Hyppää sisältöön

Pursuaako jääkaappisi muovirasioita? – Kemikaalien takia kannattaisi suosia lasisia ja keraamisia säilytysastioita

Muoviastia on hyvä ruoan kuljetukseen, mutta ruokaa ei kannata säilyttää niissä.

Muoviastioiden pakkausmerkinnät kannattaa tutkia tarkkaan ennen käyttöä ja käyttää niitä oikein, ettei haitallisia kemikaaleja joudu kehoon. Kuva: AOP
Elli Sormunen

Jääkaapit usein pursuavat edellispäivien ruokien jämiä, joita säilytetään muovisissa rasioissa. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä.

– Muoviastioiden kemikaaleja siirtyy suoraan ruokaan. Siirtyminen on sitä suurempaa mitä rasvaisempaa, happamampaa tai kuumempaa ruokaa astioissa säilytetään, kertoo ylitarkastaja Merja Virtanen Evirasta.

Astioista voi siirtyä ruokaan muun muassa kemiallisia aineita: monomeereja ja lisäaineita kuten pehmitinaineita sekä säilöntäaineita.

Muovin kemikaalit voivat vaikuttaa hormonitoimintaan ja aiheuttaa jopa syöpää.

Virtanen kehottaa kiinnittämään huomiota muovirasioiden pakkausmerkintöihin. Pysyviä merkintöjä astioissa ei välttämättä ole, joten merkintöihin kannattaa kiinnittää huomiota ostohetkellä.

Osta muoviastiaan lihatiskiltä – älä säilytä muovissa

Kotien muoviastiat sopivat ruoan kuljetukseen, mutta säilytykseen kannattaisi harkita esimerkiksi lasisia ja uudempia keraamisia astioita.

Evira on nyt linjannut, että esimerkiksi lihatiskiltä voi ostaa lihoja asiakkaan omaan muovirasiaan. Tähän asti vastuukysymykset ovat olleet epäselviä, ja näin ollen kauppiaat eivät ole välttämättä uskaltaneet myydä tuotteita asiakkaan omaan rasiaan.

"Muoviton maaliskuu" -kampanja on aiheuttanut jonkin verran kyselyjä Eviralle ja kaupoille omien rasioiden käytöstä kaupassa.

– Kun asiakas itse vastaa astian soveltuvuudesta ja puhtaudesta, oman rasian käyttö esimerkiksi lihatiskillä ostamiseen ei ole mikään ongelma, sanoo ylitarkastaja Tuula Koimäki Evirasta.

Jos haluaa välttää kertakäyttömuovin ostoa, niin lihatiskiltä voi ostaa myös lihat kotoa tuotuun rasiaan. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Heitä vanhat muoviastiat pois ja käytä perintöastioita harvakseen

Eviran kemiallisen elintarviketurvallisuuden ylitarkastaja Merja Virtanen pitää kotien muoviastioita pääosin turvallisina.

– Meillä kaikilla on varmaan kotona muoviastioita, joista on pinta kulunut, vähän sulanut tai tummunut, ne eivät ole enää turvallisia.

Vuosikymmeniä vanhat muoviastiat Virtanen kehottaa panemaan pois. Vanha muoviastia ei täytä enää tämän päivän lainsäädännön vaatimuksia.

– Tieto koko ajan lisääntyy eri aineiden vaikutuksista. Tätä tietoa ei luultavasti ole silloin ollut, kun vanhaa astiaa on tehty. Aikaisemmin muovin valmistus ei ole ollut niin säädeltyä kuin nykypäivänä, muistuttaa Virtanen.

Päivittäiseen käyttöön ei kannata ottaa perintöastioita tai ulkomailta tuotua tuliaiskeramiikkaa.

– Ei kannata käyttää yli 30 vuotta vanhoja astioita joka päivä. Vanhoista keraamisista astioista siirtyy raskasmetalleja kehoon, kertoo ylitarkastaja Merja Virtanen Evirasta.

Vanhoja astioita ei kannata ottaa päivittäiseen käyttöön. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Älä laita pakasterasiaa mikroon

Mikroon laitetaan liian monenlaisia astioita. Esimerkiksi pakasterasiat eivät kestä mikroa.

Jos astian pitäisi kestää 70-asteista ruokaa, tällöin voisi ajatella astian olevan mikron kestävä. Mikro kuitenkin lämmittää ruoan epätasaisesti. Ruoka saattaa yksittäisistä kohdista kuumentua liikaa ja näistä kohdista voi liueta haitallisia aineita ruokaan.

Jos kerran lämmittää ruoan väärässä astiassa, se ei haittaa.

– Mutta jos jatkuvasti käyttää väärin astioita, niin vuosien kuluessa kemiallista altistusta tulee paljon ja haitallisia aineita kertyy kehoon, sanoo Merja Virtanen.

Kemiallista altistusta kehoon tulee myös esimerkiksi kosmetiikasta, vaatteista ja ympäristöstä.

Muovi paha asia, mutta parhaiten säädelty

Muovi on paha asia, jota tulee välttää niin paljon kuin mahdollista. Tätä mieltä on kestävyystieteen professori Helena Kahiluoto Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Sillä, että kuluttajat yrittävät välttää kertakäyttömuovia, on isossa mittakaavassa erittäin suuri merkitys, sanoo professori Kahiluoto.

Muovi ei kuulu millään tavalla luonnonkiertoon vaan tukkii sen.

Vaikka muovista puhutaan paljon pahaa, se on kuitenkin ainoita materiaaleja, joita säädellään tarkasti lailla.

Kemiallisen elintarviketurvallisuuden ylitarkastaja Merja Virtanen kertoo itse säilyttävänsä ruokaa lasisissa kulhoissa, joissa on muovikansi.

– Kyllä minä käytän muoviakin lyhytaikaisessa säilytyksessä, mutta jos pidempään pitää säilyttää, niin siirrän ruoan kyllä muuhun astiaan, sanoo Virtanen.

Suosittelemme sinulle