Missä ihmeessä on Mark Zuckerberg? Kysymys on ollut monen huulilla sen jälkeen, kun tuore Facebookia ravisteleva kriisi puhkesi viikonloppuna.
Facebook on joutunut keskelle julkisuusmyrskyä sen jälkeen, kun media paljasti, että Donald Trumpin vaalikampanjaan kytköksissä ollut Cambridge Analytica -yhtiö oli kerännyt kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja näiden tietämättä.
Uutinen käänsi Facebookin osakekurssin heti luisuun. Yhtiö menetti maanantaina arvostaan noin seitsemän prosenttia eli yli 35 miljardia dollaria.
Mutta Facebookin kommenteissa kohun laajuus ei juuri näy. Yhtiö on kyllä antanut tiedotteen, jossa se ilmoitti käynnistävänsä tutkimuksen. Facebookin toimitusjohtaja ja perustaja Mark Zuckerberg on sen sijaan ollut hiljaa.
Siitäkin huolimatta, että pelissä ovat myös hänen rahansa: Zuckerberg omistaa Facebookista 16 prosenttia ja osakekurssin luisu on pienentänyt hänen omistuksensa arvoa miljardeilla.
"Oppia anteeksipyyntöön"
Kohussa on pelissä paitsi sijoittajien myös käyttäjien luottamus. Entäpä Zuckerbergin oma asema?
Ainakin teknologiayrityksiin investoiva Jason Calacanis haluaisi niin. Calacanis sanoo uutiskanava CNBC:lle, että Zuckerberg on hoitanut uusinta kriisiä surkeasti.
Calacanisin mielestä Zuckerbergin tilalle pitäisi nostaa Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg. Häntä Calacanis pitää parempana kommunikoijana. Facebook ei ole kommentoinut uutista CNBC:lle.
Tosin tämän kriisin suhteen myös Sandbergia on moitittu Twitterissä siitä, ettei hän ole pukahtanutkaan.
CNBC toimittaja Ari Levy ehdottaa omassa artikkelissaan, että Zuckerberg ottaisi hallituksensa jäseneltä, Netflixin toimitusjohtajalta Reed Hastingsilta oppia siitä, miten pyydetään anteeksi.
– Mokasin. Olen kaikille selityksen velkaa, Hastings sanoi sähköpostissaan asiakkaille vuonna 2011, kun Netflixin hintapäätökset olivat vähällä upottaa yhtiön.
Facebook: Sovelluksen kehittäjä valehteli
Julkisuudessa on kerrottu, että noin 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot päätyivät Cambridge Analyticalle Thisisyourdigitallife -sovelluksen avulla.
Aleksandr Koganin kehittämää sovellusta käytettiin aluksi persoonallisuustesteissä, joissa käyttäjiltä kysyttiin suostumus tietojen käyttöön. Noin 270 000 käyttäjää on Facebookin mukaan ladannut sovelluksen. Seuraavaksi sovellus kuitenkin alkoi kerätä ilman lupaa testikäyttäjien Facebook-kavereiden tietoja.
Facebookin säännöt sallivat kerätä käyttäjän kaverien tietoja vain käyttäjäkokemuksen parantamiseksi eikä tietojen eteenpäin myyminen tai niiden käyttö mainostamiseen ole sallittua.
Facebook sanoo tiedotteessaan, että sovelluksen kehittäjä valehteli yhtiölle ja rikkoi yhtiön sääntöjä.
Facebook kertoo poistaneensa sovelluksen sen jälkeen, kun se vuonna 2015 sai tietää, että Kogan oli luovuttanut tiedot Cambridge Analyticalle. Yhtiö kertoo myös hyllyttäneensä Cambridge Analytican ja sen brittiläisen emoyhtiön Facebookista sekä vaatineensa kerättyjen tietojen tuhoamista.
Facebook on ilmoittanut käynnistävänsä tutkimuksen siitä, ovatko tiedot yhä tallella. Yhtiö vakuuttaa tiedotteessaan myös, että se on sitoutunut suojelemaan ihmisten tietoja.
Facebookin johdon tviittailu ei parantanut tilannetta
Facebook on pyrkinyt selittämään sekä tiedotteessaan, että johtajiensa suulla, ettei kyse ollut tietoturvaloukkauksesta.
– Ihmiset suostuivat jakamaan tietoja kolmannen osapuolen sovellukselle. Jos nämä sovellukset eivät noudattaneet sopimuksia meidän tai käyttäjien kanssa, kyseessä on rikkomus. Järjestelmiin ei tunkeuduttu, eikä salasanoja tai tietoja varastettu tai hakkeroitu, painotti Facebookin johtoon kuuluva Andrew Bozworth Twitterissä.
Facebookin vastaus kuitenkin enemmän suututti kuin tyydytti monia. Esimerkiksi Evan Baily huomauttaa, että tämä erottelu on merkityksellinen Facebookin kannalta, mutta ei käyttäjien. Facebookin täytyy suojella meitä saalistajilta tai emme voi luottaa siihen, hän toteaa.
Facebook joutui jo aiemmin kiusallisen julkisuuden kohteeksi, kun paljastui, että Venäjä oli pyrkinyt vaikuttamaan Yhdysvaltain politiikkaan kymmenillä tuhansilla Facebook-viesteillä. Viestit on saattanut nähdä jopa 126 miljoonaa yhdysvaltalaista.
The New York Times -lehden mukaan Facebookin tietoturvapäällikkö Alex Stamos aikoisi erota elokuussa yhtiön johtotasolla puhjenneiden kiistojen takia. Erimielisyyttä on muun muassa siitä, miten vastata väärien tietojen levittämisen uhkaan, lehti sanoo.
Stamosin kerrotaan kannattavan muita johtajia suurempaa avoimuutta sen suhteen, mitä paljastaa Venäjän toiminnasta.
Zuckerbergia vaaditaan kongressin kuultavaksi
Tuoreen kohun myötä useat yhdysvaltalaiset poliitikot ovat vaatineet, että Zuckerberg tulee itse selittämään kongressille, miten Cambridge Analytica käytti väärin Facebookin tietoja.
Aiemmin Facebookia on kongressin kuulemisissa edustanut joku muu kuin Zuckerberg.
Myös EU ja Britannia ovat käynnistäneet omat selvityksensä.
Cambridge Analytica on kiistänyt käyttäneensä Facebookin tietoja.
Lue myös:
Käyttikö Facebook tietojasi Trumpin presidentinvaalikampanjan hyväksi? EU selvittää