Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tiesitkö, että porkkana voi olla myrkyllinen keväällä – Näillä helpoilla konsteilla voit välttää ruokamyrkytyksen

Yersinia Pseudotuberculosis -bakteeri voi lisääntyä porkkanoiden kylmävarastoinnin aikana. Joissakin kouluissa ei tarjota porkkanaraastetta keväällä lainkaan.

porkkanoita
Kuva: AOP
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Porkkanoissa voi olla Yersinia Pseudotuberculosis -bakteeria, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksiä, muistuttaa elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Yersinia porkkanoissa on ollut kevättalvien ongelma. Viime vuosina se ei kuitenkaan ole äitynyt epidemiaksi.

– On kouluja, joissa ei tarjota porkkanaraastetta keväällä, kertoo käytännöistä ylitarkastaja Annika Pihlajasaari elintarviketurvallisuusvirasto Eviran elintarviketurvallisuusosastolta.

Bakteeri voi päästä porkkanoihin korjuuvaiheessa maaperästä. Monista bakteereista poiketen se pystyy lisääntymään kylmävarastoinnin aikana 0–5 asteessa. Suuria bakteerimääriä on löydetty epidemioiden aikana varastoinnissa pilaantuneista porkkanoista.

Yersiniaa voi toki olla muissakin multaisissa juureksissa, mutta porkkana painottuu, koska sitä syödään usein raakana toisin kuin muita juureksia.

Esimerkiksi vuonna 2016 yersiniaepidemioita oli Suomessa kaksi: toisen lähde jäi tuntemattomaksi, toisen välittäjäelintarvikkeeksi nimettiin vihannekset.

Pese ja kuori – välty ruokamyrkytykseltä

Ruokamyrkytykseltä voi välttyä peruskeinoilla: Hyvä hygienia on tärkeintä. Se tarkoittaa käsien pesua ennen ruuanlaittoa ja multaisten juuresten tai raakojen kasvisten käsittelyn jälkeen. Vihannekset on pestävä ennen käyttöä.

Kasviksille on oltava omat leikkuulaudat ja veitset. Jos niitä käytetään johonkin muuhun, ne on pestävä hyvin.

Suosittelemme