Hyppää sisältöön

Aku Louhimies Facebook-päivityksessään: "En hyväksy minkäänlaista syrjintää tai kiusaamista"

Louhimies toivoo keskustelun jatkuvan, vaikka se tuntuu hänestä kohtuuttoman raskaalta. Elokuvaohjaaja on mukana käsittelemässä aihetta illan A-studiossa TV1:ssä klo 21.

Aku Louhimies
Kuva: Juha Metso / AOP
Mattias Mattila

Aku Louhimies on kommentoinut Ylen aamulla julkaisemaa uutista ensimmäistä kertaa julkisesti. Hän teki sen Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

– Tuntuu järkyttävältä, että niin moni ihminen, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä, on kokenut sen niin loukkaavana, Louhimies kirjoittaa päivityksensä alussa.

Ylen jutussa kokemuksistaan ja Louhimiehen ohjausmetodeista kertovat eturivin näyttelijät, muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala ja Jessica Grabowsky. Louhimies kertoo surevansa erityisesti sitä, että haastatellut näyttelijät ovat olleet hänen ystäviään ja yhteistyökumppaneitaan vuosien ajan.

– Kukaan ei ole aiemmin kertonut kärsineensä työskentelystä kanssani. Ystäväni eivät siis ole uskaltaneet puhua minulle, hän kirjoittaa.

"Toivon, että olisin nähnyt tarkemmin"

Louhimies toistaa julkisessa Facebook-komentissaan (siirryt toiseen palveluun) asioita, jotka tulivat ilmi jo alkuperäisessä jutussa. Ohjaaja toteaa, ettei hän voi kiistää toisen tunteita ja muistoja. Samalla hän huomauttaa tunnistavansa osan jutussa kuvailluista tilanteista, mutta osasta hänellä on omien sanojensa mukaan toisenlainen näkemys.

– Osa yksityiskohdista vaatisi paljon laajempaa avaamista, jotta ne tulisivat lukijalle ymmärrettäviksi. Jutussa sekoittuvat myös yksityiset ja työhön liittyvät tilanteet. Tapauksia on kuvattu jutussa niin pitkältä ajalta, että olen toivottavasti ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana kasvanut.

Päivityksensä lopussa Louhimies kirjoittaa, että hän arvostaa aiheen ympärillä käytävää julkista keskustelua.

– En hyväksy minkäänlaista syrjintää tai kiusaamista. Epäkohdat muuttuvat vasta kun vääristyneet valtarakenteet tulevat näkyviksi. Siksi arvostan tätä keskustelua, vaikka se tuntuukin omalla kohdalla kohtuuttoman raskaalta.

Suosittelemme sinulle