Panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca lopettaa toimintansa. Mossack Fonseca tuli vuonna 2016 tunnetuksi tietovuodosta, joka käsitti noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa.
Asianajotoimistosta peräisin olevat tiedot paljastivat veronkiertoa, rikollista toimintaa, rikkaiden verosuunnittelua ja tapoja, joilla veroparatiiseja hyödynnetään näissä toiminnoissa.
Kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ on saanut haltuunsa (siirryt toiseen palveluun) Mossack Fonsecan lausunnon, jossa kerrotaan yhtiön ajavan kaikki toimintonsa alas maaliskuun loppuun mennessä.
– Maineen heikkeneminen, mediakampanja, taloudellinen piirittäminen ja joidenkin panamalaisten viranomaisten järjenvastaiset toimenpiteet ovat aiheuttaneet peruuttamatonta vahinkoa yhtiölle, Mossack Fonseca perustelee päätöstään.
Mossack Fonsecasta vuodetut tiedot nimettiin Panaman papereiksi. Tiedot vuodettiin alun perin saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle. Lehti luovutti aineiston toimittajajärjestö ICIJ:lle. Aineistoa oli tutkimassa yli 400 toimittajaa kymmenistä eri maista.
Suomesta mukana hankkeessa olivat Ylen MOT:n ja Spotlightin toimitukset.
Lue tästä linkistä Panaman papereiden suomalaislöydöistä.
Mossack Fonseca: "Rikoksia ei ole tapahtunut"
Panaman papereista löytyi tietoja poliitikoista, rikkaiden sukujen edustajista, yrityksistä, rikollisista ja esimerkiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvista henkilöistä.
Suomessa suurimman huomion sai pankkikonserni Nordean yhteistyö Mossack Fonsecan kanssa. Nordea oli perustanut sadoille asiakkailleen veroparatiisiyhtiön.
Aineiston perusteella Mossack Fonseca oli laiminlyönyt velvollisuuksiaan tunnistaa asiakkaansa. Asianajotoimisto oli myös aktiivisesti auttanut asiakkaitaan salaamaan rahavirtoja tai piilottamaan yhtiöiden todellisia omistajia.
Lue tästä linkistä laajempi artikkeli Mossack Fonsecasta ja sen toimintatavoista.
Mossack Fonseca on koko ajan kiistänyt, että yhtiön tai sen työntekijät olisivat syyllistyneet rikoksiin. Näkemys toistetaan myös lausunnossa, jossa kerrotaan yhtiön sulkemisesta. Yhtiö toteaa lausunnossaan toivovansa "oikeuden toteutuvan" ja että yhtiö tekisi yhteistyötä viranomaisten kanssa osoittaakseen ettei "rikoksia ole tapahtunut".
Yhtiön perustajat Jürgen Mossack ja Ramón Fonseca pidätettiin viime vuonna osana korruptiovyyhdin tutkintaan. Se liittyy Brasilian valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin lahjontaselvityksiin. Kaksikko vapautettiin huhtikuussa 2017. Panaman viranomaiset tutkivat kuitenkin yhtiön toimintaa juuri Panaman papereihin paljastuksiin liittyen.
Mossack Fonseca ehti toimia yli 40 vuoden ajan. Panaman lisäksi asianajotoimistolla oli toimipisteet useissa muissa veroparatiisina pidetyssä maassa, kuten Brittiläisillä Neitsytsaarilla ja Caymansaarilla.
Mitä Panaman papereista on selvinnyt?
- Yli 140 merkittävää poliitikkoa tai korkeassa asemassa olevaa virkamiestä on perustanut veroparatiisiyhtiön. Mukana on esimerkiksi Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Ukrainan entinen pääministeri Pavlo Lazarenko ja Ukrainan presidentti Petro Poroshenko.
- Yli kolmekymmentä Yhdysvaltain pakotelistalla olevaa henkilöä on kiertänyt talouspakotteita veroparatiisiyhtiön avulla. Yhdysvallat on asettanut talouspakotteita esimerkiksi venäläisille Krimin valtauksen johdosta.
- Euroopan poliisiviraston Europolin mukaan Panaman papereista löytyy jopa 3 500:n rikoksista epäillyn nimet.
- Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on siirtänyt miljardien eurojen arvosta varoja veroparatiiseihin.
- Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johtajat ovat tehneet veroparatiisiyhtiöiden avulla kyseenalaisia kauppoja jalkapallon tv-oikeuksista.
- Veroparatiisiyhtiöiden kautta on myyty Syyrian hallitukselle polttoainetta, jonka avulla maa on pystynyt jatkamaan pommitusten tekoa.
- Lukuisat näyttelijät ja urheilijat kuten Lionel Messi, Jackie Chan, Nico Rosberg, Jarno Trulli ja Tiger Woods ovat hyödyntäneet veroparatiiseja.
- Tuhannet vauraat yksityishenkilöt ovat käyttäneet veroparatiisiyhtiöitä. Osa heistä on syyllistynyt myös rikoksiin, kuten veronkiertoon.
- Huumekauppiaat, mafiosot, aseiden salakuljettajat ja muut rikolliset hyödyntävät veroparatiisiyhtiöitä sekä niiden suomaa salaisuuden suojaa toiminnassaan.