Hyppää sisältöön

Turun epäilty puukottaja esitutkinnan aikana: "Minusta tuli joku toinen, ja sitten minä tein mitä tein"

Epäilty on kertonut esitutkinnan aikana, että hänen tavoitteenaan oli välittää terroristijärjestö Isisin viestiä ja surmata kaksi ihmistä.

Lehdistö oikeussalissa ennen oikeudenkäyntiä
Poliisin esitutkintamateriaalissa on muun muassa videokuvaa. Tällä videolla on otteita materiaalista.

Tänään tiistaina julkiseksi tulleen esitutkinnan mukaan Turun puukotuksista epäilty on kertonut keskusrikospoliisille, että päätös jonkinlaisen iskun tekemisestä syntyi pari päivää ennen kauppatorin tapahtumia.

Varsinainen päätös väkivallan ja teräaseen käyttämisestä oli syntynyt miehen mukaan puukotuksia edeltäneenä yönä. Epäilty on kertonut poliisille esitutkinnan aikana, että ajatus siitä, miten hän tulisi tekemään teon, tuli määräyksenä taivaasta.

Alun perin epäilty oli omien sanojensa mukaan suunnitellut puukon ostamista, mutta oli pelännyt poliisin saavan asiasta tiedon. Niinpä hän päätyi ottamaan tekovälineeksi kaverinsa asunnosta kaksi veistä.

Epäilty on kertonut esitutkinnan aikana poliisille sisällään olleen henkilön, joka halusi tappaa ihmisiä. Toinen hänen sisällään ollut henkilö olisi halunnut estää teot.

– Minusta tuli joku toinen ja sitten minä tein mitä tein, epäilty on kertonut poliisikuulusteluissa.

Miehen mukaan hän ei valikoinut uhrejaan. Epäillyllä on muistikuvia kolmen ihmisen lyömisestä, mutta hän ei tiedä kuolivatko he vai eivät.

Mies on kertonut kuulusteluissa, että hän itse olisi halunnut kuolla tekojensa jälkeen poliisin luotiin eli marttyyrina. Lisäksi hän olisi halunnut, että Isis ottaa hänen teostaan kunnian.

Koki olevansa Isisin mies

Puukotukset tapahtuivat perjantaina 18. elokuuta kello 16 aikoihin Turun kauppatorilla ja sen läheisyydessä. Kaksi kuoli ja kahdeksan haavoittui.

Poliisi otti heti tekojen jälkeen kiinni puukotuksesta epäillyn, vuonna 1994 syntyneen marokkolaisen Abderrahman Bouananen. Poliisi ampui miestä pidätystilanteessa reiteen Turun Puutorin kulmalla.

Poliisin tietojen mukaan epäilty toimi yksin.

Yle kävi läpi esitutkinta-aineiston ja kokosi tähän artikkeliin yhteenvedon tapahtumista.

Epäilty oli keskustellut ennen tekoa Isisin ideologiasta verkossa ja etenkin viestipalvelu Telegramin keskusteluryhmissä. Mies oli jakanut ryhmiin teloituksiin, terrori-iskuihin ja Isikseen liittyvää materiaalia.

Keskusrikospoliisin esitutkinta-aineisto sisältää myös keskusteluryhmiin päätyneitä viestejä.

Epäillyn puhelimesta löytyi noin 1 800 valokuvaa ja 53 videota, jotka liittyivät poliisin mukaan Isis-terroristijärjestöön. Lisäksi epäillyn tietokoneen selaushistoria kertoo kiinnostuksesta Isisiin.

Miehen tuttavat Suomessa ovat kertoneet epäillyn yrittäneen "aivopestä" myös heitä Isiksen kannattajiksi. Yksi tuttavista ilmoitti jo ennen tekoja Pansion vastaanottokeskuksen johdolle, että pitää epäiltyä mielenvikaisena ja rikollisena.

Asui kaverinsa luona Kaarinassa

Esitutkintapöytäkirjojen mukaan Turun puukotuksista epäilty mies oli yöpynyt tekoja edeltävän yön kaverinsa luona Kaarinassa. Mies on kertonut poliisille muuttaneensa tämän luo noin kolme kuukautta ennen tekoja.

Epäilty on kertonut ottaneensa kaverin asunnosta kaksi keittiöveistä ja lähteneensä pyöräilemään kohti Turun keskustaa. Hän ei ollut kertonut omien sanojensa mukaan suunnitelmistaan kaverilleen, jonka luona asui.

Turussa epäilty osallistui Aurajoen varrella sijaitsevan moskeijan rukoushetkeen ja teki sen jälkeen videon, jota on kuvailtu hänen manifestikseen.

Manifestissa Isis-retoriikkaa

Useita minuutteja kestävä julistus ilmentää Ulkopoliittisen instituutin ja Helsingin yliopiston asiantuntijoiden mukaan Isiksen ideologiaa. Manifesti löytyi miehen kännykästä, ja hän lähetti sen eteenpäin viestipalvelu Telegramin kautta.

Video on asiantuntijoiden mukaan uskonnollissävytteinen ja siinä tuodaan moneen kertaan esille länsimaiden vääräuskoisuus. Mies toteaa videolla muun muassa, että "olen nähnyt täällä Suomessa, miten jotkut kehtasivat polttaa Pyhän Koraanin".

Video sisältää asiantuntijoiden mukaan paljon samanlaista retoriikkaa kuin Isis-järjestöön läheisesti kytköksissä olevat henkilöt ovat käyttäneet.

Epäilty pälyilee videossa jatkuvasti ympärilleen ja pitää asiantuntijoiden mukaan huolen siitä, ettei kukaan kuule hänen puhettaan.

Epäilty on kertonut kuulusteluissa, että hänelle tuli kiire toteuttaa suunnitelmansa sen jälkeen, kun oli kuvannut videon. Mies on kertonut pelänneensä kiinnijäämistä.

Aluksi kohteena sotilaat

Videon kuvaamisen jälkeen mies on kertonut jatkaneensa matkaa bussilla linja-autoasemalle. Bussissa istuessaan epäilty latasi oman kertomuksensa mukaan Isiksen lipun Facebookiinsa.

Asemalla epäilty on kertonut harkitsevansa hyökkäämistä varusmiehen kimppuun. Varusmies oli epäillyn mielestä edustanut sotilasta, ja siten ikään kuin luvallista kohdetta.

Tilanteeseen tuli epäillyn mukaan muita ihmisiä, joten hän luopui ajatuksesta ja siirtyi Turun kauppatorille.

Epäillyn kertomusten mukaan hän oli suunnitellut alun perin hyökkäävänsä kohti sotilaita, mutta lopulta hän muutti suunnitelmia. Syyksi epäilty on kertonut sen, että myös sotilaat tappavat "normaaleja ja syyttömiä siviilejä, normaaleja ihmisiä siis".

Tavoitteena välittää Isisin viestiä

Epäilty kertoi esitutkinnan aikana poliisille, että hänellä oli kauppatorille saapuessaan hermostunut olo ja hän halusi syötävää. Hän oli päättänyt mennä kauppatorin jäätelökioskille. Jäätelön jälkeen olo oli pahentunut entisestään.

Mies on kertonut esitutkinnan aikana, että jäätelökioskilla hän oli päättänyt toteuttaa suunnitelmansa. Hän kaivoi veitset laukustaan ja aloitti teot.

Tavoitteena epäillyllä oli omien sanojensa mukaan surmata kaksi ihmistä. Hänen oli "pakko tehdä jotain ennen kuin jää kiinni", mutta yksityiskohtaista suunnitelmaa ei ollut. Miehen mukaan "oli vain niin, että veitset mukaan ja tehdään jotain".

Itse teoista miehellä ei ole oman kertomansa mukaan selviä muistikuvia. Hän on kertonut juokseensa "väkivaltaisesti" ja myöntänyt huutaneensa useita kertoja "allahu akbar" (suom. Jumala on suurempi tai Jumala on suurin).

Mies on kertonut poliisille kuulusteluissa, että hänen tavoitteenaan oli välittää viestiä terroristijärjestö Isisistä. Epäilty halusi luoda kuvan, että "islamilainen valtakunta tai Isis ei ole pieni, ei ole toivoton ja meillä on sotilaita myös täällä".

Mies oli seurannut epäiltyjä tekoja edeltävänä päivänä uutisointia Espanjan Barcelonan tapahtumista. Espanjassa hyökkääjä ajoi pakettiautolla väkijoukkoon ja tappoi 16 ihmistä.

Turun epäilty puukottaja on kertonut poliisikuulusteluissa huomanneensa, että myötätuntoa Espanjan tapahtumia kohtaan löytyi, mutta kukaan ei välittänyt, mitä oli tapahtunut Syyriassa.

Miehen käsityksen mukaan myös Suomi oli vaikuttamassa Syyrian tapahtumiin. Hän kertoi poliisille kuulusteluissa, että "jos esimerkiksi yksi kuolee Syyriassa, niin yksi pitää kuolla Suomessa".

Radikalisoituminen tapahtui ramadanin jälkeen

Esitutkinnan aikana epäilty on kertonut, ettei hän ollut erityisen uskonnollinen ennen ramadania. Ramadan sijoittui viime vuonna touko-kesäkuulle.

Noihin aikoihin mies alkoi myös katsoa Isis-järjestöön liittyviä videoita netissä. Epäilty on kertonut poliisille aloittaneensa videoiden katselun kiinnostuksesta siihen, ovatko Isis-joukot oikeassa vai väärässä.

Epäilty on kertonut poliisille menneensä sekaisin Isis-materiaalista ramadanin jälkeen. Yhdeksi laukaisevaksi tekijäksi epäilty on maininnut länsiliittouman iskut Syyrian Raqqassa.

– Olin nähnyt semmoisen iskun Syyrian Raqqassa, jossa kuoli paljon lapsia, se vaikutti minuun, puukottaja kertoi ensimmäisessä poliisikuulustelussa.

Epäillyn kämppäkaverin mukaan epäilty oli alkanut kesän mittaan valvoa öitä, katsella Isis-videoita ja ajatella myönteisesti järjestöstä. Tekoa edeltävinä viikkoina tämä muuttui sulkeutuneeksi ja aiempaa hiljaisemmaksi.

Myös epäillyllä itsellään oli ollut jossain vaiheessa tarkoitus matkustaa Syyrian sota-alueelle taistelemaan.

Epäiltyä kuultiin seitsemän kertaa

Esitutkintamateriaali käsittää yhteensä noin 1 400 sivua. Juttua tutkimassa oli kymmeniä poliiseja. Esitutkinnan aikana on kuultu kymmeniä henkilöitä.

Epäiltyä Abderrahman Bouananea poliisi kuulusteli yhteensä seitsemän kertaa. Viimeisessä kuulustelussa mies osoitti katumusta tekoaan kohtaan.

– Nyt kun tietenkin olen niin sanotusti neljän seinän sisällä ja ajattelen tätä asiaa toisella tavalla, niin en halunnutkaan tehdä sitä, mitä olen tehnyt. Eli kaduttaa, että olen tehnyt tätä.

Puukotuksista epäilty marokkolaismies oli saapunut Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Hän sai kielteisen turvapaikkapäätöksen. Esitutkinnassa ei ole käynyt ilmi, että kielteinen turvapaikkapäätös olisi ollut syy teoille.

Epäilty saapui Suomeen Saksasta, jossa viranomaiset olivat ottaneet haltuunsa miehen passin. Hän oli alkanut omien kertomustensa mukaan epäillä käännyttämistään takaisin Marokkoon ja päätti jatkaa matkaa Suomeen.

Puukotuksesta epäillylle tehtiin hänen pyynnöstään mielentilatutkimus. Käräjäoikeus julkaisi tutkimuksen tuloksen poikkeuksellisesti jo ennen oikeudenkäyntiä.

Mielentilatutkimuksen perusteella epäilty oli täydessä ymmärryksessä viime elokuussa, kun hän on tehnyt epäillyt rikokset Turun keskustassa.

Esitutkinta-aineisto julkiseksi oikeuskäsittelyn alettua

Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta murhan yrityksestä. Epäilty tekijä on kertonut kuulusteluissa, että uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti.

Syyttäjän mielestä puukottaja toimi terroristisessa tarkoituksessa siten, että hänen tarkoituksenaan oli aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Syytteen nostamisesta päätti apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Puolustus on kiistänyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat, mutta myöntänyt miehen syyllistyneen tappoihin ja tappojen yrityksiin. Mies itse pitää tekojaan terroristisina.

Keskusrikospoliisin esitutkinta-aineisto tuli julkiseksi, kun Varsinais-Suomen käräjäoikeus piti tänään tiistaina tapauksen valmisteluistunnon. Yle seurasi istuntoa paikan päällä.

Tapauksen pääkäsittely alkaa huhtikuussa kolmen tuomarin kokoonpanolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Istuntopaikkana on Turun vankila.

Tuomio terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta on elinkautinen vankeusrangaistus.

Saramäen vankila Turussa tiistaina 20. maaliskuuta 2018. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Lue myös:

Oliko kyse terrorismista, koska saadaan ratkaisuja, mikä on tuomio? Tässä 5 pääkohtaa Turun puukotusten oikeudenkäynnistä

Syyttäjä vaatii Turun puukottajalle elinkautista vankeusrangaistusta – asianosaiset yli puolen miljoonan euron vahingonkorvauksia

Turun puukotusten oikeudenkäynti alkaa valmisteluistunnolla

Turun puukottajaa syytetään terrorismirikoksista

KRP: Turun puukottaja radikalisoitui noin kolme kuukautta ennen iskua – näki itsensä Isisin soturina

Suosittelemme sinulle