Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tuoksuton esitys avaa teatterin ovet tuoksuherkille – Lahden kaupunginteatteri toteuttaa katsojien toiveen

Lahden kaupunginteatteri järjestää ensimmäisen täysin tuoksuttoman teatterinäytöksen. Toive tuoksuttomasta esityksestä on tullut katsojilta.

Anna Pitkämäki ja Santra Juoperi näyttelevät Paha äitipuoli -näytelmässä.
Paha äitipuoli -näytelmä nähdään tuoksuttomana versiona. Lavalla mm. Anna Pitkämäki ja Santra Juoperi. Kuva: Lahden kaupunginteatteri
Sanna Pirkkalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoksuista kärsivät katsojat saavat oman näytöksen Lahden kaupunginteatteriin. Paha äitipuoli -näytelmästä järjestetään tuoksuton näytös toukokuun 4. päivä. Toive tuoksuttomista esityksistä on tullut katsojilta, jotka kärsivät tuoksuyliherkkyydestä ja saavat tuoksuista oireita.

Kaupunginteatterin tiedottaja Jetta Kuitunen ei muista, että vastaavia näytöksiä olisi aiemmin teatterilla järjestetty. Esimerkiksi elokuvateattereissa tuoksuttomia esityksiä on ollut jo pitkään ja ne ovat saaneet katsojilta paljon kiitosta.

Yleisön toivotaan tulevan tuoksuttomaan näytökseen ilman hajustettua kosmetiikkaa, kuten deodorantteja, hiuslakkoja ja parta-tai hajuvesiä. Lisäksi teatteri toivoo, etteivät asiakkaat tupakoisi teatterin sisäänkäynnin läheisyydessä.

Hajuvesiboikotti ei yksin riitä

Myöskään teatterin henkilökunta ei käytä näytäntöpäivänä hajustettua kosmetiikkaa. Siivoojat puolestaan huomioivat allergiset siistiessään teatterin yleisötilat ennen näytöstä. Erikoisnäytöksen järestäminen on Jetta Kuitusen mukaan teatterilaisille iso ponnistus.

- Se ei tarkoita, että jätetään pelkästään deodorantti laittamatta. Pitää suunnitella tarkkaan, ettei näytöksessä käytetä hajusteita, savuja tai muita hengitysilmana vaikuttavia tehosteita.

Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia elimellisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Tuoksuherkkyys ei ole sama asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille.

Allergia-, iho- ja astmaliitto teki viime syksynä ensimmäisen suomalaisille suunnatun tutkimuksen tuoksuherkkyydestä. Tutkimuksen mukaan noin 10 % väestöstämme kärsii tuoksuherkkyydestä eli se vaikuttaa noin puolen miljoonan suomalaisen elämään.

Suosittelemme