Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Video: Ruotsin uuden vakoilukoneen ensilento onnistui – Katolla on Suomessa valmistettu "suksiboksi", joka on täynnä huipputekniikkaa

Konetta käytetään eri kohteiden havaitsemiseen maalla, merellä ja ilmassa.

Ruotsalaisen Saabin kehittämä Globaleye-tutkakone nousi Linköpingin kentältä ensilennolleen 14.3.2018. Video: SAAB Kuva: SAAB
Juho Tuomisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Saabin valmistama Globaleye-valvontalentokone on tehnyt ensilentonsa Ruotsissa. Keskiviikko-iltapäivällä suoritettu lento kesti tunnin ja 46 minuuttia.

Kone julkistettiin medialle vajaat kolme viikkoa sitten. Vuonna 2015 yhtiö teki sopimuksen kahden koneen toimittamisesta Yhdistyneiden arabiemiirikuntien asevoimille. Itse kone on kanadalainen Bombardier 6000 -liikesuihkukone, johon ruotsalaiset ovat tehneet merkittäviä muutoksia.

Saab Globaleye
Saabin kehittämä Globaleye-tutkakone nousi ensilennolleen Linköpingin kentältä 14.3.2018. Kuva: SAAB

Koneen näyttävimpiin varusteisiin kuuluu katolle kiinnitetty tutka, jolla se voi nähdä ja seurata kohteita jopa 650 kilometrin etäisyydeltä. Lentopostin tietojen mukaan koneen katolle kiinnitetyn kymmenmetrisen "suksiboksin" on rakentanut Patrian Aerostructures-yksikkö Jämsän Hallissa. Rakenteen sisällä on Saabin valmistama tutka-antenni, jonka painon kerrotaan olevan noin tuhat kiloa.

Koneen alarunkoon on puolestaan asennettu merivalvontatutka, jolla se voi havaita pieniäkin kohteita, kuten sukellusveneiden periskooppeja, meren pinnalta.

Muualla verkossa:

Lentoposti: Saab toi markkinoille tehokkaan GlobalEye AEW&C -tutkavalvontakoneen

Suosittelemme