Hyppää sisältöön

Etsijäkoiraliitto varoittaa koirien karkaamisriskistä – "Hanki kantaa koiran, mutta ei omistajaa"

Hankikanto ja vesistöjen jäät lisäävät koirien karkaamisriskiä. Etsijäkoiraliitto kehottaa koirien omistajia pitämään koiransa kytkettyinä.

Myös koirat ovat tervetulleita kävelyuralle.
Nainen ja koira jäällä. Kuva: Elina Kaakinen / Yle
Joni Piirainen

Kadonneiden lemmikkien etsintään erikoistunut Etsijäkoiraliitto (siirryt toiseen palveluun) varoittaa koirien karkaamisriskistä, jonka hankikanto ja vesistöjen jäät saavat aikaan.

Hankikannon ansiosta koirat voivat juosta karkuun todella nopeasti. Etsijäkoiraliiton tiedotteen mukaan karkurin löytymistä vaikeuttaa nyt entisestään se, että hanki kantaa koiran, mutta ei omistajaa.

Myös kevääseen heräävät riistaeläimet liikkuvat hangella, mikä lisää karkaamisriskiä.

Karkaamisia on tapahtunut myös jäällä, kun koirat voivat juosta nopeasti pitkiäkin matkoja. Koiria voivat houkuttaa esimerkiksi saarista tulevat riistan hajut.

Etsijäkoiraliitto varoittaa myös, että eteläisen Suomen jäät ovat paikoin heikkoja. Etenkin virtapaikoissa ja laivaväylien lähettyvillä hukkumisriski on suuri, ja omistaja voi itsekin joutua vaaraan etsiessään karkuria.

Etsijäkoiraliitto kehottaa koirien omistajia pitämään koiransa kytkettyinä. Tähän velvoittaa myös lainsäädäntö, sillä koirien keväinen irtipitokielto tuli voimaan 1. maaliskuuta.

Suosittelemme sinulle