TURKU Suomen on tulevaisuudessa osattava hyödyntää tekoälyä entistä tehokkaammin, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vierailullaan Varsinais-Suomessa. Hänen mukaansa satavuotiaan Suomen on jo pohdittava seuraavaa sataa vuotta.
Sipilä keskusteli maanantaina muun muassa Turun yliopiston väen ja maakunnan yrittäjien kanssa.
Tällä hetkellä yksi Suomen talouden valteista on raskas teollisuus, kuten varsinaissuomalainen telakka- ja autoteollisuus. Sipilä kuitenkin uskoo, että tekoäly tulee yhdistämään jatkossa eri aloja.
– Autot ja suuret laivatkin liikkuvat tulevaisuudessa ilman kuljettajaa tai hyvin automaattisesti. Keinoälyä on jatkossa jokaisella hallinnon alalla. Siihen meidän pitää varautua.
Sallivalla lainsäädännöllä voimme mennä eteenpäin tekoälyn soveltamisen kärkimaana.
Juha Sipilä
Siksi tekoälyn hyödyntäminen on yksi pääministeri Sipilän hallituksen päätavoitteista.
– Suomesta on tekoälyn soveltamisen kärkimaaksi. Se vaatii, että lainsäädäntöämme muutetaan, niin että se mahdollistaa kokeiluja.
Juha Sipilä nostaa kokeiluista esimerkiksi Lapin Muoniossa sijaitsevan älytien, jolla on jo kokeiltu itseohjautuvaa autoa vilkkaasti liikennöidyllä maantiellä. Suomella on myös muun muassa merialue, jolla voidaan tehdä itseohjautuvien laivojen testiajoja.
Tekoälyn soveltaminen on ollut mukana keskusteluissa myös kansainvälisissä pöydissä.
– Olemme sopineet Pohjoismaiden pääministerien kanssa, että valmistelemme yhdessä lainsäädäntöä.
– Suomen vaatimuksesta myös EU-komissio tekee askelmerkkejä sitä varten, että tekoälyn soveltamista voidaan nopeuttaa EU-tasolla, Sipilä toteaa.
Pääministeri toivoo muutoksia yliopistojen käytäntöihin
Panostaminen tekoälyn sovelluksiin tarkoittaa, että myös koulutukseen on satsattava jatkossa. Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomen koulutusjärjestelmä on valtavan urakan edessä.
– Meidän on koulutettava uudelleen miljoona suomalaista seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Yliopistojen pitäisi Sipilän mielestä helpottaa esimerkiksi uusien tutkintojen tekemistä.
– Meidän on myös luovuttava tutkintopohjaisuudesta silloin, kun on kyse täydennyskoulutuksesta. Meidän pitää puhua enemmän moduuleista.