Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Orpon asema kokoomuksessa erittäin vahva – "Vaikea saada täysjärkisiä puheenjohtajakisaan"

Vain hieman yli 14 prosenttia haluaa Ylen kyselyssä Petteri Orpolle vastaehdokkaan kesäkuun puoluekokoukseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo linjasi lähivuosien vero- ja talouspolitiikkaa Vero 2018 -tapahtumassa . Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen sisäinen väittely hallituksen sote-uudistuksesta ei näytä vaikuttaneen puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.) asemaan. Tämä kuvan voi saada, kun tarkastelee Ylen kokoomusaktiiveille tekemän kyselyn tuloksia.

Kyselyyn vastanneista lähes kahdeksan kymmenestä ei halua Orpolle vastaehdokasta kesäkuun puoluekokoukseen Turkuun.

— Ei ole mitään syytä, miksi puheenjohtajaa pitäisi vaihtaa, yksi aktiiveista sanoo.

— Orpon suosio on ylivertainen. Tällaisessa tilanteessa on vaikea saada täysjärkisiä ehdokkaita puheenjohtajakisaan, toinen vastaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hieman yli 14 prosenttia puolestaan haluaa nähdä puheenjohtajakisan. Osa perustelee näkemystä sillä, että kisa toisi tulevalle puheenjohtajalle vahvan mandaatin. Toinen osa puolestaan haluaa vaihtaa puolueen johtajaa.

— Sote-hommat on onnistuttu ryssimään täysin, yksi kriitikoista sanoo.

Vastaaja viittaa puolueen sisäiseen kritiikkiin, jota on esitetty hallituksen sote-mallista. Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ovat ilmoittaneet vastustavansa esitystä, vaikka kokoomus on yksi hallituspuolueista.

Hieman yli kuusi prosenttia vastaajista ei osannut sanoa, pitääkö Orpolle saada vastaehdokas. Kyselyyn vastasi 140 kokoomusaktiviivia. Yle lähetti kyselyn 247:lle eduskuntaryhmän, puoluevaltuuston ja piirihallitusten jäsenelle.

Lepomäki, Vapaavuori, Häkkänen…

Kokoomusaktiivit saivat halutessaan nimetä kyselyssä vastaehdokkaita Petteri Orpolle. Kokoomuslaiset mainitsivat useimmin Lepomäen, Vapaavuoren ja oikeusministeri Antti Häkkäsen nimet.

— Elina Lepomäki olisi selkeästi erottuva ehdokas, mutta hän on sanonut, ettei hae puheenjohtajuutta. Näkisin hänet Orpon seuraajana kahden tai neljän vuoden kuluttua.

Maininnat jäävät kuitenkin yksittäisiksi. Vastaajat antavatkin Orpolle arvosanaksi kiitettävän (vastaajien keskiarvo: 9), kun heidän pitää arvioida puheenjohtajansa onnistumista tehtävässään.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Useat vastaajat perustelevat kiitettävää arvosanaa asioilla, jotka tapahtuivat ennen Orpon puheenjohtajakautta. Kokoomus ajautui Orpon edeltäjän Alexander Stubbin (kok.) aikana negatiiviseen julkisuuskierteeseen ja puolueen kannatus makasi alimmillaan noin 17 prosentissa.

— Orpo on yhdistänyt puolueen. Kokoomus on käytännössä johtanut hallituksen toimintaa ja saanut merkittäviä asioita läpi hallituksessa, yksi vastaajista sanoo.

— Petteri on jäntevöittänyt puoluetyöskentelyä olennaisesti suhteessa kahden vuoden takaiseen ja palauttanut uskottavuuden puolueena.

Yksittäisiä kriittisiä huomioita esitetään sote-uudistuksesta ja puolueen sisäisestä järjestötyöstä, johon hänen haluttaisiin kiinnittävän nykyistä enemmän huomiota.

Porvarihallitus mieluisin vaihtoehto

Kokoomus on pitkään porskutellut kannatusmittausten kärjessä ja puolueen puheenjohtajalle on mediassa sovitettu seuraavan hallitustunnustelijan viittaa. Viimeinen Ylen mittaus kaatoi kylmää vettä puolueen niskaan, kun SDP kiilasi mittauksen kärkeen.

Kokoomusaktiivit jatkaisivat mieluiten porvaripuolueiden kanssa hallituksessa. Eniten kannatusta hallituskumppaneiksi saavat keskusta, RKP, kristillisdemokraatit ja siniset.

— Kokoomuksella, keskustalla, sinisillä ja RKP:llä yhteistyö on toiminut melko hyvin, koska ne ovat ideologisesti lähempänä toisiaan kuin vasemmistopuolueet meitä. Jyrki Kataisen ja Stubbin sateenkaarihallitukset eivät olleet toimintakykyisiä, yksi vastaajista sanoo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vihreiden kannatus on mittauksissa noussut merkittävästi, vaikka kesän huippulukemista on tultu hieman alas. Harva kokoomuslainen kuitenkaan kannattaa hallitusyhteistyötä puolueen kanssa.

—Puna-vihreästä blokista näyttää tulleen Suomen populistisin ryhmittymä, yksi vastaajista sanoo,

—RKP ja vihreät ovat lähinnä sopivia vaihtoehtoja, jos kohta vihreillä ei liene kiinnostusta.

Useissa vastauksissa SDP nähtiin esteenä muutoksille työmarkkinoilla ja siksi osa vastaajista kannatti hallitusyhteistyötä etenkin sinisten ja vihreiden kanssa.

Suosittelemme sinulle