Hyppää sisältöön

Katainen näpäyttää Trumpia terästulleista: "On päivänselvää, että Yhdysvallat häviää tämän casen"

Trumpin terästullien astuessa voimaan EU:lla on 90 päivää aikaa ryhtyä vastatoimiin. Kataisen mukaan EU:lla on kiireiset viikot sotkuisen tilanteen selvittämisessä neuvottelun keinoin.

Jyrki Katainen Kuva: Frederic Sierakowski / AOP

Yhdysvaltojen teräkselle ja alumiinille määräämät suojatullit tulevat voimaan aikaisintaan ensi viikon perjantaina. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan tilanne on sotkuinen ja täydellisen poikkeuksellinen tämän päivän maailmassa.

– Näyttää siltä, että aikaisemmat Trumpin kansallisen turvallisuuden perustelut eivät olekaan oikea syy, vaan kysymys on ihan puhtaasti kauppapolitiikasta, Katainen sanoi maanantaina Ylen aamu-tv:ssä.

Kataisen mukaan mitään syitä korkeammille tulleille ei ole, sillä eurooppalainen teräs ei muodosta uhkaa Yhdysvaltojen turvallisuudelle.

Yhdysvallat on kuitenkin myöntämässä joillekin maille poikkeuksia tullimaksuista. Kataisen mukaan Yhdysvalloilta puuttuu tarkka käsitys, millä perusteilla tietylle maalle tai yritykselle voidaan myöntää poikkeus.

– Tämä on kiireinen viikko. Yritämme saada jotain tolkkua tästä sotkusta ja keskusteltua, että myös EU saisi poikkeuksen. Eurooppalaiset teräsyhtiöt eivät ole dumpanneet eurooppalaista terästä epäreilulla tavalla.

EU:n mahdolliset vastatoimet 90 päivän sisällä

Jos poikkeusta ei tule, EU on valmis valittamaan Yhdysvaltain toimista kansainväliselle kauppajärjestö WTO:lle.

– On päivänselvää, että Yhdysvallat häviää tämän casen, ja joutuu tarvittaessa maksamaan sakkoja EU:lle ja muille kauppakumppaneille, Katainen sanoi.

EU on valmistellut myös omat vastatullinsa tietyille amerikkalaisille tuotteille, joiden hinnankorotuksista olisi mahdollisimman vähän haittaa eurooppalaisille.

Jyrki Katainen kertoi Ylen Ykkösaamussa, että WTO:n sääntöjen mukaan EU:n pitää tehdä mahdolliset vastatoimensa 90 päivän sisällä siitä, kun Yhdysvaltojen terästullit ovat astuneet voimaan.

Nämä ovat Kataisen mukaan viime käden toimenpiteitä, ja nyt tärkeintä on edistää ratkaisun löytymistä mahdollisimman pian. Vastatoimiin ryhdytään vain jos neuvottelut eivät etene.

– Jotta tilanne saataisiin rauhoittumaan, niin seuraavat viikot ovat erittäin tärkeitä, jotta vältyttäisiin globaalilta kauppasodalta.

Suosittelemme sinulle