Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Vihanpito karkasi käsistä Ässien ja Lukon edellisessä pudotuspelisarjassa – valmentajaa lyötiin, fanit raivostuivat, lippuskandaali sai seurapomot tukkanuottasille

Paikallisvastustajat Porin Ässät ja Rauman Lukko kohtaavat tänään alkavassa jääkiekon SM-liigan pudotuspelisarjassa. 1990-luvun alun ottelusarjassa Satakunnan joukkueiden välienselvittely kuumensi tunteet.

Lipunmyyntiskandaali kuumensi tunteet Ässien ja Lukon välillä
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Puheen Jääkiekkokierros rantautuu tänään tiistaina Poriin. Suora lähetys alkaa kello 18.02.

Ässien ja Lukon välistä pudotuspelien ottelusarjaa innostuttiin Porissa kuvailemaan vihan ja rakkauden urheilujuhlaksi ennen kuin ensimmäistäkään peliä oli pelattu.

Hehkutukseen on olemassa kaikki perusteet, kun muistelee, mitä tapahtui edellisellä kerralla, kun Satakunnan joukkueiden välejä selvitettiin kunnolla pudotuspeleissä.

Ässät ja Lukko kohtasivat yhdeksän vuotta sitten playout-sarjassa ja 1995 pronssipelissä, mutta edellinen pudotuspelien ottelusarja joukkueiden välillä oli keväällä 1992.

Silloin vihanpito alkoi kaukalon ulkopuolella jo ennen puolivälieräsarjan alkua. Ässien kannattajat raivostuivat, kun Lukko ei suostunut myymään lippuja porilaisille.

Ylen tuolloin tekemän uutisjutun mukaan Raumalla pelattuun ottelusarjan avaukseen pääsi sisään vain muutama porilainen.

Riita kärjistyi nopeasti myös kabineteissa.

– Vain raumalaiset voivat taktikoida näin, lapsellista, Ässien toimitusjohtaja Lasse Heikkilä jyrisi Helsingin Sanomissa maaliskuussa 1992.

Lukon toiminnanjohtaja Timo Johansson perusteli tilannetta kysynnän ja tarjonnan lailla ja kysyi, miltä kuulostaisi jos kotiottelussa katsomossa olisi enemmän porilaisia kuin raumalaisia. Johansson myös muistutti, ettei hänellä ollut tietoa siitä, kuinka paljon lippuja Ässät aikoo myydä raumalaisfaneille.

Kaukalossa Ässät ei fanejaan tarvinnut. Kari Kanervo ja Petri Varis löivät kuudessa minuutissa Lukolle luun kurkkuun ja Ässät voitti Raumalla pelatun ottelun lopulta 4–1.

SM-liigan johto seurasi vihanpitoa vaivaantuneena

Karavaani jatkoi seuraavana päivänä Poriin, jossa Heikkilän ja Johanssonin vihanpito jatkui. Ottelu oli loppuunmyyty, eikä kovin moni raumalainen ollut saanut lippuja. Kiista kävi niin kuumana, ettei kumpikaan seurojen johtomiehistä suostunut antamaan Ylelle haastattelua.

SM-liigan toimistolla lippuskandaalia seurattiin vaivautuneena.

– Liigan toimitusjohtaja Urpo Helkovaara sanoi, että uusia pelisääntöjä harkitaan vasta, kun kainalot ovat kuivuneet tämän kiistan jäljiltä, toimittaja Tapio Furuholm kertoi uutisjutussaan.

Nykypäivänä SM-liigassa on vierasfaneille vakiintuneet lippukiintiöt, joten samanlaista lippukiistaa ei pitäisi enää päästä käymään.

Tunteet kuumenivat myös kaukalossa. Toisessa ottelussa nähtiin nujakointia, mutta pahimmat iskut vastaanotti Lukon päävalmentaja Matti Keinonen. Keinosta lyötiin Porissa takaraivoon toisen ottelun jälkeen, kun hän oli poistumassa penkin takaa Isonmäen jäähallin uumeniin.

– Porilaisten pitäisi kunnioittaa sitä, että olen kestänyt ryhdikkäästi kaikenlaisen huutelun, eikä kohdella minua näin. Koskemattomuuteni on ehdoton. En anna tätä anteeksi, Keinonen puhisi.

Oli raukkamainen teko lyödä lyötyä. Tuohon aikaan SM-liigan puolivälierät pelattiin paras kolmesta -systeemillä, ja Ässät oli jyrännyt Jari Levosen kahden maalin johdattamana välieriin.

Ässät oli sen verran parempi, ettei kolmatta ottelua tarvittu, mutta olisi mielenkiintoista tietää, mitä lipunmyyntiskandaalin kolmannessa episodissa olisi tapahtunut.

Lue myös:

Vihan ja rakkauden urheilujuhla – Ässät ja Lukko kohtaavat pudotuspeleissä 23 vuoden tauon jälkeen

SM-liigan runkosarja päättyi – tässä kiekkokevään pudotuspeliparit ja aikataulu

Suosittelemme