratkaisu tarkoittaa sitä, että löydät rakentavia osatavoitteita, joihin aina pyrit, Hesso selittää.

Tavoitteita miettiessä kannattaa pitää mielessä, että niiden täytyy olla realistiset. Silloin kokee useammin onnistumisen tunteita ja tyytyväisyyttä itseensä, mikä taas vaikuttaa positiivisesti myös motivaatioon. Jos tavoitteet ovat hyvin epärealistisia, koemme herkästi epäonnistumisen tunnetta.

– Se taas aiheuttaa paradoksaalisesti sen, että motivaatio laskee, Hesso sanoo.

Anna Henriksson neuvoo asettamaan niin pitkän kuin lyhyenkin aikavälin tavoitteita.

Tavoite voi olla myös päiväkohtainen. Jos on väsynyt, voi asettaa itselleen tavoitteeksi mennä esimerkiksi vain 20 minuutin happihyppelylle.

Lenkkeilyä.
Kuva: Derrick Frilund / Yle

5. Luo itsellesi oma palkitsemisjärjestelmä

Henriksson neuvoo kehittämään itselleen oman palkitsemisjärjestelmän. Kannattaa kehittää erilaisia ja monipuolisia keinoja palkita itseään hyvästä liikuntaviikosta tai -kuukaudesta.

Palkitsemiskeinojen tulisi olla sellaisia keinoja, että ne tuovat lyhytaikaisen nautinnon lisäksi myös pitkäaikaista nautintoa.

– Voi kokeilla esimerkiksi sellaista, että aina kun tulee kotiin töistä, antaa itselleen 20 minuuttia aikaa ja löhöää sohvalla ennen kuin ryhtyy mihinkään muihin toimiin. Joidenkin mielestä esimerkiksi hieronta tai spa-elämys kerran kuukaudessa voi olla palkinto. Tai hyvän kirjan lukeminen, Henriksson vinkkaa.

Henriksson huomauttaa, että itseään voi palkita myös esimerkiksi suklaalla. Suklaan syömisessä pitäisi kuitenkin muistaa kohtuus. Se ei saa olla ainoa ja useita kertoja viikossa toistuva palkinto.

6. Hanki itsellesi treeniyhteisö

Treenikaverit ovat todella tärkeitä. Treeniyhteisön tulisi olla niin hyvä, että harrastukseen haluaa mennä jo pelkästään kavereiden takia.

– Se voi olla paras kaveri, jonka kanssa käydään läpi viikon tapahtumat metsälenkillä, tai sitten tanssikerho, missä on sinun oloisiasi tyyppejä, Hesso neuvoo.

Hänen mukaansa treenikaverit vetävät treenaamaan, vaikka itse treeni ei juuri sillä hetkellä maistuisi.

Henrikssonin mukaan on myös olemassa näyttöä siitä, että kun liikutaan ryhmässä, tai kaverin tai valmentajan kanssa, liikunnan hedoninen arvo on suurempi, eli se tuottaa vielä enemmän mielihyvää.

Henriksson muistuttaa, että on olemassa myös ihmisiä, jotka haluavat liikkua yksin ilman seuraa, jos heidän työnsä on esimerkiksi hyvin sosiaalista.

7. Kokeile eri lajeja

Jos liikkuminen alkaa tympiä, vaihda lajia. Kokeile rohkeasti erilaisia lajeja.

– Sitten sieltä löytyy se, jota et enää halua vaihtaa, Hesso neuvoo.

Väkisin ei kannata pakottaa itseään harjoittelemaan, jos motivaatio on hukassa. Jos sekä pää että kroppa taistelevat tavoitetta vastaan, siitä ei voi seurata hyvää, Hesso huomauttaa.

– Jos tuntuu täysin vastenmieliseltä, niin liikunnassa ei ole silloin mitään järkeä.

Itselleen on myös hyvä varata useita eri liikuntavaihtoehtoja. Esimerkiksi ryhmäliikunnassa voi käydä kokeilemassa rauhallisempia tai rankempia tunteja kuin, mihin on tottunut.

Henriksson kehottaa rakentamaan itselleen omaa liikuntapankkia, josta voi valita sellaisia lajeja, jotka tuottavat positiivisia kokemuksia oman mielialan mukaan.

Totaalista taukoa liikkumisesta ei kannata pitää. Henriksson huomauttaa, että tauko voi helposti venähtää useamman kuukauden tai jopa vuosien pituiseksi. Liikunnan vähentäminen saattaa sen sijaan olla hyvä ajatus.

– Jos tuntuu siltä, että on uupunut ja kroppa on väsynyt, niin ehdottomasti voi keventää ihan kunnolla, Henriksson lisää.

Ilmajoogaa.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

+ 1 Tee strategia ja suunnittelma

Anna Henriksson huomauttaa, että monella on sellainen käsitys, että nimenomaan motivaatio ratkaisee: hyvällä motivaatiolla saavutetaan tuloksia, huonolla ei. Näin yksinkertaista elämäntapamuutoksen läpivieminen ei kuitenkaan hänen mielestään ole.

Henrikssonin mielestä motivaatiolle ei kannata antaa liikaa tilaa. Hän korostaa, että on luonnollista, että välillä motivaatio laskee ja välillä nousee.

– Kun motivaatio on alhainen ja ei kauheasti huvita, niin on hyvä muistuttaa itselleen, että tämä kuuluu asiaan ja hetken päästä minä voinkin olla tosi motivoitunut.

Motivaatiota tärkeämpää on Henrikssonin mielestä hyvä strategia ja suunnittelu.

Suunnittelu tarkoittaa Henrikssonin mukaan esimerkiksi sitä, että istuu sunnuntai-iltana alas ja kirjoittaa kalenteriin, milloin viikon aikana pääsisi puolen tunnin kävelylle ja milloin olisi aikaa lähteä kuntosalille tai joogaan.

Henriksson arvelee, että yksi syy personal trainereiden suosion kasvuun on se, että joku tekee suunnittelun sinun puolestasi.

Suosittelemme