Pientä hengästymistä lukuun ottamatta nousu viidenteen kerrokseen ei tunnu erityisen raskaalta. Peruskuntoiselta mieheltä kierreportaiden nousuun kului aikaa vain minuutti.
Millaisia hyötyjä hissin vaihtaminen portaisiin toisi viitenä päivänä viikossa ja miten se näkyisi vuoden aikana kehon energiankulutuksessa? Asiaa pitää testata. Erilaisten arkiaskareiden ja liikuntamuotojen fyysistä rasittavuutta voidaan kuvata MET-arvolla (Terveyskirjasto).
Mittaukset tehtiin testilaboratorion juoksumatolla portaiden nousua lukuun ottamatta. Portaiden kävelyn energiankulutuksen arvioinnissa hyödynnettiin juoksumatolla mitattuja syketuloksia ja niitä vastaavia energiankulutusarvoja.
Tunnin alkutestien jälkeen portaiden nousu viidenteen kerrokseen sujui minuutissa.
– Portaiden käyttö kulutti energiaa 40 kilokaloria, hississä kulutus oli vain 10 kcal, summaa ODL:n liikuntaklinikan testauspäällikkö Jaakko Tornberg.
Jo pienikin liikunta kannattaa
Vaikka itse suoritus kesti minuutin, nousun vaikutus tuntui kropassa vielä useiden minuuttien ajan.
– Maksimisyke tuli vasta puoli minuuttia portaiden nousun jälkeen. Eli kroppa tekee vielä hommia, vaikka perille on päästy. Viisi minuuttia käydään niin sanotusti kierroksilla, Tornberg sanoo.
Viidenteen kerroksen kivutessa energiaa paloi hississä seisomiseen verrattuna 30 kilokaloria, alastulo kulutti 20 kilokaloria lisää. Tämä tarkoittaa vuodessa yhteensä 11 000 kilokalorin kulutusta. Sama energiamäärä löytyy esimerkiksi yhdestätoista pitsasta tai kymmenestä suklaalevystä.
Etenkin ruokailun jälkeen portaiden käyttö kannattaa. Ruokailun tuoma kuormitus sokeriaineenvaihduntaan aiheuttaa melkein kolmen tunnin stressivaikutuksen, mutta portaiden nousu tehostaa ja muuttaa aineenvaihduntaa.
Arkiaktiivisuudella vaikutusta
Pelkästään laihdutusmielessä hissin vaihtaminen portaisiin ei tunnu isolta asialta, mutta yhdessä muiden valintojen, erityisesti ruokailutottumuksien muutosten kanssa liikunnan vaikutus korostuu.
Laihtuminen ei ole kuitenkaan ainoa hyöty.
– Portaiden nousussa lihakset joutuvat kunnolla hommiin. Varsinkin jos ihminen on huonokuntoinen ja ylipainoinen, käy jokainen portaiden nousu myös lihasvoimaharjoituksesta, Jaakko Tornberg sanoo.
Erilaiset valinnat elämässä vaikuttavat terveyteen. Porrasnousun lisäksi omaa vointia voi kohentaa ihan pienillä asioilla. Esimerkiksi seistessä lihaksisto joutuu töihin eri tavalla kuin istuessa.
– Seistessään ihminen kuluttaa energiaa puolitoistaa kertaa enemmän verrattuna istumiseen. Jos päivän aikana nousee seisomaan vaikka kolmekymmentä kertaa ja pysyy seisaallaan joitakin jaksoja, on sillä kokonaisenergian kulutukseen vaikutusta, Odl liikuntaklinikan ravitsemusterapeutti Marjukka Nurkkala kertoo.
_Lisäys 16.3. kello 16:27 Lisätty tekstin viimeiseen sitaattiin haastateltavan koko nimi ja titteli. Aiemmin oli mainittu pelkästään sukunimi. _