Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tutkimus: Kiina on saamassa saasteet kuriin – "Hämmästyttävä saavutus"

Kiina voimistaa tuntuvasti ympäristöministeriönsä toimivaltaa.

Kiinalainen pikkutyttö poseeraa kukkivan puun juurella Pekingissä.
Kiinalainen pikkutyttö nautti auringonpaisteesta Pekingissä tammikuussa 2017. Kuva: Roman Pilipey / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiina on pääsemässä niskan päälle taistelussaan ilmansaasteita vastaan, sanoo asiasta tutkimuksen julkaissut Chicagon yliopisto.

Yliopisto on kerännyt tietoja 200:sta havaintopisteestä eri puolilta Kiinaa vuodesta 2013 lähtien. Havainnot ovat niin rohkaisevia, että yliopisto arvelee "maan olevan voittamassa sodan saasteita vastaan".

Tutkimus keskittyy terveydelle kaikkein haitallisimpien, 2,5 mikrometrin suuruisten saastepartikkelien määrään. Niiden määrä on tutkimuksen mukaan vähentynyt neljässä vuodessa keskimäärin 32 prosenttia.

Tulos on hämmästyttävä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaava ilmansaastepitoisuuden alentaminen vei 12 vuotta ja tuolloin tavoitteeseen pääsemistä edesauttoi syvä taloustaantuma. Yhdysvalloissa ilmansaasteita alettiin vähentää 1970-luvulla ilmansuojelulain avulla.

– Meillä ei ole historiallista esimerkkiä mistään muusta maasta, joka olisi onnistunut vähentämään ilmansaasteita yhtä nopeasti, sanoo Chicagon yliopiston energiapolitiikkainstituutin johtaja Michael Greenstone.

–Kuluneet neljä vuotta osoittavat selkeästi, että asiat voivat muuttua ja niitä voidaan muuttaa, se vaatii vain polittista tahtoa, hän jatkaa.

Kiinan johtava kommunistipuolue aloitti vuonna 2013 voimaperäisen muutoksen, jonka seurauksena saastelähteitä on suljettu. Tuhansia saastuttavia tehtaita on pysäytetty tai vaadittu niitä siirtymään pois kaupunkien lähistöltä.

Muutos on aiheuttanut myös ongelmia. Miljoonat kotitaloudet ovat jääneet joko kokonaan tai osittain ilman lämmitystä, kun niiltä on kielletty saasteita aiheuttavan hiilen polttaminen.

Kiinalla on silti yhä paljon tehtävää. Esimerkiksi Pekingissä saastemäärät ovat laskeneet neljässä vuodessa noin 35 prosenttia. Silti ilmansaasteiden määrä ylittää moninkertaisesti terveyssuositusten enimmäismäärän.

Saasteiden väheneminen on jo nyt parantanut kiinalaisten terveyttä. Esimerkiksi maan pahiten saastuneessa kaupungissa Baodingissa saastemäärä on vähentynyt 38 prosenttia ja tämän arvioidaan pidentävän asukkaiden eliniänodotetta peräti 4,5 vuodella.

Ympäristöministeriötä vahvistetaan

Kiinan hallitus on päättänyt vahvistaa ympäristöministeriötä. Kymmenen vuotta sitten perustetun ympäristönsuojeluministeriön nimi muuttuu ekologisen ympäristön ministeriöksi. Samalla ministeriö saa paljon uusia tehtäviä.

Ministeriö ottaa hoitaakseen jokiin. meriin ja maaperän saasteisiin liittyvät tehtävät. Aiemmin nämä oli jaettu maatalous- ja vesiministeriöiden hoidettaviksi. Lisäksi ympäristöministeriö alkaa hallinnoida valtavaa projektia, jonka tarkoituksena on siirtää jokivettä tulvien koettelemasta etelästä kuivuuden vaivaamaan pohjoiseen.

Kiinan hallitus aikoo vahvistaa ympäristönsuojelua ja hillitä ympäristöongelmia laatimalla uusia lakeja ja ottamalla käyttöön uusia valvontajärjestelmiä. Lisäksi teollisuudelle suunnataan valistuskampanjoita, joilla pyritään parantamaan lakien noudattamista.

– Tämä on osoitus siitä, että Kiina jatkaa ennennäkemätöntä sitoutumistaan ja investointejaan ympäristön tilan parantamiseksi, mikä luo merkittävän markkinapotentiaalin puhtaalle teknologialle, sanoo Kiinan ilmanlaatua tutkivien laitosten yhteistyöelimen johtaja Tonny Xie.

Suosittelemme sinulle