Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Perintö- ja lahjaveron poistamista koskeva kansalaisaloite menossa eduskunnan käsittelyyn – 50 000 nimeä kasassa

Tähän mennessä on otettu eduskunnan käsittelyyn 21 kansalaisaloitetta. Lähes 650 aloitetta on rauennut liian vähäisen kannatuksen vuoksi.

Verokarhu
Kansalaisaloitteen tekijöiden mukaan lähiomaisen kuoleman yhteydessä valtio rankaisee surijaa vaatimalla veroa yhteisestä omaisuudesta. Kuva: Miiku Lehtelä / Yle
Kai Jaskari
Avaa Yle-sovelluksessa

Perintö- ja lahjaveron poistamista koskeva kansalaisaloite on järjestyksessään 22. kansalaisaloite, joka on menossa eduskunnan käsittelyyn.

Jotta kansalaisaloite käsiteltäisiin eduskunnassa, vaaditaan siihen 50 000 kannatusilmoitusta, jotka tulivat tänään maanantaina täyteen. Aloitteen vastuuhenkilöillä on nyt puoli vuotta aikaa toimittaa aloite tai Väestörekisterikeskuksen todistus riittävästä kannatuksesta eduskuntaan.

Lahja- ja perintöveron poistamista koskevaa kansalaisaloitetta perustellaan varsin monin tavoin. Aloitteen laatijoiden mukaan perintövero on valtion rangaistus läheisen kuolemaa surevalle ihmiselle.

Perintöveron seurauksena aloitteentekijöiden mukaan monet siirtävät omaisuuttaan ulkomaille välttääkseen veron. Joissain tapauksissa taas perilliset joutuvat myymään yhdessä hankkimaansa omaisuutta, koska heillä ei ole varaa maksaa perintöveroa.

Aloitteentekijät toteavat myös, että vero vaikeuttaa yrittäjyyttä esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, kun prosessi veron takia pitkittyy.

Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus, jotka aiemmin ovat kannattaneet perintöverosta luopumista, olisivat nykytilanteessa valmiita veron keventämiseen, mutta ei poistamiseen kertarysäyksellä.

Suomen Tietotoimiston STT:n haastattelemat kokoomuksen ja keskustan edustajat vetoavat siihen, että veron poistaminen ei nykyisessä taloustilanteessa ole mahdollista. Perintö- ja lahjaveron tuotoksi on valtion tämän vuoden budjetissa arvioitu noin 720 miljoonaa euroa. Kokoomuksessa katsotaan, että verosta voitaisiin luopua asteittain pidemmän ajan kuluessa.

Suurin oppositiopuolue SDP ei STT:n mukaan haluaisi luopua perintö- ja lahjaverosta mistään hinnasta. Puolue perustelee kantaansa muun muassa sillä, että perillisille on nykytilanteessa olemassa kevennyksiä, ja sillä, että vasta hyvin suuret perinnöt johtavat korkeisiin perintöveroihin.

Kansalaisaloite jätettiin marraskuun alussa eli nimien keräämisessä on kulunut runsaat neljä kuukautta.

Jalopuiden kaatamisen rajoituksia kannatti yhdeksän

Nopeimmin edenneet kansalaisaloitteet ovat rikkoneet 50 000 kannatusilmoituksen rajan heti, kun nimienkeräys on avattu.

Sitä mukaan, kun kansalaisaloitteita on alkanut mennä läpi tihenevään tahtiin, on myös herännyt keskustelu vaadittavien kannatusilmoitusten määrän alarajan nostamisesta. Oikeusministeriö selvittää kevään aikana, miten kansalaisaloite toimii tällä hetkellä ja miten sitä pitäisi kehittää.

Kaikkiaan kansalaisaloitteita on tehty tähän mennessä 723. Lähes 650 aloitetta on rauennut liian vähäisen kannatuksen vuoksi.

Hyvin monet kansalaisaloitteet keräävät vain muutamia kymmeniä kannattajia. Esimerkiksi kansanedustajien ja ministerien määrän ja palkkojen puolittamista vaativa aloite keräsi 49 nimeä. Jalojen lehtipuiden tarpeettoman kaatamisen vähentämistä ehdottava aloite puolestaan vetosi yhdeksään kannattajaan.

Lue myös:

KSML: Eduskunnan puhemiesneuvostossa keskusteltu kansalaisaloitteen alarajasta

Kansalaisaloitteen tekijä haluaa kansanedustajat samalle viivalle muiden kanssa – Professori: "Sopeutumiseläkkeellä kikkailu nakertaa poliitikkojen mainetta"

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite luovutetaan puhemiehelle – keräsi 140 000 nimeä

Vakuutuslääkäreiden "mielivaltaisuus" halutaan kuriin – asiaa koskeva kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn

Lapsella voi pian olla kaksi äitiä jo ennen syntymäänsä – kansalaisaloite eteni eduskunnassa

Entä jos puolisosi kuolee? Nämä 10 asiaa jokaisen kannattaa miettiä etukäteen

Suosittelemme sinulle