Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kuorma-autonkuljettaja pysähtyi kuusi vuotta sitten kuvaamaan aamuyön usvaa – nyt hän julkaisee kotiseuturakkautta henkivän valokuvakirjan yhdessä runoilijan kanssa

Kauhavalainen Tomi Katajamäki on kerännyt valokuvaajana nimeä sosiaalisessa mediassa. Hänen sivullaan Facebookissa on yli 20 000 seuraajaa.

Tomi Katajamäki peltolakealla.
Tomi Katajamäki on ottanut Hallan helmoissa -kirjan kuvat pääosin Kauhavalla, Lapualla ja Seinäjoella. Moni kuvista on otettu eteläpohjalaisessa peltomaisemassa. Kuva: Jarmo Panula/Yle
Jarmo Panula
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauhavalainen kuorma-autonkuljettaja Tomi Katajamäki ihaili taas yhtä auringonnousua autonsa ratista. Pellolla oli usvaa.

Vastaavia kauniita aamuja oli nähtynä tien päällä jo monia, sillä elintarvikkeita työkseen kuljettavan Katajamäen työpäivä alkaa usein puoli kahdelta yöllä.

Minäpä otan tuosta kuvan, Katajamäki päätti yhtäkkiä, ja pysähtyi tien laitaan. Tästä pysähdyksestä on aikaa noin kuusi vuotta.

Nyt Katajamäki on julkaisemassa yhdessä runoilija Raili Heikkilän kanssa ensimmäistä kirjaansa. Hallan helmoissa yhdistää Katajamäen valokuvia eteläpohjalaisesta maisemasta ja luonnosta kuvien inspiroimiin Heikkilän runoihin sekä tarinoihin kuvien syntyhetkistä.

Kirja ilmestyy 29. maaliskuuta pienen Paperisilppuri-kustantamon kautta.

Pitkiä peltoja ja harmaita latoja pullisteleva kirja näyttäytyy tietynlaisena kotiseuturakkauden osoituksena. Tulkinnassa on totuuden perää, Katajamäki tunnustaa.

– Se lähti siitä, että ladot tulivat kuviin. Tykkään vanhoista asioista, joten tykkään kuvailla harmaita latoja, Katajamäki sanoo.

Mopoilija kuvattuna peltoaukealla.
Tomi Katajamäki kuvasi mopoilijan Kauhavan Ontonnevalla heinäkuussa 2016. Kuva: Tomi Katajamäki

Suosiota sosiaalisen median kautta

Katajamäen tapa kuvata luontoa ja lakeutta Etelä-Pohjanmaalla on herättänyt huomiota erityisesti sosiaalisessa mediassa. Hänen Facebook-sivullaan on yli 20 000 seuraajaa ja palautetta satelee.

– Maisemat tuovat täältä pois muuttaneille muistoja. Monet ovat kommentoineet, että kuvissa on heidän lapsuusmaisemaansa, Katajamäki sanoo.

Ominaista Katajamäen kuville on myös niiden voimakkaat värit ja tyylin taianomaisuus. Suurimmaksi vaikuttajakseen Katajamäki nimeää yö- ja tähtivalokuvaukseen erikoistuneen Mikko Lagerstedtin, joka on Katajamäen tapaan syntyisin Kauhavalta.

– Hän on saanut kuviinsa näkyviin linnunrataa. Ajattelin, että minunkin on saatava se näkymään, Katajamäki sanoo.

– Mikon kuvia pukee hiljaisuus. Olen lähtenyt hakemaan samaa tyyliä.

Peltoaukea Etelä-Pohjanmaalla.
Auringonlasku Alajoella Lapualla heinäkuussa 2015. Kuva: Tomi Katajamäki

"Pohjalaisilla on aivan erityinen maailmankatsomus"

Hallan helmoissa on yhteistyön tulos, joskin ilman, että valokuvaaja ja runoilija ovat koskaan tavanneet toisiaan. Honkajoella Satakunnassa asuva Raili Heikkilä kirjoitti runot kirjaan kotonaan kuvien pohjalta.

Heikkilälle projekti vaati toisen maakunnan väen sielunelämään perehtymistä.

– Pohjalaisilla on mielestäni aivan erityinen maailmankatsomus. Oli vaikeaa löytää oikeat sanat, jotta tavoittaisin oikealla tavalla alueen ihmiset, Raili Heikkilä kertoo.

– Tosin tässä lähellä Etelä-Pohjanmaan rajaahan minä asun. Ei se nyt sillä tavalla vieras paikka ole.

Valokuvaaja Katajamäki on lopputulokseen tyytyväinen. Hän kehuu Heikkilää taitavaksi runoilijaksi.

– Kuvat ovat huippuluokkaa, ne ainakin taatusti puhuttelevat, kehuu Heikkilä takaisin.

Lato Kauhavalla kuunvalossa.
Lato Kauhavan Ruotsalassa toukokuussa 2016. Kuva: Tomi Katajamäki

Moni kuva läheltä kotia

Tomi Katajamäen matka valokuvakirjan julkaisijaksi on edennyt askel askeleelta. Kun ensipysähdys tien varteen oli tehty, Katajamäki ryhtyi ajoittamaan ammattikuljettajalle pakollisia taukoja sopivien kuvauspaikkojen mukaan.

Hän ryhtyi julkaisemaan kuviaan Facebookissa ja kalusto päivittyi ammattimaisemmaksi. Toiminimen hän perusti kolme vuotta sitten ja nykyään Katajamäki tekee sivutoimisesti muun muassa hää- ja hautajaiskuvauksia.

Suurin osa kuvausmatkoista tapahtuu kuitenkin lähiseudun luontoon, usein koiran kanssa.

– Paljon on perhekin mukana: vaimo ja pojat. Tätä voi sanoa koko perheen harrastukseksi, kun vaimo pitää paljon eläimistä ja linnuista, Katajamäki kertoo.

Luonnossa aika kuluu ja onneksi matka sinne on lyhyt. Kirjassa on useita kuvia Katajamäen lähipelloilta Kauhavan Ontonnevan peltoaukealta.

– Sinne on helppo lähteä, kun ei sinne ole kuin pari kilometriä.

Tomi Katajamäki.
Tomi Katajamäki on harrastanut valokuvausta nyt viisi vuotta. Kuva: Jarmo Panula/Yle

Suosittelemme