Yli 100-vuotias talo voi olla tee-se-itse-remontoijan painajainen – tai unelma.
Jalasjärveläiset Salla ja Antti Kurikka muuttivat lähes 104-vuotiaaseen talovanhukseen kolme vuotta sitten, ja pariskunta tekee remontteja pääasiassa itse ilman ammattilaistaustaa.
Vuonna 1914 rakennetun talon etu on heidän mielestään se, että se on kulkenut suvussa jo neljänteen sukupolveen saakka.
– Me tiedämme, missä kunnossa talo on tai on ollut, ja mitä sinne on tehty. Rakenteissa ei ole ollut mitään, eli voi sanoa, että talo on terve eikä suurempia yllätyksiä ole tullut vastaan, kertoo maatalousyrittäjä Antti Kurikka.
Keräsimme aiemmin tällä viikolla remonttikokemuksia esimerkiksi tee-se-itse-remontoimisesta ja vanhojen materiaalien päälle rakentamisesta.
Ammattilainenkaan ei aina onnistu
Moni kyselyyn vastanneista uskoo, että remontti voi onnistua ilman ammattilaisen kokemusta tai koulutusta. Remontissa pitää vain osata ottaa asioista selvää etukäteen tai kysyä neuvoja ammattilaiselta.
Myös ammattilaiset tekevät huolestuttavia virheitä. Aina ei tarvita ammattilaista. Tee-se-itse -tekijä onnistuu, kun lukee ohjeita ja tekee ajatuksen kanssa. Tekee hyvin itselle, että voi olla ylpeä lopputuloksesta ja hyvin tehdystä työstä. Vaikka menikin enemmän aikaa, siinä aina oppii jotain uutta. Nykyihmisten pitäisi muutenkin tehdä itse enemmän.
Salla ja Antti Kurikka luottavat myös hyvin pitkälle omiin remonttitaitoihinsa.
– Esimerkiksi puurakenteet pystyy tekemään hyvin pitkälle itse, mutta toki, jos suuremmin alkaa vesilinjoja tai sähköjä uusimaan, niin niissä pitää ihan varmasti kääntyä ammattilaisen puoleen, Antti Kurikka mainitsee.
Itse remontoimisen etuja ovat pariskunnan mukaan esimerkiksi kustannustehokkuus.
– Palkkatyövoima on kallista eli kustannukset nousevat helposti. Oma työ on halpaa, Antti Kurikka lisää.
Tietoa löytyy helpostikin
Rakennusopin professori Markku Karjalainen muistuttaa, että itse tehtyjen remonttien vauriot voivat näkyä vasta vuosien päästä.
– Jos ei ole ammattimies ja tekee silti itse esimerkiksi vesijohto- ja viemärikytkentöjä, voi niissä tulla helposti vuotokohtia ja niiden myötä vaurioita. Ne voivat olla piilossa rakenteissa ja muhia siellä vuosia tai vuosikymmeniä, ja saada näin aikaan melkoisia tuhoja.
Nykytrendi on mennyt siinä aivan väärään suuntaan, että tavallisista ihmisistä on rakentamisessa ja remontoinnissa tehty tarkoituksellisesti kädettömiä ja heidät on pakotettu luottamaan ammattilaisiin, joilla on muodollinen pätevyys mutta ei tosiasiallista vastuuta, joka on viime kädessä aina rakennuttajalla/työn teettäjällä.
Remonttia voi tehdä itse ja netistä löytää ohjeistuksen lähes kaikkiin työvaiheisiin. Ennen remonttia on syytä perehtyä asiaan huolellisesti. Naapurin eläkeläistimpurin ohjeistukseen kannattaa suhtautua varauksella. Myös netistä löytyvien ohjeiden osalta tietty lähdekritiikki on suotavaa ja maalaisjärjen käyttö on sallittua.
Myös Salla ja Antti Kurikka etsivät paljon tietoa netistä, minkä lisäksi heillä on remonteissa apunaan muun muassa Sallan rakennusmestari-isä.
Virheistä oppii
Vanhan päälle rakentaminen voi helpottaa remonttia, mutta aina se ei kannata.
Tarkoituksena oli juurikin laatoittaa kosteiden tilojen pinnat siistimmäksi niin sanotusti helpomman kautta eli vanhojen päälle joka olisi ollut ihan sallittua. Isännöitsijä sai kuitenkin puheillaan tekemään asiat perusteellisemmin ja vanhat pinnat purettiin. Kosteutta oli ja se kuivattiin. Jälkikäteen pirun tyytyväinen tulokseen ja isännöitsijän ammattitaitoon.
Kylpyhuoneremontissa voi törmätä jopa kahteen laattakerrokseen, jonka alta löytyy vielä muovimatto, kuten yksi kyselyyn vastannut kertoo. Osa on tehnyt laatoituksen myös vanhan päälle itse - ja oppinut virheistään.
Tehtiin saunaan ja pesutilaan uusi laatoitus 2x vanhan päälle. Lopputulos, koko tila piti purkaa ulkoseinää myöten. Niska mädäntynyt, betonivalulattiaan vuotanut kosteus laattasaumojen läpi. 1/4 alakerrasta jouduttiin rakentamaan uusiksi kuivatuksen jälkeen. Nyt on uusi tila käytössä pitkän korjauksen jälkeen.
– Helposti käy niin, että jos on jo tiivis vesieristetty lattia, jonka päälle laitetaan uusi vesieristys ja laatta päälle, ja kun sinne kahden vesieristyksen väliin pääsee kosteutta, siellä on homepommi muhimassa. Pitää ymmärtää rakenteen toimivuus, rakennusopin professori Markku Karjalainen muistuttaa.
Aiemmin tehtyjä remontteja joudutaan korjailemaan
Edellisten asukkaiden tai omistajien tekemät remonttiratkaisut sekä virheet voivat paljastua vasta vuosien päästä. Vanhojen rakenteiden peittäminen voi aiheuttaa talolle mittaviakin vaurioita.
Päällekkäisiä laatoituksia, puuttuvia ja väärin laitettuja vesieristeitä, aukkoja villoituksessa, vesiputkiliitoksia rakenteen sisällä, ruuveja viemäriputken läpi, yleensä huolimaton ronski työn jälki.
Tee-se-itse -sähkömiesten selkeästi ja näkyvästi hengenvaaralliset sähköliitokset ja kaapeloinnit ovat tulleet vastaan useammin kuin 5 kertaa... Mitä ihmettä joidenkin ihmisten päässä liikkuu?
Päälle tekeminen ei ole erään vastaajan sanojen mukaan hyvän rakennustavan mukaista. Monessa vastauksessa kerrottiin myös, että vanha on pitänyt aina purkaa, jotta uutta on voinut rakentaa.
Salla ja Antti Kurikka remontoivat talovanhustaan vanhaa kunnioittaen. Juuri mitään ei peitetä, vaan nimenomaan vanha jätetään esille.
– Esimerkiksi alkuperäinen vanha lattia saa yläkerrassa jäädä samaksi natisevaksi lattiaksi. Tykkään siitä, että vanhat asiat saadaan näkyviin. Tänne ei tule myöskään ikkunakauppiaat pihaan asti, Salla Kurikka nauraa.