Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tampere kokeilee puhuvia robotteja pikkukoululaisten opetuksessa – pienet pöllöt auttavat matematiikassa, humanoidi kielissä

Tampere testaa, kuinka paljon apua oppimisessa on väsymättömästi harjoituksia toistavista roboteista.

Elias-robotti istuu pöydällä
Kuva: Santeri Holappa / Tampereen kaupunki
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen kaupunki kokeilee puhuvia robotteja matematiikan sekä saksan ja englannin kielten harjoittelussa esikoulussa ja 1.-2. luokilla.

Robotteja hankitaan kaikkiaan neljä kappaletta. Kokeiluun otetaan kolme pientä pöllöä muistuttavaa matematiikkarobottia ja yksi pieni ihmismäinen humanoidirobotti kielten harjoitteluun.

Ensimmäinen matematiikkarobotti saapui Tampereelle perjantaina ja se on jatkossa Sorilan koululaisten apuna. Muut matikkarobotit päätyvät Vehmaisten esiopetukseen ja Pohjois-Hervannan kouluun. Kieliä opettava Elias-robotti tulee Tammelan kouluun.

Tarkoitus on, että robotit saadaan käyttöön vielä maaliskuun aikana.

Matematiikkarobotti pöydällä.
Matematiikkarobotit muistuttavat pikku pöllöjä, eivätkä väsy harjoitusten toistamiseen. Kuva: Santeri Holappa / Tampereen kaupunki

Matikkarobotti ensimmäinen laatuaan Suomessa

Matematiikkarobotit ovat suomalaisen Al Robots Oy:n suunnittelemia ja valmistamia. Tositoimiin ne pääsevät nyt ensi kertaa Tampereella. Kieliopetukseen valjastettu humanoidirobotti Elias on rungoltaan ranskalainen, mutta sen ohjelmoi suomalainen yritys, Utelias Oy.

Tampere hankkii robotteja normaalin opetustyön tueksi, motivoimaan pieniä koululaisia harjoitteluun. Harjoitusrobotit eivät väsy toistoihin ja ne osaavat mukauttaa harjoituksia lapsen taitotason mukaan.

Projektipäällikkö Marika Korpinurmi ja matematiikkarobotti
Projektipäällikkö Marika Korpinurmi sanoo, että matikkarobotit ymmärtävät myös Tampereen murretta. Kuva: Santeri Holappa / Tampereen kaupunki

Aluksi kerätään kokemuksia esimerkiksi siitä, miten lapset suhtautuvat robotteihin.

– Meitä kiinnostaa tietysti myös se, miten robotit voivat lisätä opetuksen laatua, sanoo projektipäällikkö Marika Korpinurmi.

– Yksi iso tekijä on motivointi. Oppilaat suhtautuvat robottiin hieman eri tavalla kuin ihmisiin ja ovat varmasti kiinnostuneita siitä. Ja näin saadaan motivaatiota nousemaan.

Robottien kokeilu on osa Smart Tampere Digiohjelmaa.

Suosittelemme sinulle