Hyppää sisältöön

Yli puolet saksalaisista haluaisi Saksan lähentyvän Venäjän kanssa – Putinia pidetään Trumpia pienempänä murheena

Venäjän presidentinvaalien alla julkaistut mielipidemittaukset osoittavat saksalaisten toivovan nykyistä läheisempää suhdetta Venäjään, mutta Putinin uudelleenvalintaa ei pidetä hyvänä ideana.

Katunäkymä Leverkusenista.
Saksalaisista vähän yli puolet pitää Putinin uudelleenvalintaa huonona asiana. Kuva: Clynt Garnham / AOP
Suvi Turtiainen

**Berliini. **Yli puolet saksalaisista toivoo, että Saksa lähentyisi poliittisesti Venäjän kanssa, selviää Die Welt -lehden teettämästä mielipidekyselystä (siirryt toiseen palveluun). Vastaajista 58 prosenttia toivoi lähentymistä ja 26 prosenttia piti parempana, että Saksa ottaisi etäisyyttä Venäjään.

Kysely julkaistiin lauantaina päivä ennen Venäjän presidentinvaaleja, joiden ehdokasasettelua on arvosteltu teennäiseksi. Samaan aikaan lännen ja Venäjän välejä on viilentänyt entisestään myös Britanniassa tapahtunut venäläisen eläkkeelle jääneen kaksoisagentin ja tämän tyttären myrkytys.

Kyselyn mukaan erityisesti oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) kannattajat haluavat nykyistä tiivimmät suhteet Venäjään. Heistä 81 prosenttia toivoi lähentymistä Venäjän kanssa.

AfD:n poliitikot ovat aiemmin tänä vuonna käyneet Venäjän valtaamalla Krimillä, mikä on nostattanut Saksassa arvostelua.

Vasemmistolaisen Die Linke -puolueen kannattajista lähentymistä toivoi 72 prosenttia. Verrattain epäileväisiä Venäjän suhteen olivat Saksan vihreiden kannattajat: kyselyn mukaan heistä 39 prosenttia toivoi lähentymistä ja 44 prosenttia etäisyyden kasvattamista Venäjään.

Itäsaksalaiset olivat länsisaksalaisia selvästi useammin lähentymisen kannalla. Itäsaksalaisista 72 prosenttia sanoi, että Saksan tulisi muodostaa nykyistä tiivimpi suhde Venäjään.

Die Welt -lehden tutkimus on tehty verkkokyselyllä yhdessä Civey-tutkimuslaitoksen kanssa. Lehden mukaan otos on edustava.

Loppuviikosta julkaistiin myös ZDF-kanavan mielipidemittaus (siirryt toiseen palveluun), jossa mitattiin saksalaisten näkemyksiä tänään sunnuntaina hyvin todennäköisesti vaalit voittavasta Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Mittauksen mukaan 53 prosenttia piti huonona, jos Putin valitaan uudelle kaudelle.

Häntä kuitenkin pidetään selvästi pienempänä pahana kuin Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia.

ZDF:n kyselyssä 82 prosenttia vastaajista piti Trumpin politiikkaa huolestuttavana, mutta vain 53 prosenttia vastaajista oli huolestuneita Putinin politiikasta.

Suosittelemme sinulle