Hyppää sisältöön

Aku Louhimies kuvaili oloaan todella epäonnistuneeksi ja pyysi anteeksi

A-studiossa vieraillut ohjaaja Aku Louhimies pahoitteli syvästi näyttelijöiden huonoja kokemuksia ja totesi, että nyt on peiliin katsomisen paikka.

A-studiossa ovat keskustelemassa elokuvaohjaaja Aku Louhimies, näyttelijä Matleena Kuusniemi, TeaKin näyttelijätyön lehtori Tiina Pirhonen ja Suomen hauskin mies -elokuvan ohjaaja Heikki Kujanpää
Timo-Pekka Heima

Ylen A-studion vieraaksi maanantai-iltana saapunut ohjaaja Aku Louhimies pyysi useita kertoja anteeksi näyttelijöiden huonoja kokemuksia, joista Yle kertoi tänään. Useat tunnetut näyttelijät kertoivat, kuinka ovat kokeneet Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen heitä.

Louhimies kommentoi asiaa lyhyesti jo Ylen pääuutislähetyksessä ennen illan A-studiota. Hän sanoi tuntuvan kammottavalta, kun hänen työtapansa ovat päätyneet pääuutislähetyksen aiheeksi.

Louhimies kuvaili oloaan todella epäonnistuneeksi, kun on näin monta ihmistä jotka kokevat, että hän on heitä loukannut ja pyysi anteeksi.

– Olen selkeästi ohjaajana epäonnistunut, kun en ole pystynyt luomaan ilmapiiriä, jossa kaikilla olisi tasa-arvoinen ja turvallinen olo, Louhimies sanoi.

Louhimies: Olen ajatellut, että toimintatapani ovat olleet sopivia

A-studion aluksi esitetyssä insertissä näyttelijä Pamela Tola totesi, että ohjaajan valta on iso, ja ohjaajan on oltava sellainen, johon voi luottaa. Mikään taiteellinen projekti ei ole sen väärti, että leikitään ihmisen elämällä tai ihmisarvolla, Tola kommentoi.

Louhimies kertoo ajatelleensa, että hänen toimintatapansa ovat sopivia, ja näyttelijät sanovat, jos jokin ei ole sopivaa. Hän myönsi, että näyttelijöiden ikävät kokemukset johtunevat siitä, millä tavalla asioita on tehty.

Pihla Viitalan Käsky-elokuvassa kohtaamia torakoita Louhimies kommentoi, että torakat tilattiin etukäteen. Torakat eivät kuitenkaan totelleet ohjaajaa, vaan lähtivät minne sattuu. Louhimiehen mukaan torakoista oli sovittu näyttelijän kanssa. Viitala on ollut eri mieltä.

Louhimies ei muistanut tilannetta, että Viitala olisi joutunut syömään oksennusta, mutta sanoi ettei pidä tällaista toimintatapaa sopivana.

Ohjaaja Aku Louhimies Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Useat henkilöt vahvistivat Ylelle, että Louhimies on uskotellut lapsinäyttelijälle tämän vanhempien kuolleen, jotta lapsinäyttelijä olisi itkenyt. Louhimiehen mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Hänen mukaansa lasten kanssa on keskusteltu orpoudesta.

– Lapsille pitää jäädä näistä kuvauksista todella turvallinen olo. Omat lapseni ovat olleet mukana kohtauksissa, Louhimies sanoi.

– Tästä on yli kymmenen vuotta aikaa. Lapsille ei voi valehdella ja heillä täytyy olla turvallinen olo, Louhimies kommentoi.

Kuusniemi: Aiemmin on vain taivasteltu

Lähetyksessä nähtiin Louhimiehen haastattelun jälkeen keskustelu, johon osallistuivat TeaKin näyttelijätyön lehtori Tiina Pirhonen, Suomen hauskin mies -elokuvan ohjaaja Heikki Kujanpää ja Louhimiehen menetelmiä kritisoinut näyttelijä Matleena Kuusniemi.

Kuusniemi totesi lähetyksessä, että hän on sanonut huonosta kohtelustaan aiemmin Louhimiehelle ja tuotantoyhtiölle, mutta asiaan ei ole puututtu.

– Asioita on taivasteltu, ja jostain syystä kukaan ei ole tehnyt mitään, Kuusniemi totesi.

Louhimies toisti olevansa äärettömän pahoillaan ja pyytävänsä anteeksi, että on ollut ohjaaja jolle ei ole voinut puhua. Louhimies sanoi, että hän ei halua vähätellä tai kiistää näyttelijöiden tuntemuksia, vaan nyt on peiliin katsomisen paikka.

Kuusniemi kritisoi Levottomat-elokuvan seksuaalissävytteistä markkinointia ja Louhimies myönsi, että se ei mennyt hyvin.

Näyttelijä Matleena Kuusniemi
Matleena Kuusniemi kommentoi A-studiossa Levottomat-elokuvan markkinointia.

Alan ammattilaiset: Pelätessään näyttelijä ei anna parastaan

TeaKin näyttelijätyön lehtori Tiina Pirhonen muistutti, että ihminen ei voi olla luova, jos hän pelkää. Samaa mieltä oli ohjaaja Heikki Kujanpää.

– Nöyryyttämistä, vallan väärinkäyttöä ja nuorten naisten häpäisemistä nämä asiat, joista olen lukenut, Pirhonen totesi.

Näyttelijätyön lehtori Tiina Pirhonen. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

– Aitous, jota on tavoitettu, on ehkä lähinnä paniikkireaktiota, ohjaaja Kujanpää kuvaili Louhimiehen rankkoja ohjausmetodeja.

Pirhonen ja Kujanpää olivat sitä mieltä, että pelkäävä näyttelijä ei anna parastaan. Kuusniemi totesi joutuneensa suojelemaan Louhimiehen elokuvien kuvauksissa itse itseään samalla, kun hän on heittäytynyt näyttelemiseen. Hänestä suojelun pitäisi kuulua ohjaajalle.

Louhimies muistutti, että osa elokuvien tarinoistakin on ollut kammottavia. Hän sanoo pitäneensä tarinoiden kertomisen keinoja yhdessä sovittuna.

Kujanpää totesi, että ohjaajan ja näyttelijän on tärkeää käydä syvällinen keskustelu siitä, mitä roolissa tavoitellaan.

Kujanpää: Osa elokuva-alan ryhtiliikettä

Kujanpään mukaan nyt esille tulleet asiat ovat osa elokuva-alan ryhtiliikettä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää Kuva: Petteri Sopanen / Yle

– Naiset ovat kokeneet että nyt on aika, kun meitä kuunnellaan. Tästäkin jutusta on peräntynyt naisia, Kuusniemi sanoi. Kuusniemi sanoi tällaisten asioiden olevan epämiellyttäviä ja paineisia puhua, minkä vuoksi kaikki eivät ole halunneet julkisuuteen.

Louhimies oli aiemmin tänään kommentoinut Ylen julkaisemaa uutista Facebook-päivityksellään. Hän muun muassa totesi arvostavansa tätä keskustelua, "vaikka se tuntuukin omalla kohdalla kohtuuttoman raskaalta".

Koko keskustelun voi katsoa Ylen Areenasta.

Lue lisää

Louhimiehen elokuvia tuottanut Markus Selin: Työajoista on pidetty kiinni katkaisemalla sähköt kuvauspäivän päätteeksi

Kirjailija Leena Lander vieraili Käsky-elokuvan kuvauksissa: "Avustajat kuiskuttivat, kuinka heidän kävi lapsia sääli"

Elokuva-alan voimahahmoilta jyrkkä tuomio Louhimiehen metodeille: "Ohjaajantyö ei ole valtakirja sadismiin"

Miksi Yle julkaisee jutun Aku Louhimiehen ohjausmetodeista?

Tuntematon ohjaaja – Elokuvatähdet kertovat Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä: Hän alistaa ja nöyryyttää ihmisiä

Suosittelemme sinulle